Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Παύσατε πυρ...!!

Ο Σπύρος Καβαλιεράτος μέσω του blog του στο gazzetta.gr καλεί σε… κατάπαυση του πυρός ενόψει της κομβικής σημασίας αναμέτρησης της Εθνικής με την Ισπανία.   Η Εθνική μπάσκετ έχει τον τρόπο της να κάνει τους Ελληνες υπερήφανους. Αλλά έχει δημιουργήσει τόσο μεγάλες απαιτήσεις, που κάθε αποτυχία της στο τουρνουά, εξελίσσεται σε εθνικό θέμα... Μεγάλη η επιτυχία, μεγάλη και η αποτυχία.
Είναι επίτευγμα αυτό για το μπάσκετ και την Εθνική, που δεν έχει συμβόλαιο με τη νίκη, αλλά τελευταία μας τα έχει χαλάσει γιατί έχει κάνει ήττες από ομάδες που δεν έπρεπε. Το έκανε πριν από ένα χρόνο στη Βενεζουέλα με τη Νιγηρία, το έκανε και τώρα στη Σλοβενία με την Φινλανδία.
Τέτοιου επιπέδου είναι το στραπάτσο της Εθνικής, με μια μεγάλη διαφορά όμως. Μετά την ήττα από την Νιγηρία στο Προολυμπιακό το κακό που έγινε δεν μπορούσε να διορθωθεί. Στην προκειμένη περίπτωση, υπάρχει περιθώριο να σβήσει η μουτζούρα. Χρειάζεται, όμως, διπλή και τριπλή προσπάθεια.
Είναι ξεκάθαρο ότι τώρα πρέπει να βγουν μπροστά αυτοί που θέλουν και μπορούν να γράψουν ιστορία... Υπάρχουν γεννημένοι νικητές σε αυτή την Εθνική, παίκτες που αγαπάνε και την ομάδα και τη φανέλα. Και θέλουν να γράψουν και πάλι με χρυσά γράμματα το όνομά τους στο βιβλίο του ελληνικού μπάσκετ.
Πώς διορθώνεται το κακό που έγινε στο Κόπερ; Ενα ματς είναι αρκετό. Το πρώτο στη δεύτερη φάση. Κερδίζεις την Ισπανία; Ε, μετά τα άλλα είναι εύκολα. Χάνεις; Μετά περιμένεις να δεις τα άλλα αποτελέσματα και ενδεχομένως να μην φτάνουν καν οι δύο νίκες.
Ετσι έχουν τα πράγματα. Το ματς με την Ισπανία κρίνει ίσως τα πάντα για την Εθνική σε αυτό το Ευρωμπάσκετ. Μια νίκη μπορεί να τα αλλάξει όλα.
Γίνεται να κερδίσει η Ελλάδα την Ισπανία; Από το 2006 και μετά δεν τα έχει καταφέρει ποτέ. Πάντα η Ισπανία ήταν καλύτερη, πάντα έβρισκε τον τρόπο.
Τώρα όμως; Οχι, η Ισπανία δεν είναι καλύτερη από την Ελλάδα. Χωρίς Πάου Γκασόλ και Ναβάρο είναι περισσότερο τρωτή από κάθε άλλη φορά. Παραμένει το φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου και σε αυτό το Ευρωμπάσκετ, αλλά η Εθνική έχει τον τρόπο να κερδίσει.
Αρκεί να γίνει Ελλάδα. Αρκεί να αφήσει πίσω όλα όσα έγιναν στο Κόπερ. Τους τραυματισμούς, τις δύο άσχημες εμφανίσεις, τα εσωτερικά προβλήματα, τους συμβιβασμούς.
Υπάρχει χρόνος για να καθαρίσει το μυαλό και να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να αφήσουν τους εγωισμούς στην άκρη. Ηρθε η ώρα να το ευχαριστηθούν όλοι το Ευρωμπάσκετ και όχι να στεναχωριούνται για σημαντικούς ή ασήμαντους λόγους.
Το ματς με την Ισπανία είναι κομβικό. Αλλά μπορεί και να δώσει το σύνθημα της ανάκαμψης. Δεν χρειάζονται ούτε μπασκετικές αναλύσεις, ούτε καταλογισμός ευθυνών. Το εύκολο τώρα είναι να αρχίσουν οι πυροβολισμοί προς τον Τρινκιέρι και τους παίκτες. Στην Ελλάδα υπάρχουν άλλωστε πολλοί που περιμένουν με το δάκτυλο στη σκανδάλη, που χαίρονται μόνο όταν μισούν...
Μια παράκληση, λοιπόν, μέχρι τουλάχιστον να χαθεί κάθε ελπίδα. Παύσατε πυρ... Και αν τελικά η Εθνική βρει τον τρόπο να προκριθεί στους "8", τότε με χαρά θα γίνουν δεκτές όλοι οι κωλοτούμπες. Αλλιώς... Στο απόσπασμα όλοι. Επί του παρόντος τα λιοντάρια έχουν γίνει μουλάρια... Αλλά ποιος ξέρει, ίσως την Πέμπτη να αναστηθεί και πάλι ο... "Καραϊσκάκης".
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: