Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Υπερψηφίστηκαν τα νομοσχέδια από την κυπριακή βουλή!

Ραγδαίες εξελίξεις, με αβέβαιη ωστόσο κατάληξη, σημειώνονται τις τελευταίες ώρες στην Κύπρο.

Υπερψηφίστηκαν τα νομοσχέδια από την κυπριακή βουλή
Η ολομέλεια της κυπριακής βουλής, που ξεκίνησε τη συνεδρίασή της με καθυστέρηση περίπου 2,5 ωρών και ολοκληρώθηκε δέκα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, ψήφισε τα νομοσχέδια για α) τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης β) τον περιορισμό των εκροών, όταν ανοίξουν εκ νέου οι τράπεζες την Τρίτη και γ)την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας.

Τα δύο πρώτα νομοσχέδια ψηφίστηκαν ομόφωνα, ενώ το τρίτο με 26 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 25 αποχές. Επίσης, εγκρίθηκαν ομόφωνα και άλλα έξι νομοσχέδια, υποστηρικτικά των τριών πρώτων.

Τι προβλέπουν τα νομοσχέδια:

1. Ταμείο Αλληλεγγύης

Σκοπός του επισυναπτόμενου νομοσχεδίου είναι, δεδομένης της έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η Δημοκρατία λόγω του άμεσου κινδύνου κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, η ίδρυση ταμείου με την επωνυμία «Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης», του οποίου ο σκοπός είναι να χρηματοδοτεί ή/και ενισχύει οικονομικά πιστωτικά ιδρύματα, να προωθεί ή/και συμβάλλει στην κεφαλαιοποίηση ή/και ανακεφαλαιοποίηση πιστωτικών ιδρυμάτων, ή/και να προωθεί ή/και συμβάλλει στη χρηματοδότηση της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το συνημμένο νομοσχέδιο, το Ταμείο είναι νομικό πρόσωπο με διαρκή διαδοχή, το οποίο δύναται να κατέχει, διαχειρίζεται και διαθέτει περιουσία, να συμβάλλεται, να εγείρει και υπερασπίζεται αγωγή ή άλλη νομική διαδικασία δια του Προέδρου της Επιτροπής, και γενικά να πράττει όλα όσα είναι απαραίτητα για τους σκοπούς της ίδρυσης και λειτουργίας του.

Οι πόροι του Ταμείου προέρχονται από εισοδήματα της Δημοκρατίας προερχόμενα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, από ομόλογα ή/και χρεόγραφα ή/και αξιόγραφα ή/και άλλους τίτλους αξιών, που το Ταμείο εκδίδει και πωλεί, από την απόκτηση, διαχείριση ή/και διάθεση μετοχών ή/και ομολόγων ή/και χρεογράφων ή/και αξιογράφων ή/και άλλων τίτλων αξιών οποιασδήποτε εταιρείας ή άλλου νομικού προσώπου, από δωρεές ή/και εισφορές, που γίνονται προς το Ταμείο από οποιοδήποτε πρόσωπο και από οποιαδήποτε άλλη πηγή ή/και νόμιμη δραστηριότητα.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο έτυχε της δέουσας νομοτεχνικής επεξεργασίας από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο οποίος και υπέγραψε τη σχετική Αιτιολογική Έκθεση.


2. Περιορισμός της μεταφοράς κεφαλαίων

Η πολύ κρίσιμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και ο σημαντικός κίνδυνος εκροής καταθέσεων, έχει θέσει σε μεγάλο κίνδυνο τα πιστωτικά ιδρύματα και την αποσταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού συστήματος της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών διαβουλεύθηκε με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, επί του θέματος και επί των επιπτώσεών του στην Κυπριακή οικονομία και ιδιαίτερα στο τραπεζικό μας σύστημα και προς αντιμετώπιση της κρισιμότητας της κατάστασης και μετά από εισήγηση του Διοικητή, κρίθηκε επιβεβλημένη η κήρυξη από τον Υπουργό προσωρινής ειδικής τραπεζικής αργίας, στη βάση του άρθρου 69 του περί Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Νόμου, καθώς και η εισαγωγή πλαισίου κανόνων που να ρυθμίζουν τις παραμέτρους λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο ετοιμάστηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και με τη σύμφωνη γνώμη του κλιμακίου της Τρόικα που βρίσκεται τώρα στην Κύπρο, επισυνάπτεται στο Παράρτημα. Το νομοσχέδιο έχει νομοτεχνικά εξεταστεί από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ανάθεση εξουσιών στον Υπουργό Οικονομικών ή κατά περίπτωση στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, να μπορούν να λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα, περιλαμβανομένων και περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, για λόγους δημοσίας τάξης και δημοσίας ασφάλειας και με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Δυνάμει του άρθρου 5 του νομοσχεδίου, για τη καλύτερη εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων περιλαμβανομένων και περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων ο Υπουργός δύναται να εκδώσει εφαρμοστικό Διάταγμα σε σχέση με τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται σε οπουδήποτε πρόσωπο εκτός από πιστωτικά ιδρύματα και ο Διοικητής με σχετική Οδηγία του για πιστωτικά ιδρύματα.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπονται:

* Περιορισμοί στις αναλήψεις μετρητών
* Απαγόρευση του πρόωρου τερματισμού καταθέσεων προθεσμίας
* Υποχρεωτικός επαναπρογραμματισμός της λήξης των καταθέσεων προθεσμίας
* Απαγόρευση ή και περιορισμό ανοίγματος νέων λογαριασμών
* Μετατροπή καταθέσεων που βρίσκονται σε λογαριασμούς όψεως/τρεχούμενους σε καταθέσεις προθεσμίας
* Απαγόρευση ή και περιορισμός στις συναλλαγές χωρίς μετρητά
* Περιορισμός στη χρήση χρεωστικών, πιστωτικών ή προπληρωμένων καρτών
* Απαγόρευση ή και περιορισμός στην εξαργύρωση επιταγών
* Περιορισμός στις διατραπεζικές συναλλαγές ή και στις συναλλαγές εντός του ίδιου πιστωτικού ιδρύματος
* Περιορισμό στις συναλλαγές του κοινού με πιστωτικό ίδρυμα
* Περιορισμό στη διακίνηση κεφαλαίων, πληρωμών και μεταφορών
* Οποιοδήποτε άλλο περιοριστικό μέτρο το οποίο ο υπουργός ή κατά περίπτωση ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας κρίνει απαραίτητο να επιβληθεί υπό τις περιστάσεις για λόγους δημόσιας τάξης ή και δημόσιας ασφάλειας.


3. Ο περί Εξυγίανσης των Τραπεζών Νόμος του 2013

Σκοπός του παρόντος Νομοσχεδίου είναι η εφαρμογή μέτρου ή μέτρων εξυγίανσης από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ενεργώντας ως Αρχή Εξυγίανσης, σε πιστωτικά και άλλα ιδρύματα κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες αναφέρονται ρητά στο Νομοσχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας του χρηματοοικονομικού συστήματος και τη διασφάλιση της προαγωγής της δημόσιας ωφέλειας και της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος.

Με τις πρόνοιες του παρόντος Νομοσχεδίου, η Αρχή Εξυγίανσης διασφαλίζει ότι τυχόν απώλεια που υφίσταται το θιγόμενο, από την εφαρμογή μέτρων εξυγίανσης, μέρος, δεν είναι μεγαλύτερη από εκείνη που θα είχε υποστεί εάν το ίδρυμα που υπόκειται σε εξυγίανση ετίθετο, στο σύνολό του, απευθείας σε εκκαθάριση.

Περαιτέρω, οι πρόνοιες του παρόντος Νομοσχεδίου δεν επηρεάζουν δικαιώματα δικαστικής αμφισβήτησης αποφάσεων που λαμβάνονται από την Αρχή Εξυγίανσης.

Τέλος, σε περίπτωση εκκαθάρισης ιδρύματος, στο οποίο μέτρα εξυγίανσης έχουν εφαρμοστεί, τηρείται ειδική προτεραιότητα για σκοπούς κάλυψης των χρεών και απαιτήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του περί Εταιρειών Νόμου, ενώ η χρηματοδότηση των μέτρων εξυγίανσης γίνεται από το Ταμείο Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων και από το Ταμείο Προστασίας Καταθέσεων.

Το Σάββατο θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» - Πάει Βρυξέλλες ο Αναστασιάδης

Το Σάββατο θα διεξαχθεί η ψηφοφορία του νομοσχεδίου για το «κούρεμα» στις καταθέσεις, που αναμένεται να ανέρχεται σε ποσοστό 20%-25% και θα αφορά μόνο στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου. Άγνωστο παραμένει, ωστόσο, πώς θα δεχτεί το νέο σχέδιο η Τρόικα.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την ψήφιση και του νομοσχεδίου για το «κούρεμα», το Σάββατο, ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με την ηγεσία της ΕΕ.

«Θα υπάρχουν οδυνηρές πτυχές, όμως η χώρα πρέπει να σωθεί» τόνισε σε μήνυμά του στο Twitter, πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής, ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, δίνοντας το στίγμα για την κρισιμότητα των στιγμών. «Η Βουλή θα κληθεί σε λίγο να πάρει μεγάλες και δύσκολες αποφάσεις. Θα υπάρχουν οδυνηρές πτυχές, όμως η χώρα πρέπει να σωθεί» ανέφερε.

Λίγο πριν τη συνεδρίαση της Ολομέλειας και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών (η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20:00), νεότερες πληροφορίες ανέφεραν ότι η Τράπεζα Κύπρου αποφάσισε να προχωρήσει από μόνη της σε «κούρεμα» καταθέσεων.

Κατά την επιστροφή του στην Κύπρο, άλλωστε, από το ταξίδι του στη Ρωσία, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, ξεκαθάρισε ότι το «κούρεμα» των καταθέσεων βρίσκεται σαφώς στο τραπέζι.


Ευθυγράμμιση με τις επιταγές της Γερμανίας

Την προσπάθεια ευθυγράμμισης με τις αξιώσεις της Γερμανίας, εξάλλου, αλλά και των άλλων ισχυρών της ευρωζώνης, σηματοδοτεί η δήλωση του αναπληρωτή προέδρου του κυβερνώντος κόμματος της Κύπρου, ΔΗΣΥ.

Μιλώντας μπροστά σε δεκάδες Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, ο Αβέρωφ Νεοφύτου με την κομματική του ιδιότητα ως αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού - πρόεδρος του οποίου είναι ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης- υπογράμμισε ότι γίνονται προσπάθειες «ώστε απόψε να μπορέσουμε όσο το δυνατό μέσα από μια ευρύτερη κοινοβουλευτική συνεννόηση να περάσουμε τα μέτρα που να ικανοποιούν τους στόχους και τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο τελευταίο Eurogroup».

Λίγο πριν τη μία το μεσημέρι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Χρήστος Στυλιανίδης ζήτησε απ' όλους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. «Οι επόμενες ώρες θα κρίνουν το μέλλον του τόπου», επισήμανε σε δραματικούς τόνους και πρόσθεσε ότι «η Βουλή των Αντιπροσώπων θα κληθεί σε λίγο να πάρει τις μεγάλες αποφάσεις, τις δύσκολες αποφάσεις, αναμφίβολα θα υπάρχουν και οδυνηρές πτυχές σε οποιαδήποτε απόφαση κι αν ληφθεί, όμως η χώρα πρέπει να σωθεί», τόνισε.

Περίπου στις 14.30, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης, ζήτησε από τα μέλη της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων να ψηφίσουν άμεσα και ως έχει τη δέσμη των νομοθετημάτων. Ο κ. Δημητριάδης επιχειρηματολόγησε ότι έτσι θα σταλεί θετικό μήνυμα προς τα έξω και πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να έχει στη διάθεσή της η Κεντρική τα κατάλληλα εργαλεία για να διαχειριστεί την κρίση.

«Αναμένουμε ότι όλη η δέσμη των νομοσχεδίων και κανονισμών που υπέβαλε η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να ψηφιστεί άμεσα και ως έχει για δύο βασικούς λόγους», είπε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου έξω από τη Βουλή και αιτιολόγησε την παρότρυνση του λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα «σταλεί ένα πολύ θετικό μήνυμα προς τα έξω γεγονός που θα διευκολύνει τη σύντομη συμφωνία με την Τρόικα» και δεύτερον, πρόσθεσε, «είναι άκρως απαραίτητο η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να έχει τα κατάλληλα νομοθετικά εργαλεία που θα της επιτρέψουν να διαχειριστεί την κρίση την οποία αντιμετωπίζει σήμερα η κυπριακή οικονομία».


Εντείνονται οι πιέσεις

Την ίδια ώρα, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, έστειλε σαφές μήνυμα στην Κύπρο περί εξάντλησης της υπομονής των εταίρων της, Δήλωσε επίσης ότι επιθυμεί την παραμονή της Κύπρου στην ευρωζώνη, αλλά και ότι η Λευκωσία πρέπει να καταλάβει ότι το επιχειρηματικό της μοντέλο έχει πεθάνει.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η κρατικοποίηση των πόρων των ασφαλιστικών ταμείων στην Κύπρο δεν αποτελεί αποδεκτό τρόπο για την πλήρωση του χρηματοπιστωτικού κενού που απαιτείται για την κατάρτιση ενός διεθνούς προγράμματος διάσωσης, όπως δήλωσαν κοινοβουλευτικές πηγές στο Βερολίνο. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Εν τω μεταξύ, νέο έκτακτο Eurogroup για την Κύπρο, πιθανότατα την Κυριακή, ώστε να βρεθεί κάποια λύση για τη χώρα, προανήγγειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, αν η Λευκωσία έχει κάποιο σχέδιο να παρουσιάσει στην Τρόικα, τότε «είναι πιθανόν να υπάρξει σύγκληση του Eurogroup μέσα στο Σαββατοκύριακο». Διαβάστε περισσότερα εδώ

Εν τω μεταξύ, προσηλωμένοι στην προσπάθεια να μείνει η Κύπρος στο ευρώ είναι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, είναι πιθανά όλα τα σενάρια και εκείνα στα οποία επικεντρώνονται είναι να καταλήξουν σε μια κοινή λύση, με βάση την οποία η Κύπρος θα σωθεί, ο τραπεζικός της τομέας θα συνεχίσει να υπάρχει, μικρότερος αλλά υγιέστερος.


Διαπραγματεύσεις για κούρεμα 15,6% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες η κυπριακή πλευρά πρότεινε η εισφορά στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να μην ξεπεράσει το 15,6%. Η τρόικα απέρριψε την πρόταση με την αιτιολογία πως η καθυστέρηση της Κύπρου να λάβει μια απόφαση εδώ και μια εβδομάδα είχε ως συνέπεια την επιδείνωση της κυπριακής οικονομίας και υποστήριξε πως μόνο με μια εισφορά ύψους 16,9% θα μπορούσε η κυπριακή κυβέρνηση να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έπειτα από προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά σε υψηλά ευρωπαϊκά κλιμάκια η τρόικα υπαναχώρησε και δέχθηκε την εισφορά στο 15,6%.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: