Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Απόλυση… εν πτήσει!!

Ήταν 17 Σεπτεμβρίου 1980 όταν ο Γιώργος Βαρδινογιάννης έγραψε ιστορία, απολύοντας μες στο αεροπλάνο της επιστροφής τον προπονητή Ρόνι Άλεν! Ναι, έγινε κι αυτό. Η συντριβή του Παναθηναϊκού από τη Γιουβέντους με 4-0, στον πρώτο αγώνα του πρώτου γύρου του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ήταν… βαριά κι ασήκωτη για τον νεόκοπο -τότε- πρόεδρο του Παναθηναϊκού, Γιώργου Βαρδινογιάννη. Έτσι, την πλήρωσε ο προπονητής. Ο Άγγλος Ρόνι Άλεν, ο οποίος ενημερώθηκε για την απόλυσή του από τον πρόεδρο των «πρασίνων» κατά τη διάρκεια της πτήσης από το Τορίνο!

Ο Άλεν θεωρήθηκε ως ο μόνος υπαίτιος για τη βαριά ήττα με 4-0, σκορ το οποίο είχε διαμορφωθεί από το πρώτο κιόλας ημίχρονο. Η απόφασή του να αφήσει εκτός ενδεκάδας τους δύο ακριβοπληρωμένους Αργεντίνους, τονΛουίςΑνρεούτσι και τονΡαούλΑλφάρο (ή «Μπιστάκη», όπως τον έλεγαν τότε μια και είχε περάσει ως Έλληνας), βάζοντας μάλιστα αντί του δεύτερου τον ανέτοιμο Λάκη Κατσιάκο, προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια και θεωρήθηκε ως η βασική αιτία για την αλλοπρόσαλλη εικόνα της ομάδας. Οι δύο παίκτες μπήκαν στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά ήταν πια αργά.

Να ήταν άραγε τόσο τραγικό το λάθος της μη χρησιμοποίησης των δύο Αργεντίνων (όπως και του Ρότσα ή «Μπουμπλή», ο οποίος είχε μείνει εκτός αποστολής) για να δεχθεί ο Άλεν τόσο έντονη κριτική; Προφανώς έφταιξε και το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός δεν είχε αρχίσει καλά ούτε στο πρωτάθλημα (είχε ηττηθεί στην πρεμιέρα από τον ΠΑΣ Γιάννινα με 2-1), αλλά σίγουρα ο Άγγλος τεχνικός -ο οποίος είχε πίσω του σπουδαία καριέρα ως ποδοσφαιριστής, στη Γουέστ ΜπρόμιτςΆλμπιον- δεν θα είχε χάσει τόσο άδοξα τη θέση του αν οι επιλογές του στο ματς του «Κομουνάλε» ήταν πιο λογικές.

Δεν είναι τυχαία η επιλογή της τελευταίας λέξης. Πολλοί φίλαθλοι είχαν πιστέψει ότι ο Άλενήταν πραγματικά τρελός! Σύμφωνα, μάλιστα, με τον αστικό μύθο που κυκλοφόρησε εκείνες τις μέρες, ο Άγγλος τεχνικός είχε επιλέξει για την ενδεκάδα όποιους παίκτες είχε δει πρώτους μπροστά του. Και ανάμεσά τους ήταν… και οι δύο τερματοφύλακες! Αλήθεια, ψέματα, δεν έχει σημασία. Η ιστορία δείχνει με γλαφυρό τρόπο τι άποψη είχε σχηματίσει για τον εν λόγω τεχνικόο κόσμος. Εκείνος, πάντως, επέμενε και μετά την απόλυσή του. «Αν ξαναγινόταν σήμερα το ματς, πάλι την ίδια ενδεκάδα θα κατέβαζα», είχε πει.

Όπως και να ‘χει, ο Άλεν αποτέλεσε παρελθόν για το «τριφύλλι» και ο Βαρδινογιάννης έμεινε στην ιστορία γιατη… βιασύνη που επέδειξε για να τον αντικαταστήσει (ύστερα από ένα σύντομο διάστημα με τον Ανδρέα Παπαεμμανουήλ υπηρεσιακό τεχνικό, ανέλαβε ο Αυστριακός Χέλμουτ Σενέκοβιτς). Βέβαια, λύση στο πρόβλημα δεν βρέθηκε, παρότι στη ρεβάνς ο Παναθηναϊκός έπαιξε ωραία μπάλα και νίκησε με 4-2 τη Γιουβέντους. Η περίοδος 1980-81 εξελίχθηκε σε μία από τις χειρότερες στην ιστορία της αθηναϊκής ομάδας, η οποία τερμάτισε 5η και βγήκε στην Ευρώπη λόγω τιμωρίας της ΑΕΚ.
Γιουβέντους - Παναθηναϊκός 4-0

(4 Σιρέα, 19’ Βέρτσα, 38’ Μπέτεγκα, 42’ πέν. Καμπρίνι)

Γιουβέντους (Τζιοβάνι Τραπατόνι):Τζοφ, Κουκουρέντου, Καμπρίνι, Φουρίνο, Τζεντίλε, Σιρέα, Κάουζιο, Βέρτσα, Μπέτεγκα, Μπρέιντι (58’ Πραντέλι), Φάνα.

Παναθηναϊκός (Ρόνι Άλεν): Κωνσταντίνου, Ζιάκος, Καρούλιας, Κόβης, Καψής, Λιβαθηνός, Τερζανίδης, Κατσιάκος (65’ Αντρεούτσι), Δεληκάρης, Αντωνιάδης (62’ Μπιστάκης), Ντορουνικολάε.
ΠΗΓΗ: sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: