Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Ψεκάστε, σκουπίστε…τελειώσατε!!

Η Εθνική έκανε επίδειξη δύναμης κόντρα στην Ρωσία, πέτυχε τη δεύτερη νίκη της στο Ευρωμπάσκετ και ο Νίκος Ζέρβας γράφει στο www.sport-fm.gr για την συντριπτική υπεροχή της, όταν παίζει άμυνα.

Ψεκάστε, σκουπίστε…τελειώσατε
Στο πρώτο σοβαρό τεστ επί σλοβενικού εδάφους, η Εθνική επιβεβαίωσε εμφατικά όλα τα συμπεράσματα που βγάλαμε στα φιλικά. Διαθέτει τόσο επιθετικό ταλέντο, πλουραλισμό και διακριτούς ρόλους, που αν παίξει στοιχειωδώς σοβαρή άμυνα, είναι ικανή για όλα. Με δύο ροζ φύλλα σε ισάριθμα παιχνίδια, συνεχίζει ακάθεκτη για τη πρώτη θέση του ομίλου, παίρνοντας χρήσιμα διδάγματα ενόψει της συνέχειας. Παράλληλα, ανεβάζει αρκετά τον πήχη της αισιοδοξίας, γιατί δείχνει ότι εκτός από πλάνο, διαθέτει την ικανότητα να μην πληρώνει τα κακά της διαστήματα, διατηρώντας καθαρό το μυαλό της και ακέραιη τη ψυχραιμία της.


Το ξεκίνημα της μάχης με τους Ρώσους, ήταν κακό και δημιούργησε προβληματισμό. Η «αρκούδα», κατέθεσε μεγάλα αποθέματα ενέργειας στο παρκέ, πίεσε στα γκαρντ μας και εκμεταλλευόμενη τα κενά μας στην περιφερειακή άμυνα και τις περιστροφές, πήρε κεφάλι στο σκορ. Η ευστοχία του Φριτζόν, τα πολλά λάθη μας στη κυκλοφορία και τα γρήγορα δύο φάουλ του Ζήση, έβαλαν ακόμα πιο δύσκολα στον Τρινκιέρι. Μόλις οι ρώσοι πέρασαν μπροστά με 27-20 όμως, κάπου εκεί το…τσιπάκι άλλαξε και παρακολουθήσαμε άλλο παιχνίδι. Σπανούλης και Καϊμακόγλου αφυπνίστηκαν μαζί και ολόκληρος ο τρόπος λειτουργίας μας στο παιχνίδι. Η άμυνα πλέον περιόρισε στο μέγιστο βαθμό τα ατού των αντιπάλων, ο Σβεντ ήταν «κλειδωμένος» και δεν πρόσφερε τίποτα στην ομάδα του, ενώ στη δύναμη τους αντιπαρατάξαμε αιφνιδιασμούς και γρήγορο μπάσκετ, που αποδιοργάνωσε πλήρως τη Ρωσία.

Με τον πολυτιμότερο των δύο πρώτων αγώνων, Περπέρογλου, να βοηθάει επιθετικά, αμυντικά, αλλά και δημιουργικά, απλοποιήσαμε την υπόθεση παίζοντας παράλληλα όμορφο κατά διαστήματα μπάσκετ, με κυριαρχία στα επιθετικά ριμπάουντ και πολύ μυαλό στην επίθεση. Η ρακέτα μας θωρακίστηκε με καλύτερο τρόπο, αναγκάζοντας τους ρώσους σε μακρινά βεβιασμένα σουτ. Η άνοδος των Παπανικολάου και Μαυροκεφαλίδη στο δεύτερο ημίχρονο, έβαλε απλά την υπογραφή στη νίκη, αφού ακόμα και οι πειραματισμοί με σχήματα με τρία φόργουορντ και τον Φώτση στο «5», απέδιδαν καρπούς. Όταν πέντε λεπτά πριν το τέλος η διαφορά πήγε στους 20, οι διεθνείς έκαναν την απαραίτητη συντήρηση δυνάμεων, ο Σβεντ θυμήθηκε να μπει στο παρκέ εκμεταλλευόμενος και την «παγωμάρα» που υπήρχε από τον τραυματισμό του Σπανούλη και οι Ρώσοι τη «γλίτωσαν» με μία τιμητική ήττα.

Το ρεπό που ακολουθεί μέχρι τη μάχη του Σαββάτου με τους Τούρκους, –θα τα παίξουν όλα για όλα για τη πρόκριση- είναι ευεργετικό, όχι μόνο για την ξεκούραση του πονεμένου αστραγάλου του «V-Span», αλλά και για την καλύτερη ανάγνωση των λαθών που κάνουμε και μας στοιχίζουν τα «νεκρά» διαστήματα. Ας μη γελιόμαστε, αυτή η ομάδα είναι ικανή για μεγάλα πράγματα και έχει μπροστά της -συνυπολογίζοντας και τα όσα μας δείχνουν τα άλλα φαβορί- μία τεράστια ευκαιρία διάκρισης. Στα τρωτά οφείλει να σταθεί, για να ψεκάσει, να σκουπίσει και να τελειώσει και τους υπόλοιπους …Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: