Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Ο δεκάλογος της Ευρωλίγκας...!! (pics)

Το τζάμπολ της Ευρωλίγκας για τη νέα σεζόν είναι προ των πολών και το superbasket.gr ξεχωρίσε τα δέκα «must» της φετινής διοργάνωσης.

Ο δεκάλογος της Ευρωλίγκας... (pics)
Καθίστε αναπαυτικά μπροστά από τον υπολογιστή σας και σας αρχίσουμε την αντίστροφη μέτρηση.
10) Να φορέσουν… Αρμάνι
Μπορεί να κοιτάμε μακριά, καθώς η Ευρωλίγκα καλά-καλά δεν ξεκίνησε, αλλά προς Μιλάνο μεριά βλέπουν και στοχεύουν πολλές ομάδες, αφού εκεί θα διεξαχθεί από τις 16 ως τις 18 Μαΐου το Final Four. Βέβαια ο δρόμος μέχρι την ιταλική πόλη είναι μεγάλος, μιας και μετά τις περσινές αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής της διοργάνωσης η Ευρωλίγκα είναι… μαραθώνιος, αλλά αυτό δεν αναιρεί πως όλες οι ομάδες θέλουν να βρεθούν στο «Mediolanum Forum», το σπίτι της Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο, το τριήμερο 16-18 Μαΐου. Αρχικά το Final Four του 2014 ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στο Λονδίνο, αλλά ο Τζόρντι Μπερτομέου ανακοίνωσε κατά την διαδικασία της φετινής κλήρωσης των Ομίλων, πως το Μιλάνο θα αποτελέσει τον τελικό προορισμό για την σεζόν 2013-14.

9) Νέες ναι, ωραίες;

Οι παραδοσιακές δυνάμεις δεν λείπουν από την Ευρωλίγκα, ενώ το παρών στη φετινή διοργάνωση δίνουν και κάποιες «πρωτάρες» σε αυτήν. Η Ζιέλονα Γκόρα, η Μπουντιβέλνικ, η οποία αποτελεί την πρώτη εκπρόσωπο στην Ευρωλίγκα από την Ουκρανία, η Λοκομοτίβ Κούμπαν, η Ναντέρ, η Μπάγερν Μονάχου και ο Ερυθρός Αστέρας θα... μπουσουλήσουν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Η Μπάγερν Μονάχου - εξασφάλισε τη συμμετοχή της στην Ευρωλίγκα μέσω wild card, καθώς η Γερμανία και το κοινό της αρέσουν στους ιθύνοντές της –  θα βρεθεί στον δρόμο του Ολυμπιακού στον Γ΄ Ομιλο, ενώ ο Ερυθρός Αστέρας θα κοντραριστεί με τον Παναθηναϊκό στον Δ’ Ομιλο. Οι αναμετρήσεις του «τριφυλλιού» με την σερβική ομάδα θα φέρνουν κάτι από… αιώνια «ντέρμπι», μιας και είναι γνωστοί οι δεσμοί ανάμεσα στους οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα με εκείνους του Ολυμπιακού, ενώ η Μπάγερν πέρα της φημισμένης ποδοσφαιρικής της ομάδας, τα τελευταία χρόνια σημειώνει βήματα προόδου και στο μπάσκετ.

8) Να ξαναγίνει Βασίλισσα…

Οχι μία, όχι δύο αλλά οχτώ φορές (1964, 1965, 1967, 1968, 1974, 1978, 1980, 1995) έχει βρεθεί η Ρεάλ Μαδρίτης στην κορυφή της Ευρώπης, ενώ την σεζόν που ολοκληρώθηκε, έφτασε στην πηγή, δρόσισε για ένα δεκάλεπτο τα χείλη της αλλά ο Ολυμπιακός δεν την άφησε να πιει νερό. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα κυριάρχησε στις επόμενες τρεις περιόδους του τελικού του Λονδίνου και ο Ρούντι Φερνάντεθ η παρέα του είδαν τον Βασίλη Σπανούλη και τους συμπαίκτες του, να διατηρούν τα σκήπτρα των πρωταθλητών Ευρώπης. Η Ρεάλ Μαδρίτης πάντως παραμένει η πολυνίκης του θεσμού, ενώ θα  μείνει στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας ό,τι κι αν συμβεί τη φετινή σεζόν, καθώς Παναθηναϊκός και ΤΣΣΚΑ Μόσχας που την καταδιώκουν, έχουν από έξι τρόπαια στο παλμαρέ τους.

7) Αρωμα Ελλάδας...

Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός εκπροσωπούν επάξια την Ελλάδα στην Ευρωλίγκα, αλλά το «γαλανόλευκο» χρώμα υπάρχει και σε άλλες ομάδες. Ο Κώστας Παπανικολάου ξενιτεύτηκε το καλοκαίρι για την Ισπανία για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα, ενώ στον Β’ Ομιλο της διοργάνωσης έχουμε τριπλό ελληνικό ενδιαφέρον. Ο Γιάννης Μπουρούσης έχει ενταχθεί πλέον στην «φρουρά» της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Κώστας Βασιλειάδης ανήκει στο δυναμικό της Αναντολού Εφές, ενώ το «τιμόνι» της Ζαλγκίρις πέρασε εκ νέου στα χέρια του Ηλία Ζούρου. Βέβαια υπάρχουν και άλλοι εκπρόσωποι της Ελλάδας. Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης μετά έναν χρόνο στον Παναθηναϊκό επέστρεψε στη Μακάμπι Τελ Αβίβ και θα βρεθεί αντιμέτωπος με την τέως ομάδα του αλλά και με τον Ανδρέα Γλυνιαδάκη της Λιέτουβος Ρίτας στον Δ’ Ομιλο της Ευρωλίγκας.   







6) Το επόμενο βήμα…



Είναι σπουδαίοι παίκτες, πρωταγωνιστούν στο ψηλότερο επίπεδο με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την Ρεάλ Μαδρίτης αντίστοιχα, αλλά υπάρχει κάτι που λείπει από την συλλογή τους. Αναφερόμαστε φυσικά στον Μίλος Τεόντοσιτς και στον Ρούντι Φερνάντεθ, οι οποίοι έχουν επιτύχει ουκ ολίγα στην καριέρα τους, αλλά δεν έχουν σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο της Ευρωλίγκα στα χέρια τους. Ο Ισπανός άσος έχει την τάση στα δύσκολα να… κρύβεται εν αντιθέσει με τον Σέρβο γκαρντ, ο οποίος συνηθίζει να μην μπαίνει σε… καλούπια και στα κρίσιμα να τα… θαλασσώνει. Και οι δυο τους πάντως θέλουν κάνουν το επόμενο βήμα και να κατακτήσουν το τρόπαιο της Ευρωλίγκα, το οποίο είναι πιθανόν να τους ανεβάσει και μία θέση στον δεκάλογό μας.

5) Και οι τρεις είναι υπέροχοι…


 Οι Δημήτρης Διαμαντιδής, Βασίλης Σπανούλης και Χουάν Κάρλος Ναβάρο αποτελούν τους κορυφαίους παίκτες της Ευρωλίγκας τα τελευταία χρόνια και ο καθένας εξ αυτών έχει γράψει με χρυσά γράμματα το όνομα του στην ιστορία του ευρωπαϊκού κι όχι μόνο, μπάσκετ. Δεν θα μπούμε στην διαδικασία για το ποιος είναι ο καλύτερος, καθώς μας αρκούν οι παραστάσεις που δίνουν στα παρκέ και είμαστε σίγουροι πως και την τρέχουσα σεζόν θα πράξουν αναλόγως.

4) Αλλιώς εντός, αλλιώς εκτός...

Αν παρατηρήσετε τους διαιτητές να σφυρίζουν διαφορετικά στα παιχνίδια της Ευρωλίγκα από ό,τι σε εκείνα των εγχώριων πρωταθλημάτων μην παραξενευτείτε. Αυτό θα συμβαίνει γιατί η Ευρωλίγκα βιάστηκε και προέβη σε αλλαγές στους κανονισμούς έναν χρόνο νωρίτερα.
Αναλυτικά οι αλλαγές στους κανονισμούς:
•    Η τεχνική ποινή αντί δύο βολών και κατοχή της μπάλας για την αντίπαλη ομάδα, θα επισύρει πλέον μία βολή και κατοχή της μπάλας.
•    Οταν ένας παίκτης θα δέχεται δύο τεχνικές ποινές, θα αποβάλλεται.
•    Το βελάκι μάς αποχαιρετά. Η ομάδα που θα κερδίζει το τζάμπολ, θα έχει και την κατοχή στην αρχή του τέταρτου δεκαλέπτου, ενώ η άλλη στη δεύτερη και στην τρίτη περίοδο. Τζάμπολ θα υπάρχει επίσης σε κάθε παράταση, όπως και στις περιπτώσεις (όταν δύο αντίπαλοι παίκτες κρατούν συγχρόνως την μπάλα ή όταν αυτή κολλούσε μεταξύ ταμπλό και στεφάνης κλπ.) που μέχρι πρότινος το βελάκι αποφάσιζε για την κατοχή.
•    Αντί δύο τάιμ άουτ 60 δευτερολέπτων στο πρώτο ημίχρονο και τριών στο δεύτερο, πλέον κάθε ομάδα θα έχει ένα τάιμ άουτ 60 κι ένα τάιμ άουτ 30 δευτερολέπτων στο πρώτο ημίχρονο, ενώ στο δεύτερο ημίχρονο θα έχει δύο τάιμ άουτ 60 και ένα 30 δευτερολέπτων. Για κάθε παράταση, κάθε ομάδα θα έχει από ένα τάιμ άουτ 60 δευτερολέπτων. Στα τελευταία δύο λεπτά της τέταρτης περιόδου κάθε ομάδα μπορεί να πάρει ένα τάιμ άουτ των 60 κι ένα τάιμ άουτ 30 δευτερολέπτων και όχι τρία.
•    Ο χρόνος που μεσολαβεί ανάμεσα στις τέσσερις περιόδους και την παράταση μειώνεται από 120 σε 90 δευτερόλεπτα.

 
3) Η επιστροφή του «Ζοτς»

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έμεινε μόλις για έναν χρόνο μακριά από τους πάγκους, αλλά η απουσία του ήταν εμφανής. Ο 53χρονος προπονητής πήρε στα χέρια του τα ηνία της Φενερμπαχτσέ, η οποία φιλοδοξεί να βρεθεί μαζί του εκεί, όπου «Ζοτς» έχει φτάσει οχτώ φορές. Πού δηλαδή; Μα φυσικά στην κορυφή της Ευρώπης. Ο τέως κόουτς του Παναθηναϊκού είναι μακράν του δεύτερου ο πολυνίκης προπονητής της διοργάνωσης, καθώς έχει οδηγήσει τέσσερις διαφορετικές ομάδες σε οχτώ κατακτήσεις του τροπαίου. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς πήρε το πρώτο του… δαχτυλίδι το 1992 με την Παρτιζάν, ακολούθησε το δεύτερο με την Μπανταλόνα το 1994 ενώ έναν χρόνο αργότερα φόρεσε το… στέμμα στην Ρεάλ Μαδρίτης. Οσον αφορα τις υπόλοιπες πέντε κατακτήσεις τους, αυτές ήταν με τον Παναθηναϊκό, καθώς το 2000, το 2002, το 2007, το 2009 και το 2011 έβαλε ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ λιθαράκι, ώστε να ραφτούν στην φανέλα του τα πέντε από τα έξι αστέρια που την κοσμούν.

 
2) Με όνομα βαρύ σαν ιστορία…


Όταν αναφερόμαστε στην Ευρωλίγκα είναι ο λογικό ο νους μας να πηγαίνει στον Παναθηναϊκό, καθώς έξι φορές έχει κάνει δικό του το βαρύτιμο τρόπαιο της διοργάνωσης ενώ είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που βρέθηκε στην κορυφή της Ευρώπης. Ακόμα και την περσινή μεταβατική για εκείνον σεζόν, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε μία «ανάσα» από το Final Four του Λονδίνου, ενώ στο τέλος της πανηγύρισε την κατάκτηση του νταμπλ στην Ελλάδα. Το «τριφύλλι» φαίνεται σαφώς πιο ενισχυμένο σε σύγκριση με την περσινή σεζόν, ο Αργύρης Πεδουλάκης έχει περισσότερα «όπλα» στην «φαρέτρα» του και βήμα-βήμα γιατί να μην βρεθεί στο Μιλάνο και να ράψει ακόμα ένα αστέρι στη φανέλα του; Ο Παναθηναϊκός μάλιστα για πρώτη φορά στην ιστορία θα δώσει δύο παιχνίδια στην Κρήτη και Κύπρο.

 
1) Ραντεβού με την ιστορία…

Ηταν 21 Οκτωβρίου του 2011, όταν η Μπιλμπάο νίκησε με 76-61 τον Ολυμπιακό στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκα εκείνης της σεζόν. Οι «ερυθρόλευκοι» σχεδόν δύο χρόνια μετά είναι back to back πρωταθλητές Ευρώπης και αυτό ήταν κάτι που λίγοι πίστευαν το βράδυ της ήττας από τους Βάσκους. Το σίγουρο είναι ότι οι «ερυθρόλευκοι» απέδειξαν με τις εμφανίσεις τους τις τελευταίες δύο σεζόν πως τίποτα δεν τους χαρίστηκε και πλέον βρίσκονται μπροστά σε μία τεράστια πρόκληση, αυτή του three-peat. Η Ρίγα ήταν η πρώτη ομάδα που πανηγύρισε την κατάκτηση του τροπαίου τρεις συνεχείς φορές στα πρώτα τρία χρόνια της διοργάνωσης (1958-1960) ενώ η δεύτερη που το κατάφερε ήταν η τρομερή Γιουγκοπλάστικα (1989-1991) κι αφού είχε μεσολαβήσει το 1988 η εισαγωγή του συστήματος του Final Four. Μάλιστα μετά την ένταξη του Final Four στη ζωή μας μόνο ο Ολυμπιακός, η Μακάμπι Τελ Αβίβ και φυσικά η Γιουγκοπλάστικα έχουν καταφέρει να κάνουν το repeat. Θα καταφέρει η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα να γράψει την πιο λαμπρή σελίδα στην ιστορία της; Δεν το ξέρουμε. Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως προχωρώντας βήμα-βήμα κι ακόμα όταν είναι στο -19 και στο -17, πλέον κανείς δεν θα την έχει… ξεγραμμένη και θα πιστεύει στις δυνατότητές της.
To πρόγραμμα της πρεμιέρας

Α' Ομιλος
Μπουντιβέλνικ-Φενέρμπατσε Ούλκερ (17/10, 19:00)
Ναντέρ-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (17/10, 21:45)
Μπαρτσελόνα-Παρτιζάν (17/10, 22:00)

Β' Ομιλος
Μπάμπεργκ-Στρασμπούρ (16/10, 21:00)
Αναντολού Εφές-Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο (17/10, 22:00)
Ζαλγκίρις Κάουνας-Ρεάλ Μαδρίτης (18/10, 19:45)

Γ΄Ομιλος
Σιένα-Γαλατασαράι (16//10, 21:30)
Ζιέλονα Γκόρα-Μπάγερν Μονάχου (18/10, 20:15)
Ολυμπιακός-Ουνικάχα Μάλαγα (18/10, 21:30)

Δ΄Ομιλος
Ερυθρός Αστέρας-Λοκομοτίβ Κούμπαν (17/10, 20:00)
Λιέτουβος Ρίτας-Παναθηναϊκός (17/10, 21:45)
Κάχα Λαμποράλ-Μακάμπι Τελ Αβίβ (17/10, 21:45)

Πηγή: superbasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: