Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

«Αυστηρός ο Ντι Κάνιο, αλλά μέχρι εκεί!»

Ο Χάρης Μαυρίας εξιστορεί στο gazzetta.gr τις εντυπώσεις του από τις πρώτες 35 μέρες στην Σάντερλαντ, μιλάει για τις διαφορές των δύο ποδοσφαιρικών κόσμων και ψηφίζει... Άρσεναλ για πρωταθλήτρια!
- Πως πάει η προσαρμογή στην Αγγλία;
Είμαι εδώ έναν μήνα και κάτι, έχω ήδη εγκατασταθεί σε σπίτι, έχω μάθει και την περιοχή, οπότε όλα καλά... Παρ' ότι η πόλη βρίσκεται στην βόρεια Αγγλία, έως τώρα ο καιρός είναι πολύ καλός, οπότε όλα κυλούν πολύ ομαλά! Οδήγηση τώρα θα αρχίσω, αλλά το μάτι μου έχει συνηθίσει στη διαφορετικότητα του τρόπου με τον οποίο οδηγούν και σε λίγες μέρες περιμένω το αυτοκίνητό μου...»

- Στον ελεύθερο σου χρόνο τι κάνεις;
«Μετά την πρωϊνή προπόνηση, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξεκούραση και ύπνος για κανα δύο ωρίτσες και μετά ίσως μία βόλτα στα εμπορικά κέντρα του Νιούκαστλ για φαγητό με συμπαίκτες ή μόνος μου και το απόγευμα καμία ταινία... Γενικά μοναχική ζωή... Οι γονείς μου θα με επισκεφτούν στα τέλη Οκτωβρίου, όταν τελειώσουν τη δουλειά τους στη Ζάκυνθο...»
- Μένεις κοντά στη θάλασσα;
«Δεν μένω στο Σάντερλαντ, που είναι πάνω στην θάλασσα, αλλά στο γειτονικό Νιούκαστλ, το οποίο απέχει περίπου 15 λεπτά από το προπονητικό κέντρο της ομάδας. Εκεί, άλλωστε, μένουν και οι περισσότεροι συμπαίκτες μου, ίσως γιατί έχει περισσότερα πράγματα να κάνεις και γιατί είναι πιο κοντά στο αεροδρόμιο...»
- Είναι μεγάλη η αντιπαλότητα που χωρίζει τις δύο ομάδες;
«Δεν φαντάζεσαι! Ένα... πράγμα σαν το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, αλλά σε τοπικό επίπεδο! Γι' αυτό το ματς, ζουν και αναπνέουν όλοι στην γύρω περιοχή...»
- Εσύ μεγάλωσες, ουσιαστικά, μέσα στην Παιανία σε ένα πλαίσιο ειδυλλιακής οργάνωσης για τα ελληνικά ποδοσφαιρικά δεδομένα και ως μέλος μίας εκ των δύο μεγαλύτερων συλλόγων στην Ελλάδα. Πηγαίνοντας σε μία μικρομεσαία αγγλική ομάδα, πόσο μεγάλες είναι οι διαφορές που εντόπισες;
«Αυτό είναι αλήθεια! Στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού, μάθαμε από μικροί να είμαστε πολύ οργανωμένοι, αλλά εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά, γιατί όλοι ζουν για το ποδόσφαιρο, όλοι ζουν για να μην έχει προβλήματα ο παίκτης και να σκέφτεται μόνο την μπάλα! Δηλαδή να μην ασχολείται με τις έννοιες της καθημερινότητας και να έχει στο μυαλό του μόνο την προπόνηση και τον αγώνα του Σαββατοκύριακου. »
- Ακούγεται πολύ εντυπωσιακό όλο αυτό...
«Πιστέψτε με, δεν ακούγεται μόνο, αλλά είναι κιόλας! Είναι αυτό που ονειρεύεται να ζήσει ο κάθε ποδοσφαιριστής!»
- Εσύ, σε τι κατάσταση βρίσκεσαι;
«Τώρα, αρχίζω σιγά-σιγά να βρίσκω τα πατήματά μου... Μπορεί να έχω πάρει πλέον κάποια λεπτά συμμετοχής και να έχω ξεπεράσει τον τραυματισμό μου στους κοιλιακούς, αλλά ακόμη δεν έχω αποκτήσει ρυθμό και ο ρυθμός θα έρθει μέσα από συνεχόμενα παιχνίδια...»
- Πολύς λόγος έχει γίνει για τον περιβόητο “εξαντλητικό” ρυθμό, στον οποίο παίζεται το ποδόσφαιρο στην Premiership... Ποια είναι η δική σου άποψη;
«Είναι τεράστια η διαφορά στα τρεξίματα, στη δύναμη και την αντοχή! Οι ποδοσφαιριστές του αγγλικού πρωταθλήματος, είναι περισσότερο αθλητές και λιγότερο τεχνίτες... Γι' αυτό και το μυστικό είναι ο χρόνος αντίληψης, σε τι χρόνο αντιδράς... Γιατί μπορεί να φαίνεται ότι είναι ένα πρωτάθλημα με χώρους, στο οποίο μπορείς να τρέξεις, αλλά με το κάνεις control στην μπάλα, έρχονται αμέσως πάνω σου να σε πιέσουν και πρέπει μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου να έχεις σκεφτεί τι θα κάνεις με την μπάλα και να χρησιμοποιείς περισσότερο το ποδοσφαιρικό ένστικτο...»
- Η Σάντερλαντ μετά από 5 αγωνιστικές βρίσκεται στην τελευταία θέση της βαθμολογίας και ήδη ο προπονητής που σε επέλεξε, αποτελεί παρελθόν...
«Δεν έχουμε ξεκινήσει καθόλου καλά, αυτό είναι αλήθεια, αλλά πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα δείξουμε τον πραγματικό μας εαυτό! Τώρα έγινε και η αλλαγή προπονητή, οπότε πιστεύω ότι το κλίμα θα αρχίσει να φτιάχνει... Η αποχώρηση ενός τεχνικού, σχεδόν πάντα επενεργεί θετικά στην ψυχολογία του ποδοσφαιριστή, επειδή όλοι οι παίκτες είναι λογικό να έχουν μεγαλύτερη διάθεση για να δείξουν στον καινούριο ότι αξίζουν μία θέση στην ενδεκάδα, μοιραία αυξάνεται ο ανταγωνισμός στην προπόνηση και αυτό είναι να λογικό να συμβάλλει σε μία σταδιακή βελτίωση της ομάδας. Ελπίζουμε η βελτίωση αυτή να παγιωθεί και να αποτυπωθεί και στα αποτελέσματα αρχής γενομένης από το ματς της Κυριακής (29/09, 18.00) με τη Λίβερπουλ! Ειδικά, εγώ με τόσες πολλές αλλαγές προπονητών που έχω ζήσει στον Παναθηναϊκό, είμαι λίγο συνηθισμένος...»
- Τελικά είναι τόσο δύσκολος και αυστηρός χαρακτήρας ο Ντι Κάνιο, όπως παρουσιάζεται από τα media;
«Ήταν πολύ υπέρμαχος της πειθαρχίας και της οργάνωσης... Εγώ προσωπικά, δεν είχα κάποιο πρόβλημα μαζί του. Τώρα έχει αναλάβει ο υπεύθυνος των ακαδημιών της ομάδας, που λέγεται Κέβιν Μπολ και είναι παλιός “θρύλος” της Σάντερλαντ!»
- Με τον Γιώργο τον Καραγκούνη έχεις μιλήσει καθόλου;
«Βέβαια... Μιλήσαμε αρκετά τον πρώτο καιρό που ήρθα, μου έδωσε κάποιες συμβουλές και με βοήθησε πάρα πολύ σε κάποια πράγματα... Είναι πάρα πολύ έμπειρος και μεγαλόψυχος και πάντα βοηθάει τους μικρούς! Όταν παίξαμε με την Φούλαμ (σ.σ.: 0-1) στην πρώτη αγωνιστική, δεν είχα ακόμη έρθει στην ομάδα, οπότε δεν τον έχω συναντήσει ακόμη... Θα τον δω σίγουρα στο ματς του 2ου γύρου στο Λονδίνο... Υπάρχει και ο Βέλλιος που παίζει στην Έβερτον, με τον οποίο μάλλον θα τα πούμε όταν συναντηθούμε στην Εθνική Ελπίδων»
- Ποια ομάδα της Premiership σου έχει κάνει περισσότερο εντύπωση από όσες έχεις δει από κοντά;
«Χωρίς αμφιβολία η Άρσεναλ! Έπαιξα βασικός και είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω από πρώτο χέρι, πόσο απίστευτη ομάδα έχει! Κάναμε δύο λάθη στο κέντρο και δεχθήκαμε ισάριθμα γκολ από αντεπίθεση με τρεις πάσες έξω από την περιοχή! Έχει φοβερούς παίκτες φέτος και δεν είναι τυχαίο ότι μετά την εντός έδρας ήττα στην πρεμιέρα από την Άστον Βίλα, μετράει μόνο νίκες σε πρωτάθλημα, Τσάμπιονς Λιγκ μετράει 7 νίκες. Αν συνεχίσει έτσι, πιστεύω ότι φέτος θα έχει τον πρώτο λόγο για τον τίτλο στην Αγγλία»
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: