Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Το Πρωτοδικείο δεν είναι λύση για την ΑΕΚ!!

Λίγο μετά και από τη νέα κωμικοτραγική συνέλευση της ΠΑΕ, ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την ΑΕΚ της επόμενης 3ετίας και τον μύθο του Πρωτοδικείου.
Συμβαίνουν απίθανα πράγματα στην ΠΑΕ ΑΕΚ, τέτοια που δεν έχει ξαναζήσει, που δεν της έχουν ξανασυμβεί στην ιστορία της. Ελλείψει άλλων, εμφανίζονται μέτοχοι της μιας μετοχής και επιβάλλουν, με τη φωνή και τον τσαμπουκά τους στις γενικές συνελεύσεις, αποφάσεις που ζημιώνουν την ΠΑΕ και της κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή ή την προοπτική να ξαναζήσει καλά.
Κι επειδή τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά, έρχονται για την ΠΑΕ, είναι καλό να έχει ο κόσμος μπροστά του τα δεδομένα, για να αντιληφθεί τους κινδύνους και να αναλάβει, ο καθένας, τις ευθύνες του.

Στο σημείο που έχει βρεθεί η ΠΑΕ, ρεαλιστικά, δεν μπορεί να βάλει κανέναν άλλο μεσοπρόθεσμο στόχο πλην αυτού της επιβίωσής της. Και δεν υπάρχει κανείς για να μελετήσει και να εκπονήσει τέτοιο σχέδιο. Κανείς άλλος πλην του Ανδρέα Δημητρέλου. Οχι επειδή είναι το δικό του όραμα και οι δικές του δυνάμεις που θα ξαναδώσουν στην ΠΑΕ το εταιρικό μέγεθος που αξίζει στην ΑΕΚ, αλλά επειδή είναι ο μόνος που κάθεται στην καρέκλα της οποίας τα δύο πόδια πατάνε στη φυλακή. Είναι αποδεδειγμένα πλέον ο μόνος που μπορεί να χειριστεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά την κατάσταση υπό τις διαμορφωμένες συνθήκες. Αυτός που δεν μεγαλώνει, αλλά περιορίζει τη ζημιά.
Το χειρότερο για την ΠΑΕ ΑΕΚ είναι να αντιμετωπίσει ως μια ρεαλιστικά καλύτερα διαχειρίσιμη λύση την προσφυγή στο Πρωτοδικείο για τον ορισμό μιας προσωρινής διοίκησης. Οσοι το έχουν στο μυαλό, να πάνε από αυτό τον δρόμο για να καθίσουν στην καρέκλα του Δημητρέλου δίχως να διατρέχουν τον κίνδυνο να κοιμηθούν κι αυτοί στη ΓΑΔΑ ή ακόμη χειρότερα στον Κορυδαλλό, καλό είναι να ρωτήσουν κάποιον που έχει τη γνώση και την πληροφόρηση για να γνωμοδοτήσει. Θα τους απαντήσει ότι ακόμη και ο διευθύνων σύμβουλος που θα οριστεί από το Πρωτοδικείο (και άρα δεν θα φέρει ποινικές ευθύνες για τα προηγούμενα χρέη) θα βρεθεί σε χρόνο dt στη φάση του Δημητρέλου. Διότι προκειμένου να εξασφαλίσει φορολογική ενημερότητα για την ΠΑΕ θα πάει να κάνει μια νέα ρύθμιση των παλιών χρεών. Και τη στιγμή που θα την υπογράψει, θα πάρει και την ευθύνη. Αρα αν συζητάμε για μια ΑΕΚ που θα θέλει να έχει το ελάχιστο, δηλαδή κόσμο στο γήπεδο και ποδοσφαιριστές για να παίζουν με τη φανέλα της, συζητάμε και για έναν διευθύνοντα σύμβουλο που θα κινδυνεύει να πάει φυλακή. Τόσο απλά.
Πού μπορεί να στηρίξει σήμερα τις ρεαλιστικές ελπίδες του για την επιβίωση της ΠΑΕ και την παραμονή της ΑΕΚ στην Superleague ο οπαδός της; Το μόνο ρεαλιστικό σχέδιο είναι η εξεύρεση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου κεφαλαίου για την αποπληρωμή των οφειλών προς το Δημόσιο, κεφάλαιο που πρέπει να αντλήσει η ΠΑΕ από τους μετόχους που την έφεραν στην σημερινή οικονομική θέση. Δικά τους τα χρέη, αυτοί πρέπει να τα καλύψουν. Πάνω σε αυτό το κεφάλαιο η ΑΕΚ θα πρέπει να στηρίξει ένα σχέδιο για να ζει φτωχά και τίμια για δύο ή τρία χρόνια, δίχως να παίρνει άδεια UEFA, δίχως δικαίωμα για πολλές μεταγραφές, για όσο θα της χρειαστεί για να απαλλαγεί από τα χρέη του παρελθόντος ώστε να αναπνεύσει καλύτερα και να αρχίσει να προοδεύει βασισμένη στους ποδοσφαιριστές που αναδεικνύει.
Μπορεί να περιμένει η ΑΕΚ οξυγόνο από την λαϊκή συμμετοχή; Πιθανόν να μην το πιστεύει αυτό ούτε αυτός που για κάποιο λόγο το πρότεινε. Η ΑΕΚ το έκαψε χρόνια τώρα ολοσχερώς αυτό το χαρτί με τις κακοφτιαγμένες προηγούμενες απόπειρες. Δίχως όραμα ο κόσμος που ζει μέσα στη στέρηση δεν πρόκειται να στηρίξει.
Δίχως νέο μεγαλομέτοχο που θα της βάλει στο ταμείο διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ, η ΑΕΚ θα ζήσει όπως ζει σήμερα για τουλάχιστον 2-3 χρόνια. Κι αυτή η εκτίμηση γίνεται με την παραδοχή ότι η συμμετοχή του κόσμου, δηλαδή η παρουσία του στα παιχνίδια θα είναι ίση και μεγαλύτερη από την φετινή. Διότι αν και ο κόσμος αραιώσει...
πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: