Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Με «αίμα» και ιδρώτα…!

Ένα από τα πιο απίστευτα ματς στη φετινή Ευρωλίγκα διεξήχθη στη «Στέχερτ Αρίνα».

Με «αίμα» και ιδρώτα…
Η Ζαλγκίρις Κάουνας επικράτησε με 88-87 στην παράταση (κ.α. 76-76) της Μπάμπεργκ, στο πλαίσιο της έβδομης αγωνιστικής του πέμπτου ομίλου της δεύτερης φάσης και έφτασε στο 3-4 το ρεκόρ της και αφήνοντας τους Γερμανούς στο 0-7 στο γκρουπ, με τους Λιθουανούς να ελπίζουν ακόμα βάσιμα για την πρόκριση στα προημιτελικά της κορυφαίας τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Το ματς κρίθηκε με τις τρεις εύστοχες βολές του Μάρκο Πόποβιτς στην εκπνοή, που «ανέτρεψαν» το 87-85 των γηπεδούχων, σε ένα ματς που οδηγήθηκε στο έξτρα πεντάλεπτο, χάρη στην ευστοχία του Γκαβέλ σε τέσσερις ελεύθερες βολές, δευτερόλεπτα πριν το φινάλε.

Πάντως, σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, οι γηπεδούχοι έβαλαν δύσκολα στους πρωταθλητές Ευρώπης του 1999, που βρίσκονταν πίσω στο σκορ σε μεγάλα διαστήματα της αναμέτρησης, όμως κατάφεραν να απολέσουν και ένα +10 στην τέταρτη περίοδο.

Κορυφαίοι των νικητών ήταν οι Πόποβιτς με 21 και Κσιστόφ Λαβρίνοβιτς με 16 πόντους, ενώ από την Μπάμπεργκ ξεχώρισε ο Γκαβέλ με 25 πόντους.

Η ανωτερότητα των Λιθουανών φάνηκε από το πρώτο δεκάλεπτο, όταν και κατάφεραν να αποκτήσουν από την αρχή το προβάδισμα και να το φτάσουν σταθερά στο +4, στο +5 και στο +6, έχοντας ως κορυφαίους σε αυτό το διάστημα τον Πόποβιτς και τον Κρ. Λαβρίνοβιτς και επικρατούσαν στα ριμπάουντ. Οι Γκαβέλ και Τζεϊκομπσεν προσπαθούσαν από την πλευρά των Γερμανών, βοηθώντας τους να ισοφαρίσουν σε 17-17 στο 2’.24’. Τελικά, οι Κουζμίνσκας και Καουκένας βοήθησαν τη Ζαλγκίρις να ολοκληρώσει την πρώτη περίοδο στο +3.

Με την έναρξη της δεύτερης περιόδου, ο Λαβρίνοβιτς έκανε το 20-26, όμως ένα 5-0 σερί των Γερμανών έκανε το ματς ντέρμπι ξανά. Ο Λαβρίνοβιτς έκανε το 25-29, όμως εκεί ένα απίθανο σερί 9-0 της Μπάμπεργκ, με πρωταγωνιστή τον Ογκίλβι, έφερε το +5 για τους Γερμανούς, που εκμεταλλεύονταν την ευστοχία τους στις βολές. Εκεί, ένα σερί 4-0 έφερε το -1 για τη Ζαλγκίρις. Στο 35-33, ένα σερί 5-0 των Λιθουανών έφερε το +3, χάρη στην υπεροχή σε ριμπάουντ, δίποντα και τρίποντα. Τελικά, το ημίχρονο ολοκληρώθηκε στο +2 για τους πρωταθλητές Ευρώπης του 1999.

Από την αρχή της τρίτης περιόδου, το ματς άρχισε να εξελίσσεται σε ντέρμπι, με τον Γκαβέλ να δίνει ένα +4 στους Γερμανούς, που υπερτερούσαν σε βολές και ασίστ εκείνη τη στιγμή. Ο Πόποβιτς κατάφερε να δώσει ένα +3 στη Ζαλγκίρις και ο Λαβρίνοβιτς έκανε το 47-52. Στα 26’’, ο Καουκένας έφερε το +6 και ο ίδιος έκανε το 52-57 στα 10’’, όμως ο Τζεϊκομπσεν μείωσε σε -2 στην ολοκλήρωση του τριαντάλεπτου.

Στην αρχή της τέταρτης περιόδου, το ματς ήταν ντέρμπι, με τον Ντέλας να φέρνει τη διαφορά στο +5 και τον Κσιστόφ Λαβρίνοβιτς στο +6 στο 6’.38, με τους φιλοξενούμενους να έχουν την υπεροχή στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες. Αυτό τους βοήθησε να φτάσουν στο +10 με τον Κσιστόφ Λαβρίνοβιτς. Όμως, στο 66-73, οι Νιούμαν, Τάντα και Φορντ έκαναν ένα σερί 6-0 και μείωσαν στο -1, όμως ο Λαφαγέτ έκανε το 72-76. Ο Ντάριους Λαβρίνοβιτς χρεώθηκε με τεχνική ποινή και ο Γκαβέλ ευστόχησε στις τέσσερις βολές που κλήθηκε να εκτελέσει, ισοφαρίζοντας. Ο Γκόλντσμπερι έχασε τρίποντο για την Μπάμπεργκ και στην τελευταία επίθεση της Ζαλγκίρις ο Καουκένας έχασε λέι απ…και παράταση.

Στον έξτρα χρόνο, ο Γιαβτόκας έκανε το 78-83 στο 3’12’, ολοκληρώνοντας ένα 7-0 σερί των Λιθουανών, που διατηρούσαν την υπεροχή στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες. Όμως, ο Φορντ και ο Γκαβέλ έκαναν ένα σερί 7-0 σερί για την Μπάμπεργκ και έφτασαν στο +2 τη διαφορά υπέρ τους. Ο Κσιστόφ Λαβρίνοβιτς ισοφάρισε με δύο εύστοχες βολές, κάτι που έκανε και ο Γκαβέλ. Ο Πόποβιτς κέρδισε φάουλ από τον Σλοβάκο γκαρντ την ώρα που επιχείρησε τρίποντο και ευστόχησε και στις τρεις βολές, χαρίζοντας το ροζ φύλλο στους παίκτες του Χοοάν Πλάθα και στεναχωρώντας και τον... Παναθηναϊκό.


Τα δεκάλεπτα: 20-23, 36-38, 55-57, 76-76, 87-88

ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ: Γκόλντσμπερι 3, Νάχμπαρ 3, Τάντα 2, Σμιντ 2, Νιούμαν 13, Φορντ 20, Τζεϊκομπσεν 11, Γκαβέλ 25, Ζίρμπες 4, Ογκίλβι 4

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ: Ντάρντεν 7, Πόποβιτς 21, Ντ. Λαβρίνοβιτς 11, Γιουσκεβίτσιους 2, Γιανκούνας 5, Γιαβτόκας 1, Ντέλας 3, Κουζμίνσκας 2, Λαφαγιέτ 6, Καουκένας 14, Κ. Λαβρίνοβιτς 16


πηγή: sport-fm.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: