Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Η χαλάρωση συγχωρείται, ο πανικός όχι...!

Ο Σπύρος Καβαλιεράτος γράφει από τη Σλοβενία για την εικόνα της Εθνικής στο ματς με τη Ρωσία, το απολαυστικό μπάσκετ, τα κενά διαστήματα, τη χαλάρωση αλλά και τα... σημάδια πανικού.

Η μία αλήθεια είναι ότι η Εθνική έπαιξε κατά διαστήματα απολαυστικό μπάσκετ απέναντι στη Ρωσία. Η άλλη αλήθεια είναι ότι η ελληνική ομάδα είχε κενά διαστήματα και στα δύο ημίχρονα, απέναντι σε έναν αντίπαλο που έχει όνομα και φήμη, αλλά δεν θα είναι έκπληξη αν τελικά μείνει έξω από την επόμενη φάση.
Ηταν θέμα χαλάρωσης η εικόνα των τελευταίων λεπτών; Μπορεί. Μήπως όμως δεν ήταν μόνο χαλάρωση; Γιατί η Εθνική έδειξε και σημάδια πανικού, ειδικά όταν αντιλήφθηκε πως δεν πρόκειται να επιστρέψει στο παρκέ ο φυσικός της ηγέτης, ο Βασίλης Σπανούλης.
Ηταν ένας κακός συνδυασμός όλα όσα έγιναν στα τελευταία λεπτά, γι αυτό και από τους 22 πόντους, η διαφορά έπεσε στους 8. Πίεσε η Ρωσία, έγιναν λάθη σε άμυνα και επίθεση, γενικά η Εθνική φάνηκε να μην πατά γερά στο παρκέ. Προφανώς αν υπήρχε ο Σπανούλης στο γήπεδο όλα θα ήταν πιο εύκολα, αλλά μια ομάδα όπως η Ελλάδα, δεν γίνεται να εξαρτάται από έναν μόνο παίκτη. Οσο σπουδαίος κι αν είναι.
Χρειάζεται, λοιπόν, ηρεμία και σωστή αντιμετώπιση της κατάστασης, ακόμα κι αν κάτι πηγαίνει στραβά. Αν επικρατεί... πανικός σε ματς της πρώτης φάσης που η διαφορά έχει φτάσει στους 22 πόντους, τι ακριβώς θα συμβεί σε παιχνίδι που θα κρίνει θέση ή πρόκριση; Τι θα γίνει στα χιαστί ματς;
Εννοείται πως έκανε καλό στην Εθνική αυτό που συνέβη στο τέλος. Ηταν ένα χρήσιμο μάθημα, που μάλιστα δεν είχε κανένα απολύτως κόστος. Λογικά η διαφορά δεν πρόκειται να παίξει ρόλο απέναντι στη Ρωσία, απλά πρέπει όλοι να έχουν στο μυαλό τους πως και ο κάθε πόντος είναι σημαντικός σε μια τέτοια διοργάνωση. Ειδικά στο παιχνίδια που ακολουθούν, με Τουρκία, Ιταλία και Φινλανδία. Τα αποτελέσματα μεταφέρονται στην επόμενη και το παραμικρό λάθος κοστίζει.
Δεν είχε όμως μόνο αρνητικά η Εθνική στο παιχνίδι με τη Ρωσία. Αντίθετα είχε μπόλικα θετικά, με πολλούς παίκτες να έχουν θετική παρουσία. Συνάμα, υπήρχαν διαστήματα που η Ελλάδα "έπνιξε" τον αντίπαλό της με την άμυνα, δείγμα της διάθεσης που υπάρχει γι αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού.
Κορυφαίος της Εθνικής ήταν ο Στράτος Περπέρογλου. Παρότι το δείγμα που υπάρχει μέχρι τώρα στο Ευρωμπάσκετ είναι μικρό, ο "Πέρπε" παρουσιάσει έναν εαυτό , που δεν είχε ξαναδείξει στην Εθνική. Εχει καθαρό μυαλό, παίρνει τις σωστές αποφάσεις, βοηθάει σε άμυνα και επίθεση, έρχεται από τον πάγκο και προσφέρει σιγουριά. Εξαιρετική δουλειά έκανε και το έτερο 3αρι, ο Κώστας Παπανικολάου, κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο. Πολύ καλή παρουσία είχαν και τα τρία 4αρια, οι Πρίντεζης, Καϊμακόγλου και Φώτσης, με τον φόργουορντ του Παναθηναϊκού να έχει την μικρότερη παρουσία, αλλά ουσιαστικά να αλλάζει τη ροή του αγώνα στα 2:39 που έπαιξε στο πρώτο ημίχρονο.
Φώτσης και Μπουρούσης αγωνίστηκαν λιγότερο απ' ό,τι τους αναλογούσε με βάση την παρουσία τους στο ματς, η ουσία όμως είναι ότι βοήθησαν πάρα πολύ ώστε να έλθει η νίκη. Κι αν για τον Φώτση υπάρχει εξήγηση ως προς τη μικρή συμμετοχή λόγω της θετικής παρουσίας και των υπόλοιπων πάουερ φόρτγουορντ, δεν συμβαίνει ακριβώς το ίδιο και με τον Μπουρούση. Διότι μέχρι τώρα βοηθάει την Εθνική περισσότερο από τον Μαυροκεφαλίδη, που "ξύπνησε" μόνο στο τέταρτό του ημίχρονο στο Ευρωμπάσκετ. Τουλάχιστον ξύπνησε για τα καλά. Στη θέση "5" χρειάζεται ίσως καλύτερη διαχείριση από τον Τρινκιέρι, ώστε το αποτέλεσμα να είναι το ιδανικό.
Αυτό που επίσης χρειάζεται η Εθνική είναι μεγαλύτερη σταθερότητα από τους Ζήση και Σλούκα. Είχαν καλές στιγμές, αλλά έκαναν και λάθη που δεν ταιριάζουν με την αξία τους. Τίποτα δεν κόστισε απέναντι στην Ρωσία, αλλά όσο προχωράει το τουρνουά, οι δυο τους πρέπει να εμπνέουν περισσότερη σιγουριά. Διότι απλά έχουν αποδείξει ότι δεν χρειάζονται τον Σπανούλη δίπλα τους για να κάνουν τη δουλειά.
Πάμε παρακάτω, λοιπόν. Το ρεπό της Παρασκευής είναι το καλύτερο δώρο, ειδικά μετά τον τραυματισμό του Σπανούλη. Η Εθνική έχει κάνει το 2 στα 2, προχωράει σε βήμα ταχύ, αλλά ακόμα δεν έχει πετύχει ούτε το μίνιμουμ. Τα τρία ματς που ακολουθούν θα καθορίσουν πολλά για την πορεία της ομάδας στο Ευρωμπάσκετ και όσο περνάει ο καιρός, τα περιθώρια λιγοστεύουν. Κι αν η χαλάρωση συγχωρείται όταν η ομάδα παίρνει μεγάλη διαφορά, δεν ισχύει το ίδιο και με τον πανικό. Διότι η Εθνική έχει δείξει πως όταν συγκεντρώνεται στο πλάνο και στο στόχο της "καθαρίζει" τα παιχνίδια, αλλά αν φτάσει στο σημείο να μην ελέγχει την κατάσταση, τότε μπορεί να βρεθεί στο καναβάτσο δίχως να το καταλάβει.
ΥΓ.: Η Γερμανία νίκησε τη Γαλλία και έχασε από το Βέλγιο. Αν μπορεί να δώσει εξήγηση κανείς στην ήττα των τρικολόρ στην πρεμιέρα, ας το κάνει μήπως και καταλάβουμε. Γιατί η Γερμανία παραμένει μία από τις χειρότερες ομάδες στο Ευρωμπάσκετ.

Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: