Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

«Τυχερός που είμαι στην Ξάνθη»

gkoumas
Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και νυν μέλος του προπονητικού επιτελείου της Ξάνθης, Γιάννης Γκούμας, φιλοξενήθηκε στο ραδιόφωνο του Arena 89,4 και αναφέρθηκε τόσο στην Εθνική Ελλάδας και τις μνήμες από το Euro 2004, όσο και στην νέα θέση που κατέλαβε στην Ακριτική ομάδα.
Αρχικά είπε για την Εθνική μας ομάδα:
«Θεωρώ ότι μαθηματικά μπορεί να περάσει. Αλλά οι Βόσνιοι έχουν τον πρώτο λόγο .Είναι ένα παιχνίδι όπου το άγχος θα το έχουν οι Βόσνιοι. Αν στραβώσει από την αρχή το παιχνίδι θα είναι πολύ δύσκολα. Ας ελπίσουμε ότι όταν ξεκινήσει το παιχνίδι και αρχίσει να περνά ο χρόνος θα αγχώνονται περισσότερο, και ίσως γίνει το θαύμα και πάρουμε την πρόκριση» για να συμπληρώσει:
«Οι Βόσνιοι είναι καλή ομάδα. Έχουν καλούς παίκτες. Είναι τελευταίο παιχνίδι και πρέπει οπωσδήποτε να το πάρουν. Και εμείς στην Γεωργία από ότι θυμάμαι, θέλαμε έστω και την ισοπαλία και βάλαμε στο 80’ το γκολ και προκριθήκαμε. Ποδόσφαιρο είναι και ποτέ δεν έχεις κάτι δεδομένο».
Αν υπάρχει περίπτωση οι παίκτες της Λιθουανίας να μην δώσουν την δέουσα προσοχή στην αναμέτρηση:
«Δεν νομίζω. Σε επίπεδο Εθνικών όταν φοράς την φανέλα της χώρας σου δεν χωράνε τέτοια πράγματα. Δεν κάνεις τα στραβά μάτια. Εγώ σαν ποδοσφαιριστής όποτε έπαιζα για το εθνόσημο έπαιζα για την χώρα μου. Από εκεί και πέρα οι Λιθουανοί θα κάνουν το ίδιο και  δεν θα χαριστούν στους Βόσνιους. Οι Λιθουανοί δεν έχουν να χάσουν τίποτα. Θα μπουν να κάνουν το παιχνίδι τους και ότι βγει. Από εκεί και πέρα ποιοτικά οι Βόσνιοι είναι πολύ καλύτεροι και αν βάλουν πρώτοι το γκολ, χάθηκε το παιχνίδι της πρόκρισης για εμάς. Ας ελπίσουμε ότι όσο θα περνά ο χρόνος θα είναι εις βάρος τους».
Που έχασε έδαφος η Εθνική μας και βρέθηκε να παίζει για την πρόκριση στην τελευταία αγωνιστική:
«Η κακή εμφάνιση στην Βοσνία που έπεσε αμαχητί. Εκεί κρίθηκε το παιχνίδι, στα μεταξύ μας. Αυτοί πήραν τέσσερις πόντους εμείς έναν και εκεί κρίθηκε  και η πρόκριση. Τόσα χρόνια η Εθνική δεν έπαιζε καλό ποδόσφαιρο απλά έπαιρνε τα αποτελέσματα. Και έτσι πήρε και το Euro. Αυτό είναι το επίπεδο του ποδοσφαίρου μας και μόνο και μόνο που βρίσκεται σε τόσο υψηλό επίπεδο παγκοσμίως είναι μεγάλη επιτυχία. Κοντά στην δεκάδα νομίζω».
Για να προσθέσει σχετικά με την νοοτροπία που επικρατεί όσον αφορά την Εθνική:
«Πηγαίναμε σε μία μεγάλη διοργάνωση και πανηγυρίζαμε. Θεωρούσαμε επιτυχία αν βάλουμε ένα γκολ. Κοιτάξτε να δείτε οι Έλληνες ποδοσφαιριστές έχουν μία ποιότητα συγκεκριμένη. Η τακτική είναι να μην τρώμε γκολ στην άμυνα, και σε κάποια επίθεση να βάλουμε γκολ και να το κρατήσουμε. Δεν μπορούμε να αποδώσουμε όπως η Ολλανδία. Αφού μας βγαίνει αυτή η τακτική γιατί να μην την κάνουμε. Άσχετα αν δεν ικανοποιούμε τον κόσμο».
Αν του λείπει το ποδόσφαιρο:
«Μου λείπει αφάνταστα. Γι ‘αυτό ασχολήθηκα με την προπονητική. Κάθισα δύο χρόνια είδα ότι μου λείπει αφάνταστα και επέστρεψα.  Όταν έχεις μάθει τόσα χρόνια σε ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής ξαφνικά αλλάζεις, θέλεις λίγο χρόνο να φορτώσεις ξανά τις μπαταρίες. Αυτό έκανα και εγώ και είδα ότι μου λείπει το ποδόσφαιρο. Έκανα άλλα πράγματα έπαιζα τένις, μπάσκετ, γυμναστήρια. Στο χώρο του αθλητισμού αλλά σε άλλα αθλήματα».
Μπορεί να ξαναπάρει το Euro η Εθνική;
«Ειλικρινά πάρα πολύ δύσκολα. Να είμαστε ρεαλιστές. Στο ποδόσφαιρο ποτέ μην λες ποτέ αλλά είναι πολύ δύσκολο. Ήταν και θέμα τύχης και συγκυριών και ποιότητας . Εκείνη την χρονιά οι παίκτες έφτασαν το μάξιμουμ της απόδοσης τους. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ .Είναι ανεξίτηλα χαραγμένες οι μνήμες .Όταν φτάσαμε στην Αθήνα στο αεροδρόμιο η απόσταση από το λεωφορείο μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο ήταν 40 μέτρα. Κάναμε 4 ώρες. Οι δρόμοι ήταν κατάμεστοι και έβλεπα από νεογέννητα μέχρι 90 χρονών να μας δίνουν την αγάπη τους. Το λέω και αισθάνομαι ρίγος. Αυτό θα μείνει μέσα μου μέχρι το τέλος της ζωής μου. Αν δεις και τι παίκτες είχε η Πορτογαλία είναι διπλή επιτυχία. Όλοι και εμείς οι ποδοσφαιριστές άνθρωποι είμαστε. Ήμασταν συγκινημένοι και φορτισμένοι βλέποντας όλο αυτό που επικρατούσε».
Για την Ξάνθη:
«Ο Κώστας Κωνσταντινίδης που ήμασταν συμπαίκτες στον Παναθηναϊκό με έφερε σε επαφή με τον κύριο Μάουρερ. Μιλήσαμε  και έγινε η συμφωνία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον Κώστα Κωνσταντινίδη και τον κ. Μάουρερ και τον κ. Πανόπουλο, που μου έδωσαν την δυνατότητα να γίνω μέλος της Ξάνθης. Θα κάνω τα αδύνατα δυνατά για να πετύχει τους στόχους της η Ξάνθη. Η Ξάνθη είναι από τις πιο οργανωμένες και υγιείς ομάδες στην Ελλάδα».
Για το ελληνικό ποδόσφαιρο:
«Σε σχέση με παλαιότερα χρόνια έχει πέσει το επίπεδο. Η ΑΕΚ στην Γ’ εθνική ο Παναθηναϊκός δεν πρωταγωνιστεί. Το επίπεδο είναι πεσμένο. Ο Ολυμπιακός με τον ΠΑΟΚ είναι οι μόνες ομάδες που θα διεκδικήσουν. Όλες οι άλλες βράζουν στο ίδιο καζάνι. Θεωρώ ότι η Ξάνθη έχει καλούς παίκτες και μπορεί να βγει στην Ευρώπη».
Τέλος αν διατηρεί ακόμη σχέσεις με τον Ρεχάγκελ:
«Έκανε πολλά και αποδείχθηκε ότι ήταν υπερ μας. Δεν έχουμε επαφή αλλά όταν συναντιόμαστε θυμόμαστε τα παλιά».
Πηγή: arenafm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: