Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Οι σχέσεις εξάρτησης με Ναβάρο, Σπανούλη!!

Η έννοια της ομάδας έχει πολλές πτυχές και κανένας δεν μπορεί να την προσδιορίσει με απόλυτη ακρίβεια.Γράφει ο Νίκος Βαγγέλης.

Οι σχέσεις εξάρτησης με Ναβάρο, Σπανούλη
Σίγουρα, είναι απαραίτητοι οι ρολίστες και οι παίκτες-μαχητές, οι οποίοι κρατούν τις ισορροπίες και βγάζουν εις πέρας τις δύσκολες αποστολές στην άμυνα. Είμαι όμως πιο σημαντικοί από τους ηγέτες;

Η αλήθεια είναι πως στο σύγχρονο μπάσκετ δεν έχουμε ούτε Νίκο Γκάλη ούτε Ντράζεν Πέτροβιτς ούτε Τόνι Κούκοτς ούτε Άρβιντας Σαμπόνις ούτε γενικότερα παίκτες με τόσο σπάνιο ταλέντο...
Όμως, αυτό δεν μειώνει τεράστιες προσωπικότητες, όπως αυτές του Δημήτρη Διαμαντίδη, του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, του Θοδωρή Παπαλουκα ή για να μην πάμε πολύ μακριά: των Χουάν Κάρλος Ναβάρο και Βασίλη Σπανούλη, που αναμετρήθηκαν πριν από μερικές ώρες στο ΣΕΦ.
Αυτό το σπουδαίο "match up" τράβηξε όλα τα φώτα στο σπουδαίο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Μπαρτσελόνα και σίγουρα ο Ισπανός "μπόμπερ" νίκησε. Ποιο είναι το βασικότερο όλων;
Αποδείχτηκε περίτρανα η σχέση... εξάρτησης που έχουν οι δύο ομάδες με τους ηγέτες τους. Και αναφερόμαστε σε δύο ομάδες που δίνουν το "παρών" στα τέσσερα από τα πέντε τελευταία Φάιναλ-4 της Ευρωλίγκα. Βέβαια, πρόκειται για εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις παικτών...
Ο Ναβάρο είναι ο σύμβολο για τη Μπαρτσελόνα και ο άνθρωπος που έχει "σημαδέψει" τις μεγαλύτερες επιτυχίες της σύγχρονης ιστορίας του καταλανικού συλλόγου. Χωρίς αυτόν τα πάντα είναι πιο δύσκολα.
Χωρίς αυτόν οι "μπλαουγκράνα" δεν θα είχαν κερδίσει ποτέ στο απερχόμενο ματς με τον Ολυμπιακό. Πολύ απλά γιατί δεν έχουν παίκτη με την προσωπικότητά του. Σωματικά δεν είναι τόσο καλά, όμως παραμένει "αλήτης" με την καλή έννοια πάντα. Δεν διστάζει, δε λυπάται, δε συγχωρεί και... πυροβολεί, σκοτώνοντας!
Ο Ολυμπιακός έκανε την ανατροπή στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου και πέρασε μπροστά, όμως ο Ισπανός "μπόμπερ" πέτυχε 14 πόντους και άλλαξε τα πάντα. Ανέβασε την ψυχολογία των συμπαικτών του, έριξε αυτή των αντιπάλων του και άλλαξε εντελώς τη ροή και το μομέντουμ του αγώνα.
Στη συνέχεια ξεκουράστηκε για αρκετή ώρα 2'40'' πριν το τέλος "τιμώρησε" τους γηπεδούχους για το άστοχο τρίποντο του Λοτζέσκι που θα τους έφερνε μπροστά στο σκορ για πρώτη φορά στο δεύτερο μέρος. Σκόραρε με απίστευτη ψυχραιμία και θράσος έξω από τη γραμμή των 6,75μ., ανεβάζοντας τη διαφορά στο +5 κι εκεί κόπηκαν ουσιαστικά τα... πόδια των Πειραιωτών. Ήταν ο απόλυτος MVP του ματς και πλέον οι Καταλανοί βρίσκονται καβάλα στ' άλογο.
Πάμε τώρα και στον Βασίλη Σπανούλη... Διανύει την τέταρτή του σεζόν στο λιμάνι, προερχόμενος από τον αιώνιο αντίπαλο, Παναθηναϊκό. Μετά από το... ξεσκαρτάρισμα που έκανε ο Ντούσαν Ίβκοβιτς τον έχρισε απόλυτο ηγέτη και δικαιώθηκε απόλυτα, καθώς ο Ολυμπιακός στέφθηκε Πρωταθλητής Ευρώπης μία χρονιά με τον ίδιο και μία με τον Γιώργο Μπαρτζώκα στον πάγκο του. Για την... ιστορία, τόσο στην Κωνσταντινούπολη, όσο και στο Λονδίνο, ο "Kill Bill" ήταν MVP.
Η παρουσία του αποτελεί το "Α και το Ω" για τους Πειραιώτες. Όταν είναι καλά μπορούν να νικήσουν την... ΤΣΣΚΑ και τη Ρεάλ, όταν όμως κλειστεί χάνουν τον προσανατολισμό τους, πολύ απλά γιατι ο Λαρισαίος γκαρντ είναι η... πυξίδα τους.
Ο Πασκουάλ εμφανίστηκε πραγματικά διαβασμένος όσον αφορά την αντιμετώπισή του. Οι αντιδράσεις της άμυνάς του ήταν... επιθετικές και γρήγορες, με συνέπεια να "εγκλωβιστεί" και να προκαλεί σύγχυση σε ολόκληρη την ομάδα.
Οι 17 πόντοι που σημείωσε δεν μας λένε και πολλά πράγματα, καθώς οι 8 μπήκαν με βολές και το μοναδικό του τρίποντο αφού το παιχνίδι είχε κριθεί. Όταν ο Ναβάρο "βομβάρδιζε" ανελέητα το ερυθρόλευκο καλάθι, ο Σπανούλης δεν κατάφερε να αποτελέσει το αντίπαλο δέος. Προς τιμήν του δεν... κρύφτηκε. Εξάλλου, πάντα είναι θαρραλέος. Ακόμα και στην κακή του μέρα...
Το ματς με τη Μπαρτσελόνα δεν του πήγε καθόλου. Έτσι, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό πως ο νικητής δεν κρίθηκε από το χαμένο αμυντικό ριμπάουντ και το τρίποντο του Όλεσον. Κρίθηκε νωρίτερα, όταν ο Ναβάρο είχε νικήσει τον Σπανούλη.
Βέβαια, αυτό δεν μειώνει τον αρχηγό του Ολυμπιακού. Όπως ηττήθηκε κατά κράτος απόψε, υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα που έχει κερδίσει μεγάλα παιχνίδια, όπως πρόσφατα αυτό με την Φενέρμπαχτσε. Και για να μην τον αδικήσουμε, ελάχιστοι συμπαίκτες του απέδωσαν αυτά που μπορούσαν κόντρα στη Μπαρτσελόνα.
Ο Γιώργος Πρίντεζης αποτέλεσε την εξαίρεση και κάποιοι άλλοι απλά ξεπέρασαν οριακά τη... βάση. Από την άλλη, η Μπαρτσελόνα είχε πιο πολλές λύσεις, με κλειδί επαναλαμβάνουμε τον "ΛαΜπόμπα". Γι' αυτό και οι σχέσεις... εξάρτησης που προαναφέραμε. Ειδικά για αυτές τις δύο ομάδες...

Πηγή:Superbasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: