Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Οταν «διοικούν» οι οπαδοί!

Ο Βασίλης Σαμπράκος θυμάται ένα γκάλοπ που θα άλλαζε την ιστορία της Γιουβέντους και συγκρίνει την διαπίστωση με αυτό που συμβαίνει σήμερα σε ΠΑΟ, ΑΕΚ, Αρη.
Στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, όχι μόνο της Ελλάδας, εκεί που τελειώνουν τα λεφτά αρχίζουν να κάνουν κουμάντο οι οργανωμένοι – κυρίως αυτοί – οπαδοί. Στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην σημερινή εποχή της κρίσης όπου δεν υπάρχουν λεφτά, όπου έχει χαθεί η δύναμη αυτού που έχει στην τσέπη τα λεφτά και ασκεί εξουσία επιβάλλοντας το καθεστώς στην μικροκοινωνία της κάθε ομάδας, αναπτύσσουν δράση οι οργανωμένοι οπαδοί. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός ή να έχει εσωτερική πληροφόρηση για να το αντιληφθεί. Κοιτάζει τι συμβαίνει σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, κοιτάζει έπειτα τι συμβαίνει σε Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και Αρη, συγκρίνει και φτάνει σε συμπέρασμα.
Πολλές από τις αλλαγές που έγιναν σε Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και Αρη από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι σήμερα ήρθαν ως συνέπεια αποφάσεων που ελήφθησαν με βασικό ή μόνο κριτήριο την άποψη ή την επιρροή των οργανωμένων οπαδών. Παράγοντες έμειναν ή έφυγαν, προπονητές το ίδιο, ποδοσφαιριστές εκδιώχθηκαν ή παρέμειναν επειδή αυτό ζητούσε ο κόσμος και ειδικά οι “πιστοί”, αυτοί που ακολουθούν την ομάδα “σε χιόνια και βροχές”.
Εικοσιδύο μήνες πίσω, στις 22 Απριλίου του 2011 η Γιουβέντους ήταν στην 7η θέση του ιταλικού πρωταθλήματος, μέσα στο Champions League αλλά με μικρές πιθανότητες να φτάσει μέχρι τις τελευταίες πίστες του ευρωπαϊκού παιχνιδιού. Η Gazzetta dello Sport θέλησε να πάρει την άποψη των οπαδών της Γιούβε για όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούσαν τότε τον σύλλογο, να ζωγραφίσει την εικόνα του μέλλοντος της Γιουβέντους μέσα από τις απαντήσεις σε έξι ερωτήσεις.
Ο Αντόνιο Κόντε με 15.5% ήταν η τρίτη επιλογή των οπαδών, με πολύ μικρότερα ποσοστά από τον Λουτσιάνο Σπαλέτι, που συγκέντρωνε το 34% των προτιμήσεων και τον Αντρέ Βίλας Μπόας (25.4%). Αν η διοίκηση είχε αφουγκραστεί την άποψη των οπαδών, ο Κόντε δεν θα είχε πάρει ποτέ την ευκαιρία να δημιουργήσει την πρωταθλήτρια Γιουβέντους που πάει για ακόμη έναν τίτλο και συνεχίζει στο Champions League έχοντας διαλύσει 3-0 την κάτοχο Τσέλσι.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Το 71% αυτών που είχαν απαντήσει στις ερωτήσεις είχε θεωρήσει “αχρείαστο” τον leader της Γιουβέντους, τον Αντρέα Πίρλο, αυτόν που οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, επειδή προτιμούσε την απόκτηση ενός νεότερου ποδοσφαιριστή. Και το περίπου 60% θεωρούσε ότι δεν υπήρχε λόγος παραμονής του Τζίτζι Μπουφόν και ότι ήταν καλύτερη επιλογή για την Γιούβε να τον πουλήσει και να μονιμοποιήσει τον Μάρκο Στοράρι.
Σκεφθείτε πόσο διαφορετική θα ήταν η Γιουβέντους δίχως αυτούς τους τρεις, που ήταν οι βασικοί πρωταγωνιστές, οι απόλυτοι μπροστάρηδες στην πορεία της Γιούβε για την επιστροφή της στην ελίτ του ιταλικού και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Σκεφθείτε τι θα είχε πάθει ο Αντρέα Ανιέλι αν έδινε στην άποψη των οπαδών μεγαλύτερη βαρύτητα από αυτήν που της πρέπει. Τι θα είχε πάθει αν έναν μήνα μετά το γκάλοπ της Gazzetta, στις 22 Μαΐου αποφάσιζε κάτι άλλο και όχι να ονομάσει τον Κόντε νέο προπονητή της Γιουβέντους.
Τούτο τον καιρό η μπάλα στους ελληνικούς συλλόγους που δεν έχουν οικονομική ευχέρεια χάνεται. Το κουμάντο περνά συχνά στα χέρια των οπαδών, αφού οι αδύναμοι παράγοντες ακουμπούν στην πλάτη των οργανωμένων για να βρουν ερείσματα. Με κάθε άποψη που επιβάλλουν δια της επιρροής τους, οι οπαδοί απομακρύνουν όλο και περισσότερο τις ομάδες από τον δρόμο της Γιουβέντους, και της κάθε Γιουβέντους που κατάφερε να δημιουργήσει ένα σχέδιο που εκπονήθηκε χάρη στην γνώση και την ποδοσφαιρική αντίληψη και όχι μόνο με βάση τις επιθυμίες, τις συμπάθειες και τις αντιπάθειες των οπαδών. Ομάδα που διοικήθηκε με πανό και όχι από ηγέτες δεν τα κατάφερε ποτέ. Ακόμη και οι εξαιρέσεις είχαν την διάρκεια μιας εξαίρεσης.
πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: