Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Αποτέλεσμα μόνο κόντρα στο DNA του!

Ο Χρήστος Σούτος γράφει στο sport-fm.gr για τον αγώνα του Ολυμπιακού κόντρα στην Παρί.

Αποτέλεσμα μόνο κόντρα στο DNA του
Κάθε ματς απέναντι σε ανώτερο αντίπαλο κρύβει πολλούς κινδύνους, ειδικά στην περίπτωση που αυτό γίνεται την πρώτη αγωνιστική του ομίλου, που ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τίποτα, και μάλιστα εντός έδρας. Η γαλλική Παρί μπορεί σαν όνομα και μέγεθος να μην έχει την αίγλη μιας Ρεάλ, μιας Μπαρτσελόνα, μιας Μπάγερν ή μιας Μίλαν, ενός ευρωπαϊκού μεγαθηρίου δηλαδή από πλευράς τίτλων, δεν έχει όμως τίποτα να ζηλέψει από αυτούς τους συλλόγους σε επίπεδο στελέχωσης του ρόστερ της.

Το αντίθετο θα έλεγα. Με ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης στις τάξεις της βάζει τον πήχη, όπως είναι απολύτως λογικό, πολύ ψηλά. Στο Παρίσι οι Άραβες ιδιοκτήτες κάνουν ανοικτά λόγο για κατάκτηση ή έστω διεκδίκηση από την φετινή χρονιά του άγιου δισκοπότηρου του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Σε έναν όμιλό απόλυτα στα μέτρα της φιλοδοξεί να τερματίσει πρώτη έτσι ώστε να έχει καλύτερη τύχη στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Έρχεται επομένως στο Φάληρο με σκοπό να ξεκινήσει νικηφόρα το φετινό της ταξίδι.

Απέναντι σε αυτό τον γαλαξία αστέρων ο Ολυμπιακός καλείται να βρει τον τρόπο να αποκομίσει κάτι θετικό από την σημερινή μάχη. Τι μπορεί να είναι αυτό; Στα δικά μου μάτια μια ισοπαλία. Θυμηθείτε πως αποκλείστηκε τις τελευταίες δύο χρονιές ο πρωταθλητής Ελλάδας. Πόσο του στοίχισε στο τέλος ο βαθμός που δεν πήρε στην πρεμιέρα απέναντι σε Μαρσέιγ και Σάλκε αντίστοιχα. Μπορεί στα αυτιά των φιλάθλων να μην ακούγεται ωραία η ισοπαλία αλλά στην τελική κατάταξη αυτό που μετράει είναι η συγκέντρωση βαθμών. Κανείς δεν θα θυμάται πως πήρες την ισοπαλία κόντρα στους πανίσχυρους Παριζιάνους κυρίως αν χάρη σε αυτήν σου την επιτυχία οφείλεται η πρόκριση σου.

Τι πρέπει να κάνουν οι ερυθρόλευκοι σήμερα για να πετύχουν; Βασικά να παίξουν σωστή άμυνα κλείνοντας όλους τους διαδρόμους προς την εστία του Ρομπέρτο. Αν σε βρουν ανοικτό οι μεσοεπιθετικοί δαίμονες του Μπλάν μπορούν εύκολα να σε σκοτώσουν. Σφιχτή διπλή ζώνη άμυνας με συνεχείς αλληλοκαλύψεις και ντουμπλαρίσματα στα μαρκαρίσματα στα άκρα.

Η πιθανή απουσία του Μπόνγκ δημιουργεί πρόβλημα αριστερά δεδομένης της αμυντικής ανεπάρκειας του Χολέμπας. Οι βοήθειες που θα δώσουν οι υπόλοιποι σε Μανιάτη, που λογικά θα βρει απέναντι του τον Λαβέτσι και Χολέμπας, που απάνω θα πέφτει ο πολύς Καβάνι θα είναι κομβικής σημασίας. Τα τρεξίματα στο χώρο του κέντρου από τα χαφ του Ολυμπιακού και η συνεχής πίεση από την επιθετική γραμμή μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην κυκλοφορία της μπάλας από την Παρί και επομένως εκνευρισμό στους παίκτες της.

Ο Μίτσελ και οι ποδοσφαιριστές του δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παρασυρθούν σε ένα γρήγορο τέμπο παιχνιδιού που δεδομένα βολεύει τους φιλοξενούμενους. Μπορεί το DNA του θρύλου να επιτάσσει συνεχές σφυροκόπημα του αντιπάλου, πολλές και ή δυνατόν καταιγιστικές επιθέσεις στην έδρα του, αλλά μια τέτοια τακτική ενδέχεται να αποδειχθεί καταστροφική σήμερα στο φαληρικό γήπεδο. Μαζεμένος αμυντικά, σφιχτός στο κέντρο και εκμετάλλευση των στημένων φάσεων, τομέας που οι Γάλλοι παρουσιάζουν αρκετές αδυναμίες, και το θετικό αποτέλεσμα θα έρθει. Αν επιχειρήσεις να αντιμετωπίσεις στα ίσια την Παρί θα εκτεθείς.

Από το σημερινό αποτέλεσμα στο Φάληρο, όσο και αν φαίνεται περίεργο, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό πως θα πάει συνολικά ο όμιλος. Αν ο Ολυμπιακός υποχρεώσει σε στραβοπάτημα την ομάδα του Λοράν Μπλάν θα την αναγκάσει να αναζητήσει τους βαθμούς που της χρειάζονται για την πρωτιά σε Λισσαβόνα και Βρυξέλλες. Οι πρωταθλητές Ελλάδας από την άλλη με βαθμό σήμερα θα είναι καβάλα στο άλογο στην κούρσα της δεύτερης θέσης, που είναι και ο μεγάλος τους στόχος.

Στο αγωνιστικό κομμάτι ο Ισπανός τεχνικός έχει, πέρα από όλα τα άλλα, να αντιμετωπίσει και τον λάθος μεταγραφικό σχεδιασμό που τον οδήγησε, στο πιο κρίσιμο ματς για την φετινή ευρωπαϊκή περιπέτεια της ομάδας του, να μην έχει βασικά γρανάζια για αρκετό χρονικό διάστημα μαζί του. Γιαταμπαρέ και Ετινγκά ενσωματώθηκαν μόλις πριν από λίγες μέρες αντί να είναι παρόντες από την αρχή της προετοιμασίας ενώ και η τελευταία αμυντική προσθήκη στο ρόστερ, ο Τόρες, κρίθηκε ανέτοιμος και δεν συμπεριλήφθηκε καν στη λίστα της UEFA.

Μια λίστα, που μετά την πώληση του Φέτφατζίδη στην Τζένοα και χάρη στην πολιτική με τον δανεισμό παικτών της διοίκησης του Ολυμπιακού παρουσιάζει μεγάλη λειψανδρία και αριθμεί μόλις 21 ποδοσφαιριστές. Σε μια μεταγραφική περίοδο με σαρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα και με τις τελευταίες κινήσεις να αργούν αρκετά, ο πρωταθλητής Ελλάδας καλείται απόψε να παρουσιάσει ένα δεμένο σύνολο κόντρα σε έναν πανίσχυρο αντίπαλο. Πράγμα καθόλου εύκολο για μια ομάδα με τόσες νέες προσθήκες και για μια ενδεκάδα που, πιθανότατα, δεν θα έχει ξαναπαίξει μαζί. Υπομονή, γιατί το βράδυ θα είναι μακρύ και δύσκολο. Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: