Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Ο στραγγαλισμός και ο ΡΕΑΛισμός!!

Ο Αννίβας είχε πει ότι  «ή θα βρούμε τον δρόμο ή θα τον δημιουργήσουμε» και ο Βασίλης Σκουντής επιχειρεί να ιχνηλατήσει την πορεία του Ολυμπιακού στον αποψινό τελικό.
Η διαχρονικώς ισχυρή ατάκα του Καρχηδόνιου στρατηγού ταιριάζει γάντι στην υπόθεση του Ολυμπιακού: στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας δημιούργησε τον δρόμο κι απόψε κόντρα στη Ρεάλ πρέπει να τον βρει.
Η μάλλον (πρέπει) να τον ξαναβρεί!
Με το που έληξε ο πρώτος ημιτελικός, το ερώτημα που τέθηκε ήταν σαφές: ποιος αντίπαλος βολεύει περισσότερο τον Ολυμπιακό, η Ρεάλ ή η Μπαρτσελόνα; Ούτως ή άλλως η υπόθεση (θα) εξελισσόταν ερήμην των πρωταθλητών Ευρώπης και η απάντηση δόθηκε μετά από τρεις ώρες, όταν οι Μαδριλένοι ξόρκιζαν τα φαντάσματα του Ομπράντοβιτς, του Σαμπόνις και του Αρλάουκας που τους κατατρύχουν από τις 13 Απριλίου του 1995.
Πέντε λεπτά προτού αρχίσω να γράφω αυτό το κείμενο έπιασα την κουβέντα με τον φίλο (από τη θητεία του στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό) Τζόνι Ρότζερς, ο οποίος σχολιάζει τους αγώνες στο τηλεοπτικό κανάλι της Ευρωλίγκας. Δεν χρειάστηκε καν να τον ρωτήσω για τα κρίσιμα σημεία του επικείμενου τελικού: με πρόλαβε και μάλιστα υπήρξε πολύ. οικονομικός, ξεχωρίζοντας ένα που μάλιστα δεν είναι αγωνιστικό, αλλά ψυχολογικό.
«Ο Ολυμπιακός έχει τρομερό πάθος στο παιχνίδι του και συν τοις άλλοις υπερέχει σε εμπειρία. Η Ρεάλ έχει αρκετούς σταρ, αλλά δεν ξέρω πώς θα αντιδράσουν υπό το καθεστώς της πίεσης, που δεν έχει να κάνει μόνο με τη μακρά αναμονή της να κατακτήσει τον τίτλο. Εννοώ ότι σε περίπτωση που ο Ολυμπιακός περάσει από την αρχή μπροστά στο σκορ, δεν ξέρω πως θα αντιδράσουν οι βεντέτες της Ρεάλ και πως θα διαχειριστούν τους εγωισμούς τους. Είναι θέμα χαρακτήρων.»
Δεν έχει άδικο ο Ρότζερς, καθότι ο Ολυμπιακός υπερτερεί σε αυτό τον τομέα και έχει αποδείξει ότι δεν το βάζει κάτω. Πέρυσι στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης κόντρα σε θεούς και δαίμονες,  ενώ την Παρασκευή στραγγάλισε την ΤΣΣΚΑ και αυτή ακριβώς η αγωνιστική συμπεριφορά του, με αποκορύφωμα τη λυσσασμένη άμυνα, αποτελεί το «talk of the town» στις τάξεις της μπασκετικής κοινωνίας που έχει μαζευτεί στο Λονδίνο.
Επί του πρακτέου τώρα: η Ρεάλ είναι μια εντελώς διαφορετική ομάδα από την ΤΣΣΚΑ και ως εκ τούτου ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί πέραν της αμυντικής σταθεράς του, κάποιες προσαρμογές στην τακτική του σε σχέση με τον ημιτελικό. Μάνι μάνι ενώ η ΤΣΣΚΑ στηρίζεται πολύ στο inside game και στο παιχνίδι της στο low post, η Ρεάλ Μαδρίτης διαθέτει μια πύρινη περιφερειακή γραμμή, αλλά παρουσιάζει έλλειμμα στο παιχνίδι με πλάτη προς το καλάθι.
Δεδομένης της (πάγιας) εικόνας των Μαδριλένων, τα βασικά ζητούμενα του Ολυμπιακού στον αποψινό τελικό είναι συγκεκριμένα: 

·       Να ελέγξει τον ρυθμό του αγώνα και να μην επιτρέψει στη Ρεάλ να επιβάλει το up tempo game, το οποίο της αρέσει, της ταιριάζει και αποτελεί τον διαχρονικό θυρεό της.  Τούτο βεβαίως δεν σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός πρέπει σώνει και καλά να αυτοπαγιδευθεί στο σετ παιχνίδι, που άλλωστε (έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι) δεν τον βολεύει κιόλας.
·       Να «κτυπήσει» στα αδύνατα σημεία του χαμηλού σχήματος, που χρησιμοποιεί ο Λάσο (Ροντρίγκεθ-Γιουλ-Φερνάντεθ),  επιδιώκοντας  τα ποσταρίσματα στον Ρούντι, με τον Παπανικολάου και κυρίως με τον εξπέρ σε αυτή τη φάμπρικα, Περπέρογλου.
·       Να διατηρήσει τη συγκέντρωση του στην άμυνα και με τα απαραίτητα block out, αλλά και τη συμμετοχή όλων των παικτών του (ειδικώς των γκαρντ) να μη χαρίσει επιθετικά ριμπάουντ και τους παρελκόμενους πόντους δεύτερης ευκαιρίας, στη Ρεάλ. Δεδομένου ότι οι κατοχές παίζουν σπουδαίο ρόλο και επειδή οι Μαδριλένοι βρίσκονται στο Νο 1 μεταξύ όλων των ομάδων της Ευρωλίγκας στα επιθετικά ριμπάουντ (με μέσο όρο 12.4) , το σημείο αυτό ίσως αποβεί το κρισιμότερο στην εξέλιξη και στην έκβαση του τελικού.
·       Να φροντίσει να μην ολιγωρεί στο αμυντικό transition και κα έχει γρήγορες επιστροφές για να αποτρέψει τους αιφνιδιασμούς της Ρεάλ που συχνά μάλιστα τους γαρνίρει και με θεαματικά τελειώματα από alley hoops.
·       Να εκμεταλλευθεί  με επιθέσεις μεγάλης διάρκειας τη βιασύνη και την ανυπομονησία  που χαρακτηρίζουν συχνά τους Μαδριλένους, όταν θέλουν την μπάλα για να φύγουν στον αιφνιδιασμό.
·       Να είναι έτοιμος είτε να ξεμπλοκάρει τον Σπανούλη, είτε να λειτουργήσει ερήμην αυτού στην επίθεση, στην περίπτωση κατά την οποία ο Λάσο χρησιμοποιήσει τη σύνθετη άμυνα «box and one», όπως συνέβη για 3-4 λεπτά στον ημιτελικό της Παρασκευής, με τον τον Σέρχιο Ροντρίγκεθ πάνω στον Χουάν Κάρλος Ναβάρο.  Αυτό το αμυντικό τρικ πάντως είναι οικείο στον αρχηγό του Ολυμπιακού και προφανώς περιλαμβάνεται στο πλάνο του Γιώργου Μπαρτζώκα, διότι το δοκίμασαν ήδη  η Μοντεπάσκι Σιένα και η Αναντόλου Εφές.
Αυτά προς το παρόν. Τα υπόλοιπα οσονούπω επί του παρκέ και επί της οθόνης, όπου ο Ολυμπιακός θα επιδιώξει ένα ιστορικό repeat και μάλιστα έχοντας ως καθοδηγητή του έναν Ελληνα προπονητή, στον οποίο από προχθές το βράδυ βγάζουν το καπέλο όλοι οι μεγάλοι ινστρούχτορες των πάγκων!



Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: