Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Τροφή για σκέψη…!

Ο Βασίλης Γαλούπης παρατηρεί τον καταιγισμό από τρομερά σημαντικές εξελίξεις το τελευταίο 48ωρο, με επίκεντρο την λεκάνη της Μεσογείου…
Την στιγμή που για πρώτη φορά στην σύντομη ιστορία της Ευρωζώνης βλέπουμε σε ένα κράτος – μέλος πανικόβλητες ουρές από κόσμο να περιμένουν μπροστά σε άδεια ΑΤΜ τραπεζών, βρισκόμαστε ταυτόχρονα αντιμέτωποι και με άλλα γεγονότα ύψιστης και παγκόσμιας σημασίας.
Στην… γειτονιά μας
Δίχως υπερβολή τις τελευταίες 24-48 ώρες έχει υπάρξει οργασμός εξελίξεων για θέματα φλέγοντα, «ανοιχτά» και σε εκκρεμότητα επί δεκαετίες, ίσως κάποια εξ' αυτών κι αιώνες. Η κομβική λέξη είναι «ταυτόχρονα». Και το κοινό τους σημείο ότι το σκηνικό των εξελίξεων είναι η… γειτονιά μας, η νοτιανατολική λεκάνη της Μεσογείου.
Για να βγάλει ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα, και σε συνάρτηση με τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο που όλοι παρακολουθούμε με αγωνία, αναδημοσιεύω ξερά και ακριβώς όπως είδαν το φως της δημοσιότητας τέσσερις από τις σημαντικότερες ειδήσεις που έχουν προκύψει χθες και σήμερα.
1. Σρέντερ προς Μέρκελ: Η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση!
«Κάλεσμα στην Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ να στηρίξει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση απευθύνει ο προκάτοχός της, Γκέρχαρντ Σρέντερ, σε άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό «Cicero»: «Ειδικά σε μια εποχή που η Ευρωπαϊκή Ένωση, περνώντας μια βαθιά κρίση, αναζητά εταίρους, υπάρχει ο κίνδυνος ένας από τους ισχυρότερους εταίρους μας, η Τουρκία, να μας γυρίσει την πλάτη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ένα ακόμη ισχυρό κράτος – μέλος για να μπορεί να «σταθεί» παγκοσμίως».
2. Οτσαλάν προς Κούρδους: Εκεχειρία. Άγκυρα: Ο Οτσαλάν μιλάει την γλώσσα της ειρήνης…
«Δραματική έκκληση για εκεχειρία απηύθυνε ο ηγέτης των Κούρδων ανταρτών, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, από το νησί – φυλακή του Ιμραλί ανήμερα της μεγαλύτερης γιορτής των Κούρδων. Ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK είχε προαναγγείλει παρέμβασή του για τις 21 Μαρτίου, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για γενικευμένη ειρήνευση στην περιοχή, ενώ ήδη εδώ και αρκετούς μήνες διαπραγματεύεται με τις τουρκικές αρχές τους όρους μιας συνθήκης κατάπαυσης του πυρός. Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Μουαμέρ Γκιουλέρ χαιρέτισε την έκκληση για εκεχειρία: «Η γλώσσα που χρησιμοποιείται από τον Οτσαλάν είναι αυτή της ειρήνης».
3. «Συγνώμη» από Ισραήλ σε Τουρκία, ανακοίνωση Λευκού Οίκου
«Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Νετανιάχου, απολογήθηκε στον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τον θάνατο Τούρκων ακτιβιστών οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους το 2010, κατά τη διάρκεια επέμβασης Ισραηλινών στρατιωτών σε σκάφη φιλανθρωπικού στολίσκου που κατευθυνόταν στη Γάζα. Όπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στο Ισραήλ, οι κ.κ. Νετανιάχου και Ερντογάν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα».
4. Δέσμευση Ομπάμα: Δημιουργία παλαιστινιακού κράτος!
«Υπέρ της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους τάχθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος βρέθηκε στη Ραμάλα για συνομιλίες με την παλαιστινιακή ηγεσία. Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε μάλιστα ότι το ισραηλινό πρόγραμμα εποικισμών «είναι αντίθετο με την προσπάθεια για την ειρήνη», ενώ τόνισε: «Ήλθα στη Δυτική Όχθη επειδή οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί βαθιά υπέρ της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους της Παλαιστίνης».
Κομμάτια του παζλ
Μιλάμε για γεγονότα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε όλο τον πλανήτη κι όχι για συνωμοσιολογικά σενάρια. Φυσικά, και αυτά τα γεγονότα είναι μόνο μερικά από τα κομμάτια του παζλ. Προφανώς και υπάρχουν κι άλλα που δεν τα γνωρίζουμε. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να ισχυριστεί κανένας ότι έχει την πλήρη εικόνα. Απλά, ίσως είναι τροφή για σκέψη για όλους μας.
Οι μεγάλοι παίκτες της σκακιέρας
Βλέπουμε, επίσης, παράλληλα με όλα αυτά να υπάρχει (και λόγω των γεγονότων στην ευρωζώνη με το θρίλερ στην Κύπρο) μια πολύ έντονη δραστηριότητα από φανερές και μη επαφές μεταξύ μεγάλων και παραδοσιακών παικτών της παγκόσμιας σκακιέρας, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γερμανία, η Αγγλία κ.α. Για συμφέροντά τους που άλλοτε συγκλίνουν κι άλλοτε συγκρούονται…
Κι όλα αυτά μέσα σε ένα εξαιρετικά ασταθές και γεμάτο από ανατροπές οικονομικό περιβάλλον, στο οποίο κλονίζονται ακόμα και σταθερές αιώνων.
Κάτι πραγματικά μεγάλο…
Δεν προκύπτουν, λοιπόν, μερικά εύλογα ερωτήματα; Κι όπως ο καθένας σκέφτεται τι μπορεί πράγματι να συμβαίνει, έτσι κι εγώ με το φτωχό μου το μυαλό αναρωτιέμαι: Μήπως αυτή την εποχή ετοιμάζεται κάτι πραγματικά μεγάλο; Άγνωστο, τι. Φαίνεται, πάντως, σα να αλλάζει ο κόσμος. Σα να σείεται η παγκόσμια σκακιέρα… Σα να ξαναμοιράζεται η τράπουλα…
Ίσως σύντομα αυτοί που κινούν τα νήματα να τραβήξουν τις κουρτίνες για να δούμε κι εμείς το πραγματικό σενάριο όλου του έργου. Με την ελπίδα, ότι δεν θα είναι δράμα!
πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: