Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Μην... πλησιάζεις, έρχεται ο Σπανούλης!!

Ο Ολυμπιακός έκανε το καθήκον του στο αδιάφορο βαθμολογικά παιχνίδι με την Αναντολού Εφές στην Κωνσταντινούπολη και ο Νίκος Ζέρβας, γράφει για τα κέρδη της εμφάνισης και τη συνέχεια στην Ευρωλίγκα.
Μην... πλησιάζεις, έρχεται ο Σπανούλης
Όταν ξεκινάς μία αποστολή και τα σχέδιά σου αλλάζουν ή αλλιώς γίνονται ευκολότερα πριν καν αρχίσεις να προσπαθείς για την περάτωσή της, ελλοχεύει ο κίνδυνος αποπροσανατολισμού. Ο Ολυμπιακός πέταξε για την αγαπημένη του Πόλη για να παίξει έναν ακόμα τελικό κόντρα στην αδιάφορη Εφές, όμως το νέο στραπάτσο της Φενέρ του Ομπράντοβιτς και η νίκη του Παναθηναϊκού επί της Μάλαγας, τον έστειλαν για ένατη φορά στα προημιτελικά, μετατρέποντας τον “τελικό”, σε ένα όμορφο ανοιξιάτικο βράδυ στο «Αμπντί Ιπεκτσί».

Ο βασικός ρεαλιστικός στόχος που ήταν η οκτάδα επιτεύχθηκε και αυτό από μόνο του -συνυπολογίζοντας και την εκπληκτική συνέπεια των «ερυθρόλευκων στη διοργάνωση- συνιστά αποφόρτιση από κάθε λογής πίεση για όλους τους συντελεστές της ομάδας. Αυτή, με εξαίρεση κάποια διαστήματα χαλάρωσης στη περιφερειακή άμυνα, λειτούργησε ευεργετικά και στο ματς με την Εφές, στο οποίο ο Ολυμπιακός συνέχισε την ανοδική του πορεία, δύο μόλις εβδομάδες πριν τη τελική ευθεία της σεζόν και τις κρίσιμες αναμετρήσεις με Ρεάλ Μαδρίτης η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Σε μία βραδιά μάλιστα, που και η Εφές έπαιξε αρκετά καλά και αποτέλεσε ένα καλό κρας τεστ για τη συνέχεια.

Ο πρωταθλητής Ευρώπης δεν δικαιούται να χαλαρώνει, ούτε να… διαλέγει αντιπάλους και αυτό φρόντισε να το δείξει περίτρανα για ένα ακόμα βράδυ ο Βασίλης Σπανούλης. Ο αρχηγός, σχεδόν «σβηστός» πέτυχε τρία καθοριστικά τρίποντα, τις στιγμές που η τουρκική ομάδα πλησίαζε, μην αφήνοντας της περιθώρια για σκέψεις ολικής ανατροπής. Ο Ματ Λοτζέσκι συνέχισε για ένα ακόμα βράδυ παραγωγικά, ο Σερμαντίνι την ανοδική του πορεία –γεμίζει τρομερά τη ρακέτα και ίσως να είναι ρίσκο να μην μπει και στο ελληνικό ρόστερ- και ο Ντάνστον κυμάνθηκε στα γνώριμα το τελευταίο διάστημα υψηλά του επίπεδα.

Η έκπληξη της βραδιάς, ή αλλιώς το κέρδος που θα κρατήσει ο Γιώργος Μπαρτζώκας από το παιχνίδι στο «Αμπντί Ιπεκτσί», είναι ο Μάρντι Κόλινς. Μετά από ένα τρίμηνο… ανομβρίας, έδειξε πως μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία, στα ριμπάουντ και την άμυνα και να είναι οικονομικός σε επίθεση και λάθη. Προς Θεού, δεν χρειάζεται να αποθεωθεί με μία καλή εμφάνιση, όμως στην Κωνσταντινούπολη, επιβεβαίωσε συμπαίκτες και προπονητή, που επιμένουν πως στην προπόνηση είναι άλλος παίκτης σε σχέση με αυτά που δείχνει στους αγώνες. Η συνέχεια είναι εξαιρετικά δύσκολη και ο Ολυμπιακός χρειάζεται ΟΛΟΥΣ τους παίκτες του, οπότε αν ο Αμερικανός διατηρήσει αυτό το ρυθμό το πρόβλημα στην περιφέρεια θα έχει σουλουπωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Όταν λέμε όλους, εννοούμε και τους τραυματίες Πρίντεζη και Περπέρογλου, η επιστροφή των οποίων θα ανεβάσει ένα ακόμα επίπεδο το φορμαρισμένο σύνολο στην πιο κρίσιμη καμπή της χρονιάς. Μπροστά μας έχουμε πλέον το «αιώνιο» ντέρμπι κατάταξης, του οποίου ο νικητής θα παίξει λογικά με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και ο ηττημένος με την Ρεάλ Μαδρίτης. Δύο αποστολές έτσι και αλλιώς δύσκολες –ακόμα και αν ήταν με πλεονέκτημα έδρας-, όμως θεωρώ πως «βασίλισσα» και ρώσοι έχουν το άγχος. Όχι μόνο του φαβορί, αλλά και του «βάρους» της φανέλας των ομάδων που θα αντιμετωπίσουν. Ως τότε, υπάρχει καιρός για ανάλυση και εκτιμήσεις. Για την ώρα, ας απολαύσουμε ένα ακόμα ευρωπαϊκό ελληνικό ντέρμπι, που ευτυχώς, για ευνόητους λόγους, βρίσκει και τους δύο στην κορυφαία οκτάδα της Γηραιάς Ηπείρου…

Υ.Γ.: Θεωρητικά, σαν ομάδα ταιριάζει πιο πολύ στον Ολυμπιακό η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και στον Παναθηναϊκό η Ρεάλ Μαδρίτης. Κυρίως λόγω του ότι η δύναμη της πρώτης είναι μέσα στη ρακέτα και της δεύτερης στα γκαρντ, με τους «πράσινους» να είναι η πιο ειδικοί και ικανοί για να την περιορίσουν με την σκληροτράχηλη άμυνά τους.

Υ.Γ.1: Η παρουσία των 250 οπαδών του Ολυμπιακού από τη Βόρεια Ελλάδα –και όχι μόνο- σε καιρούς οικονομικής κρίσης, ήταν εκπληκτική και άξια συγχαρητηρίων.

Υ.Γ. 2: Σε ένα ακόμα γήπεδο Ευρωλίγκας και μάλιστα, τουρκικό, ο Ολυμπιακός χειροκροτήθηκε θερμά. Ο σεβασμός και –χωρίς υπερβολή- η αγάπη που υπάρχει από τους τούρκους φιλάθλους (το... λαμβάνεις σε εστιατόρια, καφέ αλλά και από ανθρώπους του γραφείου Τύπου της Εφές) για τους «ερυθρόλευκους», μετά το επικό Final Four του 2012, είναι πρωτόγνωρη.

Υ.Γ.3: Αν και εφόσον ο Ολυμπιακός δεν υπολογίζει για τη νέα σεζόν τον Λο, η έτοιμη λύση είναι μία. Τζαμόν Γκόρντον. Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: