Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Το χαμόγελο της Μόνα Λίζα!!

O Μιχάλης Λεάνης γράφει από τη Σλοβενία για την νίκη της Εθνικής επί της Ρωσίας και το δύο στα δύο στο Ευρωμπάσκετ.

Το χαμόγελο της Μόνα Λίζα
Είναι αυτό που ψάχνεις να βρεις στεκούμενος απέναντι από αυτόν τον καταπληκτικό πίνακα. Η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά. Που κάνει αυτό το έργο τέχνης πραγματικά μοναδικό. Γι' αυτό και επελέγη ως τίτλος.

Οχι, η Εθνική, ακόμα, δεν μπορεί να λέει ότι είναι μπασκετικό έργο τέχνης. Θα ήταν, τουλάχιστον, περίεργο να συνέβαινε αυτό και - σε τελική ανάλυση - δεν είναι και το επιθυμητό. Είναι, όμως, μια ομάδα που αναγκάζει τους «ξένους», τους παρατηρητές να την κοιτούν και να αναζητούν να βρουν ποιο είναι το στοιχείο εκείνο που την κάνει αλύγιστη.

Μην κουράζεστε και ψάχνετε τσάμπα. Η Εθνική είναι γεμάτη από παίκτες που μπορούν να παίξουν και β' ανδρικό και α' ανδρικό και να κάνουν φινάλε με όσκαρ. Το ρόστερ αποτελείται από παίκτες ψημένους σε υψηλό ανταγωνισμό, παίκτες που μπορούν εύκολα να μπουν στον ρόλο του χαμάλη πολυτελείας, να βγάλουν όλο το ματς στην άμυνα, τις βοήθειες, τα ριμπάουντ, παίζοντας καταλυτικό ρόλο στον δρόμο προς τη νίκη.

Με την ίδια ευκολία μπορούν όχι μόνο να παίξουν το ρόλο του σκόρερ και του ηγέτη της επίθεσης αλλά να βγάλουν... ποικιλία: και ιδρώτας στην άμυνα και αυταπάρνηση και ποιότητα μπροστά. Αυτό είναι το μυστικό της Εθνικής, αυτός είναι ο λόγος που γεμίζει κάθε βράδυ το φύλλο της στατιστικής με Ελληνες πρωταγωνιστές. Και αυτό είναι το σπουδαιότερο όπλο της «επίσημης αγαπημένης» σε αυτή τη διοργάνωση.

Η Ελλάδα δεν είναι η ομάδα του ενός ή των δύο αλλά των πολλών που μπορούν να κάνουν πολλά και σωστά. Πράγματα που έχουν μάθει να ζουν με αυτά στην καθημερινότητά τους γιατί τους τα ζητούν οι προπονητές τους κάθε μέρα στην προπόνηση. Ξέρουν να μετρούν το χρόνο, ξέρουν να παίζουν σωστά τον ρόλο τους, ξέρουν να αξιοποιούν το ταλέντο του συμπαίκτη τους... Ξέρουν να κερδίζουν όχι βάζοντας τριαντάρες και σαραντάρες, αλλά παίζοντας σωστό μπάσκετ. Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: