Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Λοντίγκιν… Молодец!! (vid)

Ο Ball Boy Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τα κατορθώματα του Γιούρι Λοντίγκιν στη Ρωσία και την «απώλεια» της Εθνικής. «Λοντίγκιν Молодец!», «Λοντίγκιν μπράβο!» είναι από τις συχνότερες φράσεις του Ρώσου σχολιαστή στους φετινούς αγώνες της Ζενίτ. Ο Γιούρι Λοντίγκιν άφησε την Ξάνθη το περασμένο καλοκαίρι για την Αγία Πετρούπολη και από τότε συνεχίζει να εντυπωσιάζει. Πλέον, ξεπέρασε τα όρια του εντυπωσιασμού και έγραψε το όνομά του στην ιστορία. Η μοίρα παίζει περίεργα παιχνίδια. Δύο ματς με την Τομ Τομσκ αποτέλεσαν το κύκνειο άσμα για τους Άντβοκατ και Σπαλέτι στον πάγκο της Ζενίτ (ο δεύτερος είχε αντικαταστήσει τον πρώτο) και δύο παιχνίδια με την Κρίλια Σοβέτοβ σηματοδότησαν τη νέα εποχή. Αρχικά του Ιταλού και πριν λίγες ημέρες του Βίλας Μπόας.
Ο Πορτογάλος πανηγύρισε στο ντεμπούτο του τη νίκη επί της ομάδας της Σαμάρα με 2-1. Για το τελικό αποτέλεσμα είχε να ευχαριστήσει δύο ανθρώπους. Τον Χουλκ, που πέτυχε και τα δύο γκολ, και τον Λοντίγκιν, ο οποίος έγινε ο πρώτος τερματοφύλακας στην ιστορία της Ζενίτ που αποκρούει δύο πέναλτι στο ίδιο ματς!
Το καλοκαίρι είχε ακούσει πολλά από τους οπαδούς, οι οποίοι από τα αμέτρητα εκατομμύρια που ξόδευε η ομάδα τους, την είδαν να αγοράζει έναν τερματοφύλακα από μία άγνωστη ομάδα (για αυτούς) και με ελάχιστα χρήματα (για τα δικά τους δεδομένα). Ο Λοντίγκιν βρέθηκε ξαφνικά στην 11άδα, όταν τραυματίστηκε ο Μαλαφέεβ στην προετοιμασία, για να τον αναδείξουν οι οπαδοί σε καλύτερο παίκτη για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο! Ο 23χρονος τερματοφύλακας τους είχε κερδίσει. Μέχρι και στα πρόσωπα του 2013 (γενικότερα, όχι μόνο από τον αθλητισμό) τον κατέταξε η Спорт-Экспресс!
Τα στατιστικά του εντυπωσιακά. Κάνει 2,45 αποκρούσεις ανά ματς και είναι 4ος στη σχετική λίστα. Σε μία ομάδα όπως η Ζενίτ, που δέχεται λιγότερες επιθέσεις από την πλειοψηφία, είναι πολύ σημαντικός αριθμός. Είναι πρώτος στη λίστα με τις επιτυχημένες μεταβιβάσεις, ενώ η Squawka, που χρησιμοποιεί συγκεκριμένες στατιστικές επιδόσεις για το «σκορ απόδοσης», τον έχει αναδείξει 15 φορές τερματοφύλακα της αγωνιστικής και 5 φορές MVP!
*Στο γράφημα οι αποκρούσεις στην ρωσική Πρέμιερ Λιγκ (πηγή: Squawka)

*Στο γράφημα το ποσοστό επιτυχίας μεταβιβάσεων των τερματοφυλάκων στην ρωσική Πρέμιερ Λιγκ (πηγή: Squawka)
Έτσι, φτάσαμε στο σήμερα. Για να γράψει ιστορία χρειάστηκε ξανά να τραυματιστεί ο Μαλαφέεβ. Ο Ρώσος είχε κάνει μόλις την πρώτη του εμφάνιση στη σεζόν στο εκτός έδρας ματς με την Ντόρτμουντ για το Champions League, όμως είχε πόνους στη μέση τις προηγούμενες ημέρες και έμεινε εκτός αποστολής. «Όχι. Μίλησα με τον προπονητή και μου είπε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι. Θα πρέπει να δώσουμε χρόνο συμμετοχής στον Βιάτσεσλαβ (σ.σ. Μαλαφέεβ). Δεν υπάρχει πρόβλημα», σχολίασε μετά το παιχνίδι με την Κρίλια ο Λοντίγκιν.
Ένα παιχνίδι που δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσει. Ο Καμπαγιέρο βρέθηκε απέναντί του δύο φορές από την άσπρη βούλα και αμφότερες δεν κατάφερε να τον νικήσει (στο 59’ και στο 68’). Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της ρωσικής Πρέμιερ Λιγκ (από το 1992 και μετά), που ένας τερματοφύλακας αποκρούει δύο πέναλτι εκτελεσμένα από τον ίδιο παίκτη στο ίδιο ματς! Συνολικά, ο Λοντίγκιν έγινε μόλις ο 4ος που αποκρούει δύο πέναλτι στην Πρέμιερ Λιγκ και 13ος από την εποχή της ΕΣΣΔ!
Αναλυτικά:
Χρονιά Τερματοφύλακας Αγώνας
1945 Αλεξέι Χόμιτς Ντιναμό Μόσχας-Ζενίτ*
1959 Σεργκέι Κοτρικάτζε Ντιναμό Κιέβου-Ντιναμό Τιφλίδας
1960 Βλαντίμιρ Λισίτσιν Ντιναμό Κιέβου-Καϊράτ
1965 Κονσταντίν Ουράλετς Τσερνομόρετς Οντέσα-Νεφτσιάνικ
1972 Ζόλταν Μίλες Λοκομοτίβ Μόσχας-Ντιναμό Κιέβου
1978 Γιούρι Ρομένσκι Τορπέντο Μόσχας-Τσερνομόρετς Οντέσα
1978 Βίκτορ Γιουρκόβσκι ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Ντιναμό Κιέβου
1981 Βιάτσεσλαβ Τσανόβ Ντιναμό Μινσκ-Τορπέντο Μόσχας
1987 Αλεξάντρ Ζιντκόβ Σπαρτάκ-Νέφτσι Μπακού*
1994 Ανατόλι Πάτα Ρότορ-Ντιναμό Σταυρούπολης
2000 Βενιαμίν Μαντρίκιν Τσερνομόρετς Νοβοσιμπίρσκ-Αλάνια Βλαντικαβκάζ
2005 Ιλία Μπλίζνιουκ Ντιναμό Μόσχας-Τομ Τομσκ
2014 Γιούρι Λοντίγκιν Ζενίτ-Κρίλια Σοβέτοβ*

*Οι τερματοφύλακες που απέκρουσαν δύο πέναλτι του ίδιου παίκτη.
**Με έντονα γράμματα η ομάδα, στην οποία ανήκαν.
«Φανταστικά πράγματα από τον Λοντίγκιν για τον Βίλας Μπόας», έγραψε το Чемпионат.com. «Ο Λοντίγκιν έσωσε το ντεμπούτο του Βίλας Μπόας», το НТВ-ПЛЮС. «Ο ήρωάς μας σήμερα ήταν ο Λοντίγκιν», σχολίασε Λόμπαρτς. «Σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος από τους παίκτες μου. Είμαι, όμως, εντυπωσιασμένος από τον Λοντίγκιν», είπε ο Πορτογάλος στη συνέντευξη τύπου.
«Στο πρώτο πέναλτι είχε (σ.σ. ο Καμπαγιέρο) μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Πριν στήσει την μπάλα για το δεύτερο, τον ρώτησα αν θα το εκτελέσει στην ίδια γωνία. Μου χαμογέλασε και μου έγνεψε καταφατικά», αποκάλυψε ο Λοντίγκιν, που έπεσε από την άλλη.
Πριν λίγο καιρό μίλησα μαζί του. Άνετος, σίγουρος, με μεγάλη αυτοπεποίθηση. Μου είπε πως έγινε η πρώτη επαφή με το ρωσικό ποδόσφαιρο, όταν έπαιζε δανεικός στον Εορδαϊκό και στην Ελλάδα βρέθηκε ο Τσερτσέσοβ (νυν τεχνικός της Αμκάρ Περμ). Αργότερα, ήρθε και το τηλεφώνημα από τον τελευταίο, με σκοπό να τον πάρει μαζί του στην Τέρεκ Γκρόζνι. «Με ήθελε, όμως υπήρχε θέμα με τα συμβόλαια των υπόλοιπων τερματοφυλάκων και δεν προχώρησε», θυμήθηκε ο 23χρονος γκολκίπερ.
Από τις μέρες… πείνας τότε (ένα διάστημα έτρωγε μόνο μακαρόνια, καθώς δεν υπήρχαν χρήματα για τίποτα περισσότερο), ο δρόμος ήταν μακρύς και γεμάτος δύσκολες αποφάσεις. Μία από αυτές ήταν και η Εθνική. Ο Σάντος τον είχε καλέσει, όμως τη μία δεν αγωνίστηκε και την δεύτερη έπρεπε να ταξιδέψει στην Αγία Πετρούπολη, προκειμένου να περάσει από ιατρικές εξετάσεις για την Ζενίτ. Όταν επέστρεψε, προλάβαινε τα ματς, όμως ο Πορτογάλος αποφάσισε να τον αποκλείσει από την αποστολή, καθώς είχε χάσει αρκετές προπονήσεις.
Τελικά, οι Ρώσοι έκαναν την απόφασή του πιο εύκολη. Ο κανονισμός, «στην ατυχία μου» όπως λέει ο ίδιος, άλλαξε το περασμένο καλοκαίρι και οι παίκτες με διπλή υπηκοότητα έπρεπε να επιλέξουν. Είτε θα παίζουν ως ξένοι είτε ως Ρώσοι. «Από την Ζενίτ μου ξεκαθάρισαν ότι αν δεν έπαιζα ως Ρώσος, δε θα έπαιζα καθόλου», λέει ο Λοντίγκιν. Και πήρε την απόφασή του. Δεν μπορώ να την κρίνω, γιατί ούτε βρέθηκα ούτε θα βρεθώ στη θέση του. Την καταλαβαίνω, όμως, και τη σέβομαι. Άλλωστε, όσες φορές και να τον ρωτήσετε αν νιώθει περισσότερο Έλληνας ή Ρώσος, η απάντηση είναι η ίδια. «50-50».
Εκείνο που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί νωρίτερα δεν έκανε ούτε μία εμφάνιση με την Εθνική, ώστε να «κλειδώσει». «Το ήθελα» μου είπε, «όμως φαίνεται ότι κανένας από την Εθνική δεν περίμενε ότι ο Λοντίγκιν θα φτάσει εκεί που έφτασε τόσο σύντομα». Οι δικές του λέξεις τα λένε όλα. Η προοπτική υπήρχε, όμως κανένας δεν ήθελε να δει πιο μπροστά. Δεν υπήρχαν, έστω φιλικά να παίξει; Κανένας δεν πήρε το ρίσκο και όταν δεν ρισκάρεις σπάνια ανταμείβεσαι. Ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά αν η μεταγραφή του ήταν για τον ΠΑΟΚ - «μου τηλεφώνησαν από τον ΠΑΟΚ, όμως το ενδιαφέρον δεν προχώρησε. Πιστεύω ότι το θέμα ήταν οικονομικό», είπε ο Γιούρι – ή τον Ολυμπιακό. Έχω την εντύπωση, όμως, ότι όλα εξελίχθηκαν προς το δικό του όφελος. «Герой Лодыгин», «Ήρωας Λοντίγκιν» ήταν το πιο συχνά γραμμένο σχόλιο στα ρωσικά ΜΜΕ και το «ταβάνι» είναι ακόμα μακριά...





Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: