Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Φαρλαλής στο Aθλητικό Metropolis: Μπορεί να γίνει γήπεδο στην Τούμπα!!

O Γιώργος Φαρλαλής που χθες το βράδυ δημοσιοποίησε τις προτάσεις του για το θέμα του γηπέδου του ΠΑΟΚ μέσα από δελτίο Τύπου φιλοξενήθηκε στο αθλητικό Metropolis. Το πρώην διοικητικό στέλεχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ που ήταν μάλιστα και υπεύθυνος του γηπέδου, ανέλυσε τις σκέψεις του για αυτό το σημαντικό ζήτημα που πλέον απασχολεί σοβαρά τον Ιβάν Σαββίδη.

Αρχικά απάντησε για ποιο λόγο προχώρησε στην σύνταξη αυτής της έκθεσης: "Μέσα από την εμπειρία μου και τις επισκέψεις που έκανα σε ευρωπαϊκά γήπεδα και με την ιδιότητα του κατασκευαστή, προσπάθησα μέσα από το κείμενο να μοιραστώ την τεχνογνωσία μου με τον κόσμο της ομάδας. Πιστεύω ότι το κείμενο αυτό είναι χρήσιμο για τον καθένα"

Για το τι πρέπει να προηγηθεί: "Ένα γήπεδο για να φτιαχτεί χρειάζεται σοβαρές και συντονισμένες προσπάθειες. Πρέπει να γίνει μια σοβαρή μελέτη. Για παράδειγμα τι μπορούμε να κάνουμε στην Τούμπα (ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου, χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, συνεργασία με τον Δήμο). Θέλει κάποια βήματα τα οποία θα μας δείξουν που πρέπει να οδηγηθούμε για να προχωρήσουμε. Πάνω απ' όλα χρειάζεται μια σοβαρή μελέτη. Το να αποφασίσεις να κάνεις ένα γήπεδο δεν σημαίνει ότι αύριο βάζεις τις μπουλντόζες. Προηγούνται πολύ σοβαρές μελέτες"

Για την ανακατασκευή της Τούμπας:

"Το κόστος είναι πολύ μεγάλο. Υπάρχουν και περαιτέρω θέματα: το θέμα της στατικότητας, το θέμα των κανόνων ασφαλείας. Κάθε πενταετία βγαίνουν καινούριοι νόμοι σε θέματα ασφαλείας. Μια "βύθιση" γηπέδου και νέες κερκίδες δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μια ανακατασκευή κοστίζει 50% του κόστους ενός νέου γηπέδου και αυτό είναι ασύμφορο. Κατά τη γνώμη μου δεν συμφέρει να δώσεις 40.000.000 ευρώ για ανακατασκευή. Ο Σαββίδης είναι σοβαρός επενδυτής και η παρουσία του βοηθάει για να συζητήσουμε το θέμα του γηπέδου"

Για την χρηματοδότηση:

Μπορείς να πάρεις χρήματα από εταιρεία για να δώσει το όνομα της στο γήπεδο αλλά και κάθε κερκίδα ξεχωριστά. Υπάρχουν πολλές λύσεις για την χρηματοδότηση του γηπέδου. Στο θέμα της κατασκευής ενός νέου γηπέδου μπορείς να βάλεις "νέους παίκτες" δηλαδή εταιρείες μέσα. Υπάρχει η εκμετάλλευση εμπορικών χώρων και επομένως δε θα χρειαστεί ο Σαββίδης να βάλει από την τσέπη του όλα τα χρήματα"

Για το κρίσιμο σημείο: Πρέπει να καλυφθεί η ΠΑΕ 100% νομοθετικά. Αλλιώς δεν πρέπει να ξεκινήσει τίποτε. Το ρυθμιστικό, οι άδειες, η χρήση γης πρέπει να είναι θέματα ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΑ πριν αρχίσει το έργο. Είδατε τι έγινε στον Βοτανικό με το γήπεδο
του Παναθηναϊκού"

Για το αν θα γίνει εύκολα απόσβεση της επένδυσης:

"Φυσικά. Αλλά υπάρχει και ο δανεισμός. Για παράδειγμα το γήπεδο της Άρσεναλ. Ανεξάρτητα του ποσού που πήρε από την εταιρεία-κολοσσό πήρε και δάνειο και το εξυπηρετεί με τα έσοδα που έχει από τη χρήση του γηπέδου. Απλά θέλω να τονίσω ότι η ανακατασκευή ενός γηπέδου δεν φέρνει τα έσοδα που θα φέρει ένα νέο γήπεδο. Εγώ δεν είμαι αρνητικός με την ανακατασκευή αλλά αν το κόστος είναι περισσότερο από το 50% του ποσού που χρειάζεται για ένα νέο γήπεδο, δεν συμφέρει. Στο νέο γήπεδο φέρνεις πιο εύκολα επιχειρήσεις για χορηγία"

Για τις εναλλακτικές λύσεις σε ότι αφορά τους χώρους για την ανέγερση νέου γηπέδου:

"Εγώ θέλω να πω ότι προτεραιότητα είναι η Τούμπα. Στην Τούμπα γίνεται νέο γήπεδο και το ξεκαθαρίζω. Στην Τούμπα με τα σημερινά δεδομένα και αν καλυφθεί η ΠΑΕ νομοθετικά, μπορεί να γίνει νέο γήπεδο. Εκεί δεν χρειάζεται να παρακαλέσεις κανέναν για έκταση, αφού θα έχεις δική σου και δεν θα χρειάζεται να ματώσεις οικονομικά. Σε ότι αφορά τις εναλλακτικές λύσεις: στην σχολή Πολέμου είναι δίπλα το Παλατάκι και μπορεί να γίνει "γειτονιά του ΠΑΟΚ". Για να κάνεις σύγχρονο γήπεδο πρέπει να έχεις παραπάνω από 70 στρέμματα. Στην Τούμπα τα στρέμματα είναι 32 αλλά επαναλαμβάνω ότι μπορείς να κάνεις γήπεδο εκεί. Αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας."

Για το αν έχει διακρίνει την αποφασιστικότητα του Σαββίδη να κάνει νέο γήπεδο:

"Εφόσον άνοιξε το ζήτημα, κάποια στιγμή και με την παρουσία του Σαββίδη ως επενδυτή, θα πρέπει να το προχωρήσουμε. Πιστεύω ότι έχει προτεραιότητα στο προπονητικό κέντρο. Αλλά θέλει συντονισμένες και προχωρημένες ενέργειες"

Για τη χρηματοδότηση μέσα από την ΕΣΠΑ:

"Ναι υπάρχουν. Από το ΕΣΠΑ μπορούμε να πάρουμε κεφάλαια για οτιδήποτε έργο υπάρχει έξω από το γήπεδο, δηλαδή για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου"

Για το ότι πίσω από το Παλατάκι το ΤΑΙΠΕΔ κάνει διαγωνισμό για εκατό στρέμματα:

"Κάνει πολλούς διαγωνισμούς. Όλα αυτά είναι καλά αλλά πρέπει να δώσεις ένα σοβαρό ποσό και η επένδυση εκτοξεύεται. Πρέπει να κάνουμε μια σοβαρή μελέτη, να πάμε στην Περιφέρεια να δούμε τι λεφτά μπορούμε να πάρουμε, να πάμε στο Ρυθμιστικό και να δούμε τι προτείνει. Εκεί πρέπει να πας και να πεις ότι εμείς θέλουμε να μείνουμε στην Τούμπα και θα ανέβει και το κύρος της περιοχής εκεί. Όλα αυτά μπορείς να τα "κερδίσεις". Να πάς στο Υπουργείο Αθλητισμού και Περιβάλλοντος και να πάρεις ένα ΦΕΚ για να είσαι καλυμμένος πριν αρχίσεις τα έργα".
Πηγή: metrosport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: