Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Η αξία μιας φανέλας!!

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για όσα είδε, άκουσε και σκέφτηκε κατά την τελετή αποκάλυψης στους διεθνείς της εμφάνισης που θα φορέσουν στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.
Είναι αμέτρητες οι φορές που έχω πιάσει τον εαυτό μου να ζηλεύει μπροστά στο youtube, όταν παρακολουθώ τα videos που ετοιμάζουν οι σύλλογοι και οι εθνικές ομάδες που, μαθημένες στην εξωστρέφεια αλλά και γεμάτες από διάθεση να δίνουν σημασία στις ξεχωριστές στιγμές, να τις αναδεικνύουν και να τις μοιράζονται με τους οπαδούς, συμμετέχουν σε ποιοτικές παραγωγές οι οποίες καλύπτουν τις μικρές χαρές της “οικογένειας”.
Γι’ αυτό κι ήταν μεγάλη η χαρά μου που το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας ήμουν, στο προπονητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά, αυτόπτης μάρτυρας μιας τέτοιας στιγμής της Εθνικής ομάδας. Για πρώτη φορά, τουλάχιστον όσο θυμάμαι, η Εθνική έδωσε, χάρη στην παραγωγή που της ετοίμασε η Nike, σημασία σε μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή: τη στιγμή της αποκάλυψης στους ποδοσφαιριστές της φανέλας που θα φορέσουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας.
Αν έχεις κάνει αθλητισμό δεν χρειάζεται να σου εξηγήσω πολλά για την σημασία της στιγμής. Αν μάλιστα έχεις κάνει πρωταθλητισμό, πιθανόν να νιώθεις περισσότερα από όσα μπορώ να αποτυπώσω σε ένα κείμενο.
Διότι αυτή μπορεί να είναι μια πανάλαφρη φανέλα, η ελαφρύτερη που σχεδιάστηκε ποτέ, προκειμένου να διευκολύνει στο μάξιμουμ τις προσπάθειες των ποδοσφαιριστών στις ειδικές καιρικές και κλιματολογικές συνθήκες της Βραζιλίας, αλλά στα μάτια των ποδοσφαιριστών είναι μια από τις βαρύτερες, αν όχι η βαρύτερη εθνική φορεσιά που έχουν βάλει ποτέ τους.
Είναι μια φανέλα από ανακυκλώσιμα υλικά, χρειάζονται περίπου 18 πλαστικά μπουκάλια ανά φανέλα, αλλά η αξία της είναι αδιανόητα πολλαπλάσια για κάθε έναν από αυτούς που την κράτησαν στα χέρια τους το απόγευμα της Δευτέρας. Διότι έχουν κοπιάσει πολύ στη διάρκεια της τελευταίας διετίας και συνεχίζουν να υπερβάλουν εαυτούς προκειμένου να επιλεγούν από τον Φερνάντο Σάντος και να καταφέρουν να μπουν στο αεροπλάνο για τη Βραζιλία και να τη φορέσουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Κι ήταν όλα αυτά, τα παραπάνω, στα οποία έδωσε σημασία αυτή η λιτή τελετή πριν από την έναρξη της προπόνησης. Οι ποδοσφαιριστές συγκεντρώθηκαν στη σέντρα δίχως να ξέρουν, μέχρι που εμφανίστηκαν οι δύο νικητές του Nike Chance και μετέφεραν ένα μεταλλικό μπαούλο.
“Υπάρχουν αγώνες που δεν παίζονται, αλλά κερδίζονται. Κερδίζονται από παίκτες που η καρδιά τους χτυπάει στον ίδιο ρυθμό. Αυτή είναι η στιγμή να τολμήσεις. Να νιώσεις ελεύθερος. Να παίξεις όπως μόνο εσύ ξέρεις ότι μπορείς. Να βάλεις στόχο το όνειρο. Όχι για τον εαυτό σου.
Γι’ αυτόν που στέκεται δίπλα σου. Για την Ομάδα. Attack as one”, ήταν τα λόγια που ακούγονταν από την ηχητική εγκατάσταση του προπονητηρίου, την ώρα που οι άντρες της Nike καλούσαν τον αρχηγό Γιώργο Καραγκούνη για να ανοίξει το μπαούλο και να γίνει ο πρώτος που αντικρίζει και παίρνει στα χέρια του την φανέλα της Εθνικής για το Μουντιάλ της Βραζιλίας.
Αυτό το μήνυμα είναι από χθες τυπωμένο στον τοίχο των ανακαινισμένων αποδυτηρίων στον Αγιο Κοσμά, μαζί με το “Attack as one” κεντρικό μήνυμα, που κρατά από την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και, επειδή αποδείχθηκε γούρικο, είναι πλέον τυπωμένο στο εσωτερικό μέρος του γιακά της φανέλας, για να παρακινεί και να εμπνέει τους ποδοσφαιριστές.
Ακολούθησε αυτό που φαντάζεσαι. Σαν μικρά παιδιά, αφού παιδιά είναι και παιδιά μένουν όσο φορούν σορτσάκι και ποδοσφαιρικά παπούτσια, οι παίκτες πλησίασαν τον Καραγκούνη για να παραλάβουν ο καθένας από μια φανέλα. Να την κοιτάξουν, να την πιάσουν, να κάνουν την πρώτη προβολή των εικόνων που οραματίζονται να ζήσουν στη Βραζιλία σε 100 ημέρες από σήμερα.
“Αυτές τις φανέλες, τα ενθύμια της παρουσίας μας στις μεγάλες διοργανώσεις, δεν τις κρατάω απλώς. Τις καδράρω για να τις βλέπω”, μου έλεγε ο Γιώργος Σαμαράς, πάνω σε μια κουβέντα μας για την αξία της φανέλας. Την ίδια απάντηση είχε ο Κώστας Κατσουράνης, που μου εξηγούσε ότι γι’ αυτόν τον λόγο σε όλα τα σημαντικά παιχνίδια προτιμά να συλλέγει τη δική του φανέλα αντί να την ανταλλάξει με αυτή ενός εκ των αντιπάλων του.
Μετά από προπόνηση περίπου μιας ώρας οι ποδοσφαιριστές πήραν το δρόμο για το λεωφορείο που θα τους μετέφερε πίσω στο ξενοδοχείο. Με μια φανέλα στην πλάτη ο καθένας, ως ενθύμιο της τελετής αποκάλυψης της εμφάνισης της Εθνικής ομάδας στο Μουντιάλ. Και το μυαλό να ταξιδεύει στη Βραζιλία. Δεν χρειαζόσουν ιδιαίτερες ικανότητες για να μαντέψεις τη σκέψη και την ευχή τους. Να είναι όλοι στο αεροπλάνο. Να φορέσουν όλοι την εθνική φορεσιά στην παγκόσμια παρέλαση του ποδοσφαίρου στα γήπεδα της Βραζιλίας.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: