Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Δια χειρός Καλνιέτις!

Την πρώτη της νίκη στο Ευρωμπάσκετ πανηγύρισε η Λιθουανία, που επικράτησε 75-67 της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής.

Δια χειρός Καλνιέτις
Η ήττα από τη Σερβία στην πρεμιέρα του δεύτερου ομίλου αποτέλεσε έκπληξη. Η Λιθουανία, παρότι έδειξε τάσεις αυτοχειρίας, κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της ΠΓΔΜ με 75-67 και έφτασε στην πρώτη της νίκη στο 38ο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας. Κορυφαίος των νικητών ήταν ο Καλνιέτις με 17 πόντους, 6 ριμπάουντ και 5 ασίστ, ενώ καθοριστική ήταν και η συμβολή του Ματσιούλις, που είχε 14 πόντους.

Από την άλλη, οι ηττημένοι, που είχαν τραγικά ποσοστά ευστοχίας, πήραν δεύτερο κίτρινο φύλλο αγώνα και πλέον η υπόθεση πρόκριση στη δεύτερη φάση, δυσκόλεψε αρκετά. Πρώτος σκόρερ ήταν ο Ιλιέφσκι, που πέτυχε 13 πόντους και τον ακολούθησε ο Άντιτς με 12.

Το ματς:

Το ξεκίνημα ήταν νευρικό και για τις δύο ομάδες και είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο καλάθι μπήκε μετά από τριάμισι λεπτά. Κυρίαρχα στοιχεία του παιχνιδιού ήταν η αστοχία, αλλά και τα λάθη. Θαρρείς και οι δύο ομάδες συναγωνίζονταν για το ποια θα «σπάσει» περισσότερο το αντίπαλο καλάθι. Στη συνέχεια, η Λιθουανία, έχοντας μπροστάρη τον Βαλαντσιούνας, που πέτυχε 7 πόντους και βελτιώνοντας τα ποσοστά της, έβαλε κάποια εύκολα καλάθια και ολοκλήρωσε το πρώτο δεκάλεπτο, προηγούμενη 20-15. Αντίθετα, η ΠΓΔΜ είχε τραγικά ποσοστά (1/7 δίποντα και 3/10 τρίποντα) και θα πρέπει να αισθάνεται τυχερή, που η διαφορά ήταν μόνο πέντε πόντοι.

Το δεύτερο δεκάλεπτο ξεκίνησε, όπως τελείωσε το πρώτο. Η Λιθουανία είχε πάρει… μπρος, τα σουτ έμπαιναν και με δεδομένο ότι ο Πέρο Άντιτς και η παρέα του συνέχιζαν το… χτίσιμο, η διαφορά έφτασε στη μέγιστη τιμή της +9 (26-17) στο 13’. Ωστόσο, τα λάθη των Σεϊμπούτις, Ντάριους και Κσιστόφ Λαβρίνοβιτς, έδωσαν την ευκαιρία στην ΠΓΔΜ να μειώσει στους 4 (28-24) στο 16’. Οι ισορροπίες αποκαταστάθηκαν γρήγορα και οι Λιθουανοί με ένα μικρό σερί 6-0, έφτασαν στο +10 (34-24), τρία λεπτά πριν το τέλος. Το ημίχρονο έληξε 39-33, αφού η ΠΓΔΜ εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την τεχνική ποινή του Γιόνας Καζλάουσκας και με πέντε «αναπάντητους» πόντους, μείωσε στους έξι.

Ο Βαλαντσιούνας, έχοντας πλέον συμπαραστάτες τους Σεϊμπούτις και Καλνιέτις, οδηγούσε τη Λιθουανία, η οποία, πάντως, δεν μπορούσε να σταθεροποιήσει τη διαφορά, που έφτασε αρκετές φορές σε διψήφιο νούμερο. Η ΠΓΔΜ, πότε με τον Γκετσέφσκι και πότε με τους Σαμαρτζίσκι και Στογιανόφσκι, κατάφερνε να μειώνει και να διατηρείται μέσα στο παιχνίδι, μειώνοντας στους 5 και 6 πόντους. Το τρίτο δεκάλεπτο τελείωσε με σκορ 57-50, χάρη στο ξέσπασμα του Ματσιούλις. Ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού πέτυχε 8 πόντους σε αυτή την περίοδο και σε αυτόν οφείλεται σε μεγάλο βαθμό το ότι η ομάδα του διατήρησε το προβάδισμα σε αυτά τα επίπεδα.

Οι Λιθουανοί μπήκαν φουριόζοι στην τέταρτη περίοδο και έφτασαν τη διαφορά στη μεγαλύτερη τιμή, που ήταν 13 πόντοι (63-50) στο 33ο λεπτό, αλλά δεν έδειχναν ικανοί να «καθαρίσουν» το ματς. Στο επόμενο τετράλεπτο, έπαθαν κυριολεκτικά μπλακ άουτ και η ΠΓΔΜ με μπροστάρηδες τους Ιλιέφσκι και Άντιτς έκαναν ένα σερί 12-2 και μείωσαν σε 65-62, τρία λεπτά πριν το φινάλε. Η έκπληξη δεν ολοκληρώθηκε, αφού οι Λιθουανοί «ξύπνησαν» και τελικά έφτασαν στη νίκη με τελικό σκορ 75-67.

Δεκάλεπτα: 20-15, 39-33, 57-50, 75-67.

Λιθουανία (Καζλάουσκας): Ματεγιούνας 11 (2), Καλνιέτις 17 (6ρ., 5ασ.), Κουζμίνσκας, Ντ. Λαβρίνοβιτς 6, Ματσιούλις 14, Ντελινινκάιτις 2, Σεϊμπούτις 9, Κλέιζα, Κζ. Λαβρίνοβιτς, Πότσιους 4, Βαλαντσιούνας 11 (7ρ.), Γιαβτόκας 1.

ΠΓΔΜ (Πίπαν): Κοστόσκι, Ιλιέφσκι 13 (1), Σοκόλοφ, ΜακΚάλεμπ 11, Β. Στογιανόφσκι 4, Ντ. Στογιανόφσκι 6, Μπρκοφ, Γκετσέφσκι 8 (2), Άντιτς 12 (2), Γκιουρόσκι, Τσεκόφσκι 5 (1), Σαμαρτζίσκι 8. Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: