Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Δεν είναι απλά… αριθμοί!!

Το www.sport-fm.gr ερμηνεύει τους αριθμούς της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ. Τα ατού και οι αδυναμίες που μαρτυρά η στατιστική.

Δεν είναι απλά… αριθμοί
Ο πρώτος απολογισμός μετά το εναρκτήριο διήμερο του Ευρωμπάσκετ βρίσκει την Εθνική με πολλά θετικά στοιχεία, αλλά και κάποια αρνητικά που χρήζουν προσοχής και άμεσης… διόρθωσης.

Οι καλές επιθετικές συνεργασίες, τα υψηλά ποσοστά ευστοχίας, η αποτελεσματική σε μεγάλα διαστήματα των αγώνων άμυνα και ο πλουραλισμός στην επίθεση είναι τα θετικά. Τα αρνητικά έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι τα νεκρά διαστήματα σε άμυνα (κυρίως) κι επίθεση δεν λείπουν, τα λάθη γίνονται εύκολα και η ομάδα αργεί να «μπαίνει» στα παιχνίδια.

Ψηλά (σχεδόν) παντού

Ασφαλώς αντίπαλοι επιπέδου Σουηδίας και (της φετινής) Ρωσίας μπορεί να μην οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Εθνική διαθέτει ως τώρα την τέταρτη καλύτερη επίδοση στο Ευρωμπάσκετ με 79,5 πόντους ανά αγώνα (πρώτη η Ιταλία με 83), την τρίτη καλύτερη άμυνα με παθητικό 61 πόντους κατά μέσο όρο (πρώτη η Φινλανδία με 57,5), ενώ είναι πρώτη στα σουτ με 54,2%, τρίτη στα δίποντα με 61,3% (65,3% έχει η πρώτη Γαλλία), όγδοη στα τρίποντα με 37,5% (πρώτη με 47,4% η Ιταλία), αλλά μόλις 17η στις βολές με 62% (πρώτη η Βοσνία με 76,7%).

Η Εθνική είναι 13η στα ριμπάουντ με 36,5 ανά αγώνα (πρώτη με 42,5 η Μ. Βρετανία), δωδέκατη στις ασίστ με 13,5 (πρώτες με 18 Λετονία και Τσεχία), όγδοη στα κλεψίματα με 6,5 (πρώτη με 8 η Ρωσία), τρίτη στις τάπες με 4 (4,5 έχουν Φινλανδία και Σλοβενία), αλλά και τέταρτη στα λάθη με 17,5 (πρώτη η Γερμανία με 19).

Τι λένε οι αριθμοί

Μια ματιά στη στατιστική απεικόνιση της Εθνικής μετά τα δύο πρώτα ματς οδηγεί σε χρήσιμα συμπεράσματα:

-Ο Αντρέα Τρινκιέρι κάνει μεγάλο rotation, το οποίο κρατά φρέσκια την Εθνική και δεν καταπονεί τους παίκτες σε ένα μεγάλο σε διάρκεια τουρνουά. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως με εξαίρεση τον Καββαδά που έχει παίξει μόλις 6 λεπτά στην πρεμιέρα, δεν υπάρχει παίκτης που να έχει παίξει λιγότερο από 25 λεπτά συνολικά. Δύο παλιοσειρές, Φώτσης και Μπουρούσης, έχουν το μικρότερο μέσο όρο συμμετοχής (12,5 λεπτά), ενώ πρώτοι είναι οι Μαυροκεφαλίδης και Σλούκας (23,5 λεπτά), με τον Σπανούλη να ακολουθεί (22) και τους Παπανικολάου-Ζήση να έπονται (21,5).

-Οι καλές επιθετικές συνεργασίες οδηγούν σε υψηλά ποσοστά ευστοχίας. Στα δύο πρώτα ματς η Εθνική είχε 61,3% στα δίποντα (46/75) και 37,5% στα τρίποντα (37,5%).

-Η αναλογία ασίστ/λαθών δεν είναι ικανοποιητική. Η ελληνική ομάδα έχει 13,5 ασίστ και 17,5 λάθη κατά μέσο όρο.

-Η Εθνική προστατεύει καλά τη ρακέτα της. Έχει χάσει μόλις 12 αμυντικά ριμπάουντ.

-Η ελληνική άμυνα οδηγεί τους αντιπάλους σε πολλά άστοχα δίποντα. Οι αντίπαλοί της ως τώρα σουτάρουν με 46,4% στα δίποντα. Όμως η περιφερειακή άμυνα δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική, όπως μαρτυρά το 38,9% των αντιπάλων της. Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: