Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Οι μικρομέτοχοι της ΑΕΚ διευκρινίζουν…!

Την δική τους θέση για τα όσα έχουν ακούστεί σχετικά με την επίσκεψή τους στον Γιάννη Ιωαννίδη και τον έλεγχο που ζήτησαν να γίνει στην ΑΕΚ, έκαναν γνωστή με ανακοίνωση οι μικρομέτοχοι.

Οι μικρομέτοχοι της ΑΕΚ διευκρινίζουν…

Σε αυτήν τονίζουν ότι ουδέποτε ζήτησαν να γίνει φορολογικός έλεγχος από το ΣΔΟΕ αλλά διαχειριστικό προκειμένου να ελεγχθεί αν νόμιμα δαπανήθηκαν τα λεπτά του κόσμου της ομάδας. «Αυτό ζητάμε και αν διαπιστωθεί και φορολογική παράβαση, τότε ας πάει το θέμα στο ΣΔΟΕ για τα περαιτέρω», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

"Προς αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με την αναφερόμενη στο σημερινό τύπο παραπομπή του ελέγχου της Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. στο ΣΔΟΕ γνωρίζουμε, υπεύθυνα, στους φίλους και οπαδούς της ομάδας μας τα εξής:

Εμείς οι μικρομέτοχοι της Π.Α.Ε., η Ερασιτεχνική Α.Ε.Κ., οι παλαίμαχοι και τα μέλη της καταλήψεως των Σπάτων με αίτησή μας προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Ιωαννίδη, ζητήσαμε, σύμφωνα με τον νόμο, τον διαχειριστικό έλεγχο της Π.Α.Ε από το 2004 μέχρι σήμερα, από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι ένα από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας (τα άλλα είναι ο Άρειος Πάγος και το Συμβούλιο Επικρατείας), αποτελεί ανεξάρτητη εξουσία, την Δικαστική και φυσικά δεν έχει καμία σχέση με το ΣΔΟΕ ή με το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το άρθρο 98 παρ. 1 του Συντάγματος: 'Στην αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανήκουν, ιδίως: α) Ο έλεγχος των δαπανών του Κράτους, καθώς και των Ο.Τ.Α ή άλλων νομικών προσώπων που υπάγονται με ειδική διάταξη νόμου στο καθεστώς αυτό…'.

Ειδική διάταξη υπαγωγής του ελέγχου στο Ελεγκτικό Συνέδριο αποτελεί η παρ. 4 του άρθρου 75 του αθλητικού νόμου 2725/1999, όπως ισχύει σήμερα, σύμφωνα με την οποία 'Ο Υπουργός Πολιτισμού δύναται να δώσει εντολή για διενέργεια ελέγχου των δαπανών και των εν γένει λογαριασμών Α.Α.Ε. από το Ελεγκτικό Συνέδριο του άρθρου 98 του Συντάγματος'.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι, σύμφωνα με τις πιο πάνω διατάξεις, το αρμόδιο αλλά και το πλέον αξιόπιστο Δημόσιο Ελεγκτικό Όργανο, επανδρωμένο με πεπειραμένο για ελέγχους προσωπικό και κατάλληλο για τον έλεγχο που ζητάμε και αποτελεί και αίτημα όλου του κόσμου που θέλει να μάθει τι έγιναν τα χρήματά του αλλά και χρήματα που διέθεσε στην Π.Α.Ε. και η Πολιτεία με διαφόρους τρόπους, που είναι πολλά εκατομμύρια. Υπενθυμίζουμε πρόσφατα δημοσιεύματα του τύπου, σύμφωνα με τα οποία το Ελεγκτικό Συνέδριο ασχολήθηκε και διαπίστωσε παραβάσεις του νόμου για πούρα κάποιου Υπουργού ή για τα έξοδα κηδείας κάποιου δημάρχου ποσών 5 -30.000 ευρώ. Δεν θα μπορούσε να ασχοληθεί με τον έλεγχο δαπανών πλέον των 240.000.000 ευρώ που όλος ο φίλαθλος και μη κόσμος διερωτάται που πήγαν;

Αυτό ήταν το αίτημά μας προς τον κ. Υφυπουργό, ο οποίος, ως εκ της θέσεώς του, θα έπρεπε να γνωρίζει, τουλάχιστον, τον αθλητικό νόμο και το Σύνταγμα και τις πιο πάνω διατάξεις και αν δεν ήξερε ας ρωτούσε.

Σε κάθε όμως περίπτωση η Πολιτεία θα έπρεπε να είχε επιληφθεί αυτεπάγγελτα του ελέγχου της Π.Α.Ε., τουλάχιστον από το 2011 όταν δημοσιεύθηκε η έκθεση ελέγχου της BDO, όπως ακριβώς έπραξε και η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Αθηνών κ. Ράϊκου, μετά τη δημοσιοποίηση της εκθέσεως (21/1/2011) αλλά και μεταγενέστερα μετά την υποβολή μηνυτήριων αναφορών (π.χ. Κιντή) και όχι να περιμένει εμάς να το ζητήσουμε.

Δυστυχώς όμως ο κ. Υφυπουργός παρέπεμψε την υπόθεση, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΥ ΤΟ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ, όπως προβάλουν ορισμένοι κύκλοι, στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, η οποία απαρτίζεται μεν από εξαίρετα στελέχη (ανωτάτους δικαστικούς καθηγητές Πανεπιστημίου, διακεκριμένους νομικούς κ.λ.) αλλά κανένας από αυτούς δεν έχει ασχοληθεί με διαχειριστικό έλεγχο.

Όπως, άλλωστε, δήλωσε σε ιστοσελίδα και το μέλος της Ε.Ε.Α. κ. Μπίκος: "Επειδή δεν διαθέτουμε τον προϋπολογισμό ώστε ως επιτροπή να προσλάβουμε εταιρία ορκωτών λογιστών για να κάνουμε έλεγχο, διαβιβάσαμε το αίτημα στο Υπουργείο Οικονομικών και στο ΣΔΟΕ, από τον οποίο ζητάμε να πραγματοποιήσει οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο στην ΑΕΚ". . Όπως όμως είναι γνωστό το ΣΔΟΕ δεν κάνει διαχειριστικό έλεγχο αλλά μόνο φορολογικό, παρεμπιπτόντως δε μπορεί να ασχοληθεί με θέματα διαχειρίσεως.

Εμείς (Ερασιτεχνική, παλαίμαχοι, οργανωμένοι, μικρομέτοχοι) όμως κ.κ. αρμόδιοι της Πολιτείας, δε ζητήσαμε φορολογικό έλεγχο, για τον οποίο είναι αρμόδιο το ΣΔΟΕ και τον οποίο δικαιούται να διενεργήσει ανά πάσα στιγμή για την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου. Εμείς ζητήσαμε διαχειριστικό έλεγχο για να ελεγχθεί αν νόμιμα δαπανήθηκαν τα λεπτά του κόσμου της Α.Ε.Κ. Αυτό ζητάμε και αν διαπιστωθεί και φορολογική παράβαση, τότε ας πάει το θέμα στο ΣΔΟΕ για τα περαιτέρω.

Προτάθηκε, από αρμοδίους και μη και το εξής τραγελαφικό: Γιατί δεν μαζεύετε χρήματα για να αναθέσετε σε ελεγκτική εταιρεία τον έλεγχο που θα γίνει και σύντομα; Εμείς οι μικρομέτοχοι και η Ερασιτεχνική είμαστε μειοψηφία στην Π.Α.Ε. Εντολή ελέγχου όμως Α.Ε. μπορεί να δοθεί μόνο από τη διοικούσα πλειοψηφία και από κανένα άλλο. Η μειοψηφία έχει δικαίωμα ή να προσφύγει στο Δικαστήριο για να διατάξει αυτό τον έλεγχο, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ή να προσφύγει στην εποπτεύουσα την εταιρεία αρχή για να πραγματοποιήσει τον έλεγχο. Αυτό κάναμε και εμείς με την αίτησή μας στον κ. Υφυπουργό.

Ως προς την απειλή των συνεπειών του ελέγχου από τον ΣΔΟΕ και τον καταλογισμό ευθυνών σε βάρος όλων όσων προέβησαν στο αίτημα ελέγχου, τους πληροφορούμε ότι, η Έκθεση της BDO έχει σταλεί στον ΣΔΟΕ από τις 21/1/2011, όπως ανεγράφη στον τύπο, από την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Αθηνών κ. Ράϊκου. Το ίδιο έγινε , πρόσφατα, με την αναφορά Κιντή. Μέχρι τώρα δεν γνωρίζουμε την τύχη τους.

Εμείς ούτε ζητήσαμε, ούτε επιδιώξαμε την ανάμιξη του ΣΔΟΕ. Εμείς ζητήσαμε έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο και μόνο, συναισθανόμενοι τον κίνδυνο από την ανάμιξη του Σ.Δ.Ο.Ε.

Υπενθυμίζουμε ότι εμείς οι μικρομέτοχοι, έχουμε υποβάλει αίτημα σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και ζητάμε, στον προσεχή φορολογικό νόμο ή στον νόμο αναμόρφωση των διατάξεων του αθλητικού νόμου να συμπεριληφθεί η εξής διάταξη που θα καλύπτει τις αθλητικές ομάδες έναντι της παραβατικής συμπεριφοράς αυτών που τις διοικούν:

"Σε περίπτωση εκδόσεως ή λήψεως πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων τα οποία φέρονται ότι εκδόθηκαν ή ελήφθησαν από Α.Α.Ε. ή Αθλητικό Σωματείο, αλλά εκδόθηκαν για την κάλυψη παραβατικής συμπεριφοράς φυσικών προσώπων που έχουν αρμοδιότητα και εξουσία διοικήσεως και διαχειρίσεως των εν λόγω νομικών προσώπων, οι αναλογούντες φόροι , εισφορές, πρόστιμα και λοιπές διοικητικές κυρώσεις να επιβάλλονται και η ποινική δίωξη να ασκείται , αποκλειστικά κατά των πραγματικών υπόχρεων που υποκρύπτονται και όχι κατά των φερομένων ως εκδοτών ή ληπτών νομικών προσώπων Α.Ε.Ε. και Α.Σ.".

Γι' αυτό παρακαλούμε τον κ. Υφυπουργό Αθλητισμού, ο οποίος εξέφρασε φόβους διαλύσεως της ομάδας μας από την ανάμιξη του ΣΔΟΕ, να προωθήσει την πιο πάνω τροπολογία η οποία, βέβαια, δεν αφορά μόνο την Α.Ε.Κ.

Αθήνα 14 Φεβρουαρίου 2013

ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΤΟΧΟΙ ΤΗΣ Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ.".

Δεν υπάρχουν σχόλια: