Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Μάρντι Κόλινς, ο «αγαπημένος» των φιλάθλων του Ολυμπιακού…!

Ο Ολυμπιακός είναι Ολυμπιακός: τεράστιο μέγεθος με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Η επιτυχία γίνεται παγκόσμιο φαινόμενο, η αποτυχία εξελίσσεται σε πυρηνική καταστροφή.

Μάρντι Κόλινς, ο «αγαπημένος» των φιλάθλων του Ολυμπιακού…
Γράφει ο Τόλη Κοτζιάς
Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν αλλάζει με τίποτα.

Ο καλός παίκτης γίνεται παιχταράς. Ο μέτριος ή ο κακός ή αυτός, που δεν αρέσει ή αυτός, που δεν παίζει καλά, μία λέξη του αποδίδεται: «παλτό».

Σε αυτή τη θέση βρίσκεται πλέον ο Μάρντι Κόλινς, ο γκαρντ των Πειραιωτών, ο οποίος είχε εξ αρχής δύσκολο έργο, καθώς κλήθηκε να καλύψει το κενό του Εϊσι Λο. Ενός παίκτη, που ήταν «κλειδί» για την επιτυχημένη πορεία του Ολυμπιακού τα δύο τελευταία χρόνια.

Ο Κόλινς, έτσι όπως παίζει, είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να βοηθήσει τους πρωταθλητές Ευρώπης. Αποκορύφωμα για να ξεχειλίσει η δυσαρέσκεια των φιλάθλων του Ολυμπιακού προς το πρόσωπό του ήταν η εμφάνισή του στο παιχνίδι με την Φενέρ. Εκεί, όπου δεν μπορούσε καν να κάνει ντρίμπλα. Μπιστούσε τη μπάλα λες και τα χέρια του είχαν καρφιά. “Η κάπως έτσι. Γενικώς η εμφάνισή του κόντρα στους Τούρκους ήταν απογοητευτική. Θύμισε τύπο, που δεν είχε ξαναπαίξει μπάσκετ. Τόσο χάλια. Ωστόσο, π.χ. με τον ΠΑΟΚ μόνο άσχημα στοιχεία δεν είχε δείξει. Οπως και με τον Πανιώνιο. Ειναι ξεκάθαρο γενικά, όμως, ότι ο Κόλινς του 2014 δεν είναι παίκτης επιπέδου Ολυμπιακού. Αλλά εκτός των άλλων πολλές φορές παίρνεις ό, τι πληρώνεις. Ειδικά μεσούσης της περιόδου. Εμείς για τη περίπτωση του Κόλινς, που έχει ξεσηκώσει τεράστια συζήτηση, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
1) Δεν είναι λανθασμένη η απόκτηση του Κόλινς. Οποιος γνωρίζει από μπάσκετ και όποιος γνωρίζει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού, δεν διαφωνεί με αυτό. Τρίτη γνωστοποιήθηκε η σοβαρότητα του τραυματισμού του Λο, Τετάρτη έπρεπε να αποκτηθεί παίκτης, αφού έληγε η σχετική προθεσμία. Και ο Κόλινς ήταν ο μόνος, που μπορούσε να πάει στον Ολυμπιακό, μέσα σε μία μέρα. Υπήρχε και η περίπτωση του Χοτζ της Λαμποράλ Κούτσα, περίπτωση, όμως, που απαιτούσε πολλά χρήματα. Και ο λόγος είναι ότι ο Ολυμπιακός έπρεπε να πάρει τον παίκτη για δύο χρόνια, και για την επόμενη σεζόν δηλαδή. Διαφορετικά ο Πορτορικάνος πλέι-μέικερ δεν ερχόταν.
2) Λάθος, λοιπόν, δεν είναι η απόκτηση του Κόλινς. Λάθος είναι, με βάση τις πρώτες εμφανίσεις του με τον Ολυμπιακό, ότι δεν αντικαταστάθηκε μετά το τέλος του πρώτου γύρου του TOP-16. Οι πρωταθλητές Ευρώπης πήραν τον Σερμαντίνι για την θέση του Μπέγκιτς, δεν πήραν, όμως, περιφερειακό, που χρειάζονταν περισσότερο (πάντα με βάση τις εμφανίσεις, που έχει κάνει μέχρι στιγμής ο Κόλινς). Αυτό, που αναφέρεται, ότι, δηλαδή, δεν υπήρχε διαθέσιμος περιφερειακός είναι αστείο και μάλιστα κακόγουστο. Μιλάμε για Ολυμπιακό, για ένα τεράστιο μέγεθος με κολοσσούς προέδρους. Αν δεν μπορεί ο Ολυμπιακός να πάρει περιφερειακό ή γενικά παίκτη, ποιος μπορεί; Οι Κουκουβάουνες;
3) «Να φύγει ο Κόλινς, να παίξουν οι Ελληνες» λένε πολλοί. Δεν πρέπει να ξεχνάει, όμως, κανείς ότι ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να πάρει παίκτη πλέον ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα πριν από τα πλέι-οφ μπορεί να κάνει δύο αλλαγές ακόμη και αυτές θα είναι η επιστροφή του Πετγουέι και ο Σερμαντίνι. Οσον αφορά στην Ευρώπη, προσθήκες πλέον δεν μπορούν να γίνουν. Η προθεσμία έληξε. Και τον διώχνεις λέμε τον Κόλινς και πριν από τους τελικούς με τον Παναθηναϊκό, σου χτυπάει ένας ή σου χτυπάνε δύο παίκτες. Τι κάνεις εκεί; Απλά χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο. Και ο Ολυμπιακός άλλωστε είναι «καμμένος» σχετικά, αφού θυμόμαστε τι έγινε πέρυσι με τον Λο, παραμονές των τελικών με τον Παναθηναϊκό. 4) Ο Κόλινς ήταν πλέι-μέικερ. Και στο Τεμπλ και στο ΝΒΑ σε αυτή τη θέση έπαιζε. Δεν έχει γεράσει, είναι 30 ετών, αλλά έχει μπει εδώ και χρόνια σε μία άλλη λογική, παίζοντας σε μικρομεσαίες ομάδες της Ευρώπης. Εκεί, όπου κάλυπτε τις «πλάγιες» θέσεις και όχι αυτή του πλέι-μέικερ. Που θέλουμε να καταλήξουμε; Οτι δεν πρέπει να έχει και τόσο πολύ τον χειρισμό της μπάλας. Λέμε πολλές φορές για έναν κακό αμυντικό ότι ο προπονητής του πρέπει να τον «κρύψει» στην άμυνα. Τον Κόλινς, λοιπόν, ο Μπαρτζώκας πρέπει να τον «κρύψει» στην επίθεση, να τον καλύψει δηλαδή. Και ο εύκολος τρόπος είναι ένας: να τον ποστάρει. Ο Κόλινς είναι πολύ καλός σε αυτό το κομμάτι και ο προπονητής του από τη στιγμή, που τον υπολογίζει, αυτό πρέπει να κάνει. Δεν νομίζουμε ότι είναι κάτι, που δεν το ξέρει, απλά μέχρι στιγμής δεν το βλέπουμε στο παρκέ.
Υ.Γ. (1) Ο Ολυμπιακός θα περάσει στην επόμενη φάση της Ευρωλίγκας και βλέπουμε να περνάει ως δεύτερος.
Υ.Γ. (2) Ο κόσμος του Ολυμπιακού είναι απαιτητικός όσο δεν πάει. Θέλει όλο τον κόσμο και τον θέλει τώρα. Θέλει Ευρωλίγκα και πρωτάθλημα και καλά κάνει. Πρέπει, όμως, άπαντες να γνωρίζουμε ότι παίζουν και οι άλλοι μπάσκετ, υπάρχουν κι άλλες ομάδες, που θέλουν κούπες, υπάρχουν κι ομάδες, που δίνουν περισσότερα χρήματα από τον Ολυμπιακό και έχουν κι αυτές απαιτήσεις. Και φιλοδοξίες.

Πηγή: superbasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: