Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Το... μειονέκτημα έδρας του Ολυμπιακού!

Το... μειονέκτημα έδρας του Ολυμπιακού
Ο Παναθηναϊκός έκανε ένα βήμα μπροστά, ο Ολυμπιακός ένα βήμα πίσω, αλλά η φετινή Ευρωλίγκα είναι τόσο απρόβλεπτη, που μόνο η Μπαρτσελόνα μπορεί να αισθάνεται σίγουρη. Ξέρει και τη θέση της και το ότι θα έχει αβαντάζ έδρας στα πλέι οφ.

άρθρο του Σπύρου Καβαλιεράτου
Εννοείται πως είναι σημαντικό και να κρατάς μικρό καλάθι. Το έπραξε ο Παναθηναϊκός στην Μαδρίτη και πέτυχε την πιο μεγάλη φετινή νίκη του. Οι πιθανότητες ήταν εναντίον του, αλλά έπαιξε με μυαλό, είχε συγκέντρωση και επικράτησε μιας ομάδας με τουλάχιστον διπλάσιο μπάτζετ. Ομως τα λεφτά δεν παίζουν ρόλο μέσα στο παρκέ, ειδικά από τη στιγμή που οι πράσινοι βρίσκονται ένα επίπεδο πάνω από πλευράς τακτικής. Το ταλέντο περισσεύει στη Ρεάλ, όμως το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα κι αυτό αποδείχθηκε στο Παλάθιος Ντε Λος Ντε Πόρτες. Ο Πεδουλάκης νίκησε κατά κράτος τον Λάσο, ο Τσαρτσαρής έκανε φοβερή εμφάνιση σε άμυνα και επίθεση, ο Διαμαντίδης ήταν ο ηγέτης, ο Ούκιτς έβαλε μεγάλα σουτ, Μπράμος και Λάσμε συμπλήρωσαν την πεντάδα των κορυφαίων. Ο Παναθηναϊκός είχε στόχο στην επίθεση, ήταν πολύ καλά διαβασμένος στην άμυνα, ήταν έτοιμος στις ειδικές καταστάσεις. Ολα αυτά, από την αρχή της σεζόν τα αγνοεί η Ρεάλ, που όμως έχει ταλέντο και παίκτες με προσωπικότητα. Αν ήταν περισσότερο ομάδα, θα μπορούσε να πάρει και την Ευρωλίγκα, αλλά μάλλον κανείς μπορεί να ποντάρει τα λεφτά του πάνω σε ένα σύνολο του ύψους ή του βάθους στα μεγάλα ματς.
Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, άλωσε τη Μαδρίτη και εν μέρει έσβησε το λάθος στη Μάλαγα. Βέβαια αν δεν είχε κάνει εκείνο το λάθος ίσως τώρα να είχε άλλη τύχη στον όμιλο, όμως με υποθέσεις δεν φτιάχνεται η βαθμολογία. Κάθε ματς είχε ξεχωριστό στη φετινή Ευρωλίγκα, που είναι γεμάτη ανατροπές. Και χρειάζεται σωστή διαχείριση κάθε εβδομάδα και όταν γίνει το ταμείο, το πρόσημο να είναι θετικό. Οι πράσινοι με νίκη στη Γερμανία παίρνουν το εισιτήριο στους "8" και ξέρουν πως είναι επιτυχημένοι ήδη στην Ευρωλίγκα με βάση όσα προηγήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι και στη συνέχεια ψάχνουν για το κάτι παραπάνω. Κυρίως για την 3η θέση και με... θαύμα το αβαντάζ έδρας. Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, αν ο Παναθηναϊκός αποφύγει την Μπαρτσελόνα στα πλέι οφ, έχει πολλές περισσότερες πιθανότητες να ταξιδέψει στο Λονδίνο. Αλλωστε βρίσκεται σε ανοδική πορεία, έχει ανεβάσει ένα επίπεδο την απόδοσή του σε σχέση με την εκκίνηση της σεζόν.
Κάτι που δεν έχει κάνει ο Ολυμπιακός κι αυτό οφείλεται στους πολλούς τραυματισμούς, αλλά και στις αστοχίες στις μεταγραφές. Το κακό άρχισε με τον Μάντζαρη, συνεχίστηκε με Πρίντεζη και Μαυροειδή, με την Μακάμπι κτύπησε και ο Πάουελ. Δυστυχώς ο Πέρκινς αποδείχθηκε λάθος επιλογή (όχι ότι ο Πάουελ είναι ο ιδανικός αντί-Ντόρσεϊ), όχι μόνο δεν βοηθάει στην επίθεση, αλλά είναι κακός και στην άμυνα. Ο Κατσίβελης θα βοηθούσε περισσότερο ως αντι-Μάντζαρης, ο Γκετσεβίτσιους πρέπει να ενεργοποιηθεί από τη στιγμή που παραμένει στο ρόστερ. Κανείς δεν περισσεύει στον Ολυμπιακό στην πιο κρίσιμη καμπή της σεζόν, ο Μπαρτζώκας πρέπει να βρει τον τρόπο να τους αξιοποιήσει όλους.
Απέναντι στην Μακάμπι ο Ολυμπιακός έχασε ένα ολόκληρο ημίχρονο και όταν κατέθεσε την ψυχή του στο παρκέ, ήταν αργά. Το πάλεψε, αλλά ήταν και άτυχος. Ομως δεν έχασε λόγω ατυχίας, αλλά επειδή στο πρώτο μέρος εγκλωβίστηκε και στο δεύτερο δεν άντεξε στην υπερπροσπάθεια. Οι ερυθρόλευκοι είναι προσβλέψιμοι, δεν έχουν παιχνίδι με πλάτη, έχουν ξεμείνει από λύσεις λόγω των προβλημάτων. Ομως παραμένουν στο παιχνίδι της πρόκρισης, το ματς με την Χίμκι είναι κομβικό. Και υπό προϋποθέσεις, το 2 στα 2 δίνει και αβαντάζ έδρας. Ομως εδώ που τα λέμε, μήπως είναι καλύτερα για τον Ολυμπιακό να μην έχει πλεονέκτημα; Τέσσερις ήττες μετράει στο ΣΕΦ, τις τρεις στο Top 16. Και απ' όσες ομάδες έχει ηττηθεί στο Φάληρο, μόνο την Μπαρτσελόνα δεν κέρδισε εκτός έδρας...

πηγή: Superbasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: