Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Αφιέρωμα του Eurocup στον ΠΑΟΚ!

paok
Η επίσημη ιστοσελίδα του Eurocup στο οποίο θα αγωνιστεί φέτος ο ΠΑΟΚ, έκανε ειδικό αφιέρωμα στην ομάδα του “δικεφάλου” όπου γίνεται αναφορά στον κόσμο της ομάδας, αλλά και τη συμμετοχή του συλλόγου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Συγκεκριμένα γράφει:
«Μία από τις πιο ιστορικές ομάδες της Ελλάδας, ο ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης και οι λεγεώνες των τρελών οπαδών του, επιστρέφουν στο Eurocup με όρεξη και επιθυμία για μία σπουδαία σεζόν. Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε σαν αθλητικό σωματείο στη Θεσσαλονίκη το 1926, αλλά το τμήμα μπάσκετ λειτούργησε δύο χρόνια αργότερα. Η πρώτη προσπάθεια δεν κράτησε πολύ, αλλά μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ο ΠΑΟΚ επέστρεψε στο μπάσκετ και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
Ο ΠΑΟΚ κέρδισε το πρώτο του πρωτάθλημα το 1959, αλλά τα χρόνια της δόξας, δεν ήρθαν πριν τη δεκαετία του 1980. Ήταν φιναλίστ του Ελληνικού Κυπέλλου το 1982 και φιναλίστ του Ελληνικού πρωταθλήματος το 1983, πίσω από τον αιώνιο αντίπαλο Άρη. Το 1984 ο ΠΑΟΚ πήρε την εκδίκησή του κερδίζοντας τον Άρη και το πρώτο του Κύπελλο. Η μηχανή σκοραρίσματος Μπάνε Πρέλεβιτς ήρθε στον ΠΑΟΚ το 1988 και ανέβασε την ομάδα σε άλλο επίπεδο. Το 1991 ο Πρέλεβιτς οδήγησε τον ΠΑΟΚ στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων κερδίζοντας την Σαραγόσα 76-72 στον τελικό που διεξήχθη στη Γενεύη. Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το δεύτερό του πρωτάθλημα το 1992 και ξαναβρέθηκε στον τελικό του Κυπελλούχων, αλλά ένα καλάθι στη λήξη από τον Ρίκι Μπράουν έδωσε στη Ρεάλ Μαδρίτης τη νίκη με 65-63 και το τρόπαιο.
Ο ΠΑΟΚ κέρδισε την συμμετοχή του στην Ευρωλίγκα το 1992-93 και στη συνέχεια την συμμετοχή του στο φάιναλ φορ της Αθήνας. Η Μπενετόν Τρεβίζο όμως του έκοψε το δρόμο κερδίζοντας 79-77. Οι Πρέλεβιτς, Μπέρι και Σάβιτς, οδήγησαν τον ΠΑΟΚ στο τρόπαιο του Κόρατς το 1994, σκορπίζοντας την Στεφανέλ σε έναν τελικό δύο αγώνων. Εκείνη την σεζόν ο ΠΑΟΚ επέστρεψε στους τελικούς του Ελληνικού πρωταθλήματος χάνοντας από τον Ολυμπιακό, σε έναν περιπετειώδη τελικό.
Ο ΠΑΟΚ προσέθεσε την κατάκτηση των κυπέλλων Ελλάδας το 1995 και το 1999 και συμμετείχε στους τελικούς του πρωταθλήματος το 1998 και το 2000. Ο ΠΑΟΚ μετακόμισε στο PAOK Sports Arena το 2000, αλλά αυτό συνέπεσε με την απόσυρση του Πρέλεβιτς και παρά την συμμετοχή του στην Ευρωλίγκα το 2000-01, ο ΠΑΟΚ δεν έχει αγωνιστεί για τίτλο από τότε. Με οδηγό τον Μαστ Νίλσεν έφτασε στα προημιτελικά του Uleb Cup το 2004-05, για να χάσει από την Λιέτουβος Ρίτας που κέρδισε και τον τίτλο.
Το 2010-11 ο ΠΑΟΚ έκανε την τελευταία του εμφάνιση στο Eurocup, τελειώνοντας τελευταίος στον όμιλό του στην κανονική περίοδο με ρεκόρ 1-5. Η ομάδα όμως συγκροτήθηκε ξανά την περασμένη σεζόν φτάνοντας στα προημιτελικά του ελληνικού πρωταθλήματος και κερδίζοντας θέση στο φετινό Eurocup. Και μέχρι τώρα έχει φτιάξει ένα ρόστερ που συνδυάζει την εμπειρία και τα νιάτα με στόχο να καλυτερέψει την εικόνα της συμμετοχής του στην προηγούμενη διοργάνωση στοχεύοντας σίγουρα σε μία θέση στο δεύτερο γύρο και φυσικά κοιτάει κι ακόμη παραπέρα».
Πηγή: arenafm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: