Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Το τέλος του συνεταιρισμού!

Ο Σταύρος Κόλκας γράφει για τη Σούπερ Λιγκ, τα δεδομένα που υπάρχουν, καθώς και τον ευτελισμό του προϊόντος και τις κινήσεις που μπορούν να γίνουν. Η Σούπερ Λίγκα είναι ένας συνεταιρισμός 18 ομάδων που καλείται να δημιουργήσει καλές συνθήκες διεξαγωγής του πρωταθλήματος το οποίο αποτελεί και το βασικό προϊόν της.
Στη χθεσινή της συνεδρίασης, ακούστηκαν και μεταφέρθηκαν πολλές επικοινωνιακές κορόνες από την πλευρά των ομάδων, με στόχο το κυνήγι των εντυπώσεων. Μέσα στο γενικότερο ξεκατίνιασμα που αποδεικνύει σε μεγάλο βαθμό την έλλειψη σοβαρότητας των παραγόντων, υπάρχει και μία κουβέντα που πάει να ανοίξει.
Τα δεδομένα είναι απλά και κατανοητά, με τον μεγαλομέτοχο του Ολυμπιακού Ευάγγελο Μαρινάκη να αποδέχεται πως το πράγμα δεν κυλά καλά. Ήταν μία παραδοχή του ισχυρού άντρα του Ολυμπιακού, κόντρα σε όλους όσους νομίζουν πως τον εκφράζουν. Ήταν ίσως και μία κίνησή του, ένα βήμα προς τα πίσω για να καταλήξουμε στη τελική ανακοίνωση για τις δημόσιες τοποθετήσεις των ΠΑΕ. Αυτές που επιτέθηκαν στον Ολυμπιακό, ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός κυρίως έκαναν και αυτοί ένα βήμα πίσω μετά την παραδοχή Μαρινάκη πως το πράγμα δεν πάει καλά και πως πρέπει να αλλάξουν πράγματα.
Η κουβέντα λοιπόν ανοίγει αλλά κανένας μας δεν εμπιστεύεται την διάθεση του Ολυμπιακού που ελέγχει αριθμητικά της ψήφους της Λίγκας, ενώ ακόμη και συμφωνία να υπάρξει εκεί , θα πρέπει η επίσης ελεγχόμενη ΕΠΟ να σφραγίσει τις μεταρρυθμίσεις.
Με λίγα λόγια, να είμαι εγώ ο Σαββίδης, να βάζω 10 με 15 εκατ. ευρώ το χρόνο από τη τσέπη μου και να αποφασίζει για την επένδυσή του ο πρόεδρος της ΕΠΣ Κυκλάδων πχ. Επιχειρηματικά τραγικό.
Σε πρώτη φάση, θα πρέπει να τσεκάρουμε το τι μπορεί να περάσει από τη Λίγκα. Ποιες θα είναι οι προτάσεις που θα κατατεθούν μέχρι το τέλος του μήνα για να τεθούν προς συζήτηση στη γενική συνέλευση της ΕΠΟ.
Τρόπος να κολλήσει η διαδικασία υπάρχει και μάλιστα δεν είναι ένας, πριν φτάσει καν στην ΕΠΟ. Ο Βρύζας για παράδειγμα, πρότεινε να ψηφίσουν για την προεδρεία της ΕΠΟ όχι οι Ενώσεις αλλά τα σωματεία, έτσι ώστε να μειωθεί η πρόσβαση των ισχυρών σε αυτά. Άλλο είναι να ψάχνεις 30 ψήφους και άλλο 2 χιλιάδες.
Από την άλλη, όλοι συμφωνούν ως προς την διεύρυνση των ψήφων για την εκλογή διοίκησης στην ΕΠΟ αλλά ο καθένας λέει διαφορετικό νούμερο. Άλλη ΠΑΕ λέει διακόσιους, άλλη πεντακόσιους και πάει λέγοντας.
Ο Μώραλης σήμερα στις δηλώσεις που έκανε, μίλησε και για την Πολιτεία η οποία είναι αδιευκρίνιστο το τι μπορεί να κάνει. Και το πράγμα μπερδεύεται και μάλλον εσκεμμένα.
Το πράγμα είναι πολύ πιο απλό απ' όσο το κάνουν να δείχνει. Δεν μπορεί ολόκληρη  η Λίγκα να έχει την ίδια πρόσβαση με μία Ένωση στα της ΕΠΟ. Να έχουν η Λίγκα και η ΕΠΣ Ημαθίας από έναν ψήφο.
Η Λίγκα επίσης, δεν μπορεί να αφήνει τόσες αρμοδιότητες στην ΕΠΟ. Αν μπορούσε να βρεθεί τρόπος, θα έπρεπε να τα ελέγχει όλα αυτή. Είναι αδιανόητο, άνθρωποι χωρίς καμία ουσιαστική κατάρτιση πάνω στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, να αποφασίζουν για εταιρίες που τζιράρουν δεκάδες εκατ. ευρώ.
Σημασία βέβαια έχει η πρόβλεψη για το που βαδίζει το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Και αυτή είναι πολύ απλή άμα κάτσεις και το αναλύσεις λίγο.
Ο Ολυμπιακός έχει τον έλεγχο αρκετών ομάδων αλλά και της ΕΠΟ και αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς. Μοναδική άμυνα που μπορεί να έχει ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός στη παρούσα φάση, αλλά και ο Ολυμπιακός αν βρεθεί κάποτε χαλίφης στη θέση του χαλίφη, είναι να σπάσει την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και σίγουρα ο συνεταιρισμός.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτή τη στιγμή να ευνοούνται οικονομικά από τις κεντρικές συμφωνίες με Νόβα και ΟΠΑΠ ομάδες που ελέγχονται από τους ανταγωνιστές. Θα ήταν προτιμότερο να λυγίσουν οικονομικά ή να επενδυθούν μεγαλύτερα ποσά από τον ανταγωνιστή για να διατηρηθούν σε ένα επίπεδο.
Οι τρεις μεγάλες ομάδες που απέμειναν στη Σούπερ Λίγκα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν πολλά περισσότερα χρήματα στην ελεύθερη αγορά από μόνοι τους και το κόστος θα το βιώσουν οι υπόλοιποι που συντηρούνται από τα 2,5εκατ. ευρώ μίνιμουμ που δίνει Νόβα και ΟΠΑΠ Α.Ε έκαστος.
Αν θα πάνε οι μικροί μόνοι τους στην πιάτσα, ζήτημα να βρούνε ένα συμβόλαιο 300ων χιλιάδων ευρώ για τα τηλεοπτικά. Και μετά, θα κατανοήσουν ακριβώς τι σημαίνει ο ευτελισμός του προϊόντος για τον οποίο έχουν συμβάλει τα μέγιστα.
Προσωπικά αν ήμουν παράγοντας του ΠΑΟΚ αυτή την κατεύθυνση θα ακολουθούσα. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει εκτός κι αν γίνει η έκπληξη και στη Λίγκα αποφασίσουν για τα αυτονόητα και πιέσουν την ΕΠΟ να ακυρώσει τις μέχρι σήμερα πρακτικές της.
Κάτι που σίγουρα θα αποτελέσει έκπληξη πρώτου βαθμού.Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: