Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Εσπάρθα: «Άλλος κόσμος Ελλάδα και Παναθηναϊκός»

Θετική εμπειρία χαρακτηρίζει την παρουσία του στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό ο Γιοκίν Εσπάρθα κάνοντας λόγο για έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο από εκείνον που είχε συνηθίσει.

Εσπάρθα: «Άλλος κόσμος Ελλάδα και Παναθηναϊκός»
Η αλήθεια είναι πως ο ίδιος δεν εντυπωσίασε με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Όμως τουλάχιστον ο Γιοκίν Εσπάρθα δήλωσε ο ίδιος εντυπωσιασμένος από όσα βίωσε στο διάστημα των περίπου πέντε μηνών που αγωνίστηκε στα μέρη μας. Μιλώντας στον Τύπο της πατρίδας του έκανε λόγο για έναν τελείως διαφορετικό κόσμο από αυτόν που είχε συνηθίσει και έβαλε θετικό πρόσημο στη θητεία του στην Ελλάδα.

Αναλυτικά, ο Γιοκίν Εσπάρθα μίλησε για:

-τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό: «Δεν ήξερα τίποτα. Η μεταγραφή έγινε μέσα σε δύο ώρες και μπορεί κανείς να πει πως ήταν μια περιπέτεια».

-τις διαφορές με την Παμπλόνα: «Όλα με εντυπωσίασαν. Η Ελλάδα είναι η Αφρική της Ευρώπης. Είναι εντυπωσιακό πόσο διαφορετικά είναι τα πάντα: τα αυτοκίνητα, η κίνηση, η κουλτούρα, το φαγητό, όλα είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με τη βόρεια Ισπανία. Όμως πάνω από όλα οι άνθρωποι. Οι Έλληνες είναι πιο ανοικτοί από μας, ζουν πιο χαλαρά. Στην Παμπλόνα ο κόσμος είναι πιο νορμάλ, κυκλοφορεί με τζιν και μπλουζάκια. Στην Ελλάδα όλοι δίνουν μεγάλη σημασία στις μάρκες και ο κόσμος ντύνεται σαν μοντέλα. Προτιμώ το δικό μας τρόπο».

-τα θετικά και τα αρνητικά της Ελλάδας: «Υπάρχουν θετικά και αρνητικά σημεία. Με το αυτοκίνητο, για παράδειγμα, κινδύνευα γιατί δεν σέβονται τις πινακίδες και ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Όμως η φιλοξενία των ανθρώπων είναι κάτι φοβερό».

-το αν διέκρινε κρίση στη χώρα: «Στην περιοχή που εγώ κινούμουν δεν υπήρχε κρίση. Είδα τόσα πολυτελή αυτοκίνητα όσα δεν είχα δει σε όλη μου τη ζωή, αλλά όσο πλησίαζες προς το κέντρο υπήρχε και περισσότερη φτώχεια».

-το πώς περνούσε τη μέρα του: «Το προπονητικό κέντρο μάς παρείχε τα πάντα και περνούσαμε πολλές ώρες εκεί. Είχαμε μάγειρα που μας ετοίμαζε πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, ενώ ο καθένας είχε το δικό του δωμάτιο με τηλεόραση, ίντερνετ και όλες τις ανέσεις. Μετά πήγαινα για κανένα ποτό με ένα συμπαίκτη μου και στη συνέχεια επέστρεφα σπίτι».

-τον Σεϊταρίδη: «Με εξέπληξε ευχάριστα ο Σεϊταρίδης. Τον γνώρισα όταν ήρθα στην Ελλάδα και είχα την εντύπωση πως θα βρω έναν τύπο που είναι σε άλλο επίπεδο με αυτοκίνητα και χρήματα, αλλά είναι ο πιο φυσιολογικός άνθρωπος, πολύ απλός και καλός».

-την επίσκεψή του σε αγώνα μπάσκετ: «Ήθελα πολύ να δω αγώνα του Παναθηναϊκού, γιατί είναι μεγάλη ομάδα στο μπάσκετ σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πήγα να παρακολουθήσω τον αγώνα με την Μπαρτσελόνα και δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω αυτό που είδα. Υπήρχαν χιλιάδες φίλαθλοι στις κερκίδες, πολλές φωτοβολίες και η ατμόσφαιρα ήταν φανταστική, κάτι που δεν μπορεί να διανοηθεί κανείς στην Ισπανία».

-την ατμόσφαιρα στα ελληνικά γήπεδα: «Είναι ένας διαφορετικός κόσμος. Είχα συνηθίσει να παίζω μπροστά σε πολύ λίγους φιλάθλους και είδα ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον. Θυμάμαι μια φορά σε έναν αγώνα απέναντι στον Άρη μία κροτίδα έσκασε λίγα μέτρα μακριά μου και με ξεκούφανε. Βίωσα πολλές εμπειρίες που θα μου μείνουν για πάντα».

-τον τουρισμό: «Πήγαμε στον Παρθενώνα, την Πλάκα… όλα ήταν φανταστικά. Ήρθαν να με επισκεφτούν στην Αθήνα οι παππούδες μου, η μητέρα μου, η θεία μου και ο μικρός μου ξάδερφος, σχεδόν όλοι εκτός από τον αδερφό μου γιατί είχε υποχρεώσεις με την Οσασούνα».

-την ελληνική γλώσσα: «Τα ελληνικά είναι δύσκολη γλώσσα κι έμαθα τα απολύτως βασικά. Η ομάδα όμως είχε ισπανόφωνους και μπορούσα να μιλήσω μαζί τους. Χρησιμοποιούσα και τα αγγλικά για να επικοινωνώ».

-το ελληνικό φαγητό: «Έτρωγα κυρίως στο προπονητικό κέντρο, αλλά δοκίμασα τον μουσακά. Επίσης έχουν υπέροχους καφέδες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: