Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Φάληρο, Σλοβακία και... στο βάθος Βραζιλία!

Ο Χρήστος Σούτος γράφει στο sport-fm.gr για τον αγώνα της Εθνικής ποδοσφαίρου κόντρα στη Λετονία.

Φάληρο, Σλοβακία και... στο βάθος Βραζιλία
Με την εντός έδρας αναμέτρηση κόντρα στους Λετονούς συνεχίζεται η προσπάθεια της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου για την απευθείας πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ της Βραζιλίας το επόμενο καλοκαίρι. Το ματς στο Καραΐσκάκη μόνο απλό και εύκολο δεν είναι για τους ποδοσφαιριστές του Φερνάντο Σάντος.

Οι σημερινοί αντίπαλοι μας μπορεί να μην έχουν την παραμικρή ελπίδα πρόκρισης αλλά αυτό μάλλον τους καθιστά πιο επικίνδυνους. Η δίκη μας ομάδα από την άλλη καλείται όχι μόνο να επιβεβαιώσει τον τίτλο του φαβορί στην συγκεκριμένη περίπτωση αλλά να εκμεταλλευτεί στο έπακρο νέο πιθανό στραβοπάτημα των Βόσνιων που την ίδια στιγμή θα δοκιμάζονται στην Ζίλινα κόντρα στην παρέα του Βάις και του Στοχ, αν και ο τελευταίος δεν κλήθηκε από τον Κόζακ για τα παιχνίδια αυτά.

Φανταστείτε πόσο αυτοκτονικό θα ήταν να χάσουν εκ νέου βαθμούς οι Βόσνιοι και να μην καταφέρουμε να κερδίσουμε εμείς στην έδρα μας τα τρία ματς που απομένουν με την Λετονία σήμερα, την Σλοβακία και το Λιχτενστάιν τον προσεχή Οκτώβριο.

Μετά την τραγική εμφάνιση, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, κόντρα στην πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου μας, δεν ήταν λίγοι αυτοί που έριξαν τις ευθύνες στους παίκτες κατηγορώντας τους για λανθασμένη νοοτροπία, υπεροψία και υποτίμηση του αντιπάλου. Η αλήθεια είναι πως εμφανιστήκαμε λίγο μπλαζέ στο γήπεδο, αλλά νομίζω πως την κύρια ευθύνη για την εικόνα της εθνικής την είχε ο προπονητής.

Κόντρα σε μια ομάδα που αποτελείτο από μέτριους έως κακούς ποδοσφαιριστές, που όπως φάνηκε σε συγκεκριμένες φάσεις του αγώνα αγνοούν τα βασικά του αθλήματος, ο Πορτογάλος ομοσπονδιακός τεχνικός επέλεξε να κατεβάσει μια ομάδα χωρίς δημιουργικά χαφ και με σαφείς αμυντικούς προσανατολισμούς.

Τρία αμυντικά χαφ απέναντι στο Λιχτενστάιν πιθανότατα ούτε το ισοδύναμο Λουξεμβούργο δεν θα κατέβαζε. Με Ταχτσίδη, Κατσουράνη, Μανιάτη και μοναδικό προωθημένο τον Μήτρογλου δεν είχες ελπίδα να κάνεις φάση ούτε σε εσωτερικό δίτερμα. Δηλαδή αν αντιμετωπίζαμε μια πιο μεγάλη ομάδα θα βάζαμε στη θέση του Μήτρογλου τον Τζιόλη; Με δεδομένες τις απουσίες και των Σαμαρά, Σαλπιγγίδη από τα πλάγια το πράγμα δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο. Στο δεύτερο που το σχήμα έγινε πιο ορθολογικό και φάσεις για γκολ έγιναν και σκοράραμε αν και παίζαμε με δέκα παίκτες λόγω της ερασιτεχνικής ενέργειας του Χοσέ Χολέμπας.

Σήμερα τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Με τις επιστροφές του Σάλπι και του Σαμαρά η ομάδα γίνεται πιο απρόβλεπτη επιθετικά και μπορεί χάρη στην ταχύτητα και τις ικανότητες τους να δημιουργήσει ρήγματα στην άμυνα των εκπροσώπων της Βαλτικής. Με τη λογική να λέει πως την θέση του Ταχτσίδη θα πάρει κάποιος πιο δημιουργικός μέσος, Νίνης και Καραγκούνης διεκδικούν την θέση, θα αποκτήσουμε και την τόσο απαραίτητη έξτρα πάσα στο χώρο του κέντρου που έλειψε στο πρώτο ημίχρονο του ματς της Παρασκευής.

Απέναντι μας μια ομάδα που στηρίζεται στην συμπαγή της άμυνα και στις όποιες αντεπιθέσεις τις δώσει δικαίωμα ο αντίπαλος να κάνει. Δεν αποτελεί κάποια ομάδα φόβητρο, αλλά θέλει σοβαρότητα και συγκέντρωση σε όλο το παιχνίδι αν δεν θέλουμε να βρεθούμε προ εκπλήξεως.

Σε κάθε περίπτωση μια νίκη σήμερα μας δίνει την δυνατότητα να εδραιώσουμε, σε πρώτη φάση, την παρουσία μας στην δεύτερη θέση του ομίλου που οδηγεί στην διαδικασία των μπαράζ και αν οι Βόσνιοι μας κάνουν το χατήρι ξανά και στραβοπατήσουν να δούμε τις πιθανότητες μας για την απευθείας πρόκριση να αυξάνονται σημαντικά. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν σήμερα στο φαληρικό γήπεδο. Αξίζει για όσους μπορούν να βρεθούν στο πλευρό των ποδοσφαιριστών μας και να τους βοηθήσουν στην προσπάθεια τους να είναι παρόντες σε μια ακόμα μεγάλη διοργάνωση, όπως συμβαίνει ανελλιπώς τα τελευταία δέκα χρόνια, με μοναδική εξαίρεση το Μουντιάλ της Γερμανίας το 2006.

Το έχουμε πει και εξηγήσει πολλές φορές, και από εδώ αλλά και στην βραδινή μας παρέα, πως για την γενιά μας που έβλεπε τις δεκαετίες του 1980 και του1990 τις διοργανώσεις και έκανε συλλογή τα χαρτάκια και τα μαγικά άλμπουμ χωρίς, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, συμμετοχή ελληνικής εθνικής ομάδας πόσο σημαντικό είναι να περιμένεις την έναρξη μιας τόσο μεγάλης διοργάνωσης, ενός τέτοιου ραντεβού, με την Ελλάδα παρούσα στις εξελίξεις.

Για τους πιο νέους που αυτό έγινε συνήθεια τα χρόνια της νιότης τους είναι πιο εύκολο να γίνονται αφοριστικοί για το θέαμα που κατά καιρούς παρουσιάζει η ομάδα. Μην ξεχνάτε πως δεν γίναμε ξαφνικά υπερδύναμη, ούτε συγκεκριμένη σχολή ποδοσφαίρου. Καλή επιτυχία το βράδυ και ..... στην Σλοβακία.Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: