Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

STOP: Είναι όλα λάθος με τον Πελέ!!

Ο Πολ Γουότσον μας προτρέπει να ξεχάσουμε όλα όσα ξέρουμε για τον Πελέ και αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο του Βασιλιά.
Για τους περισσότερους ο Εντσον Αράντες ντο Νασιμέντο ή αλλιώς ο Πελέ είναι το ίδιο το ποδόσφαιρο. Ωστόσο, οι σημερινοί ιστορικοί που εξετάζουν την περίπτωση του, ισχυρίζονται πως πρόκειται για κάτι περισσότερο από έναν ποδοσφαιριστή, όπως ήταν π.χ. ο Ντιέγκο Μαραντόνα ή ο Ντάμιεν Νταφ. Πως πρόκειται για ένα μοναδικό φαινόμενο.
Ο Πελέ δεν φοβόταν να σηκώσει ψηλά το βλέμμα και να κοιτάξει λίγο μακρύτερα. Ως παιδί είδε τη Βραζιλία να χάνει το Μουντιάλ του 1950 μέσα στο σπίτι της και ένας αστικός μύθος ισχυρίζεται πως είπε στον πατέρα του, ότι θα έκανε τα πάντα για να φέρει στην χώρα του το τρόπαιο. Τελικά αυτό που είπε το έκανε και μάλιστα τρεις φορές (1958, 1962, 1970) πριν σταματήσει τη μπάλα.
Το μουντιαλικό αστέρι του
Ωστόσο, η διοργάνωση του 1966 θα τον στοιχειώνει ως αυτή που του ξέφυγε. Οι αντίπαλοι του είχαν μάθει πως θα έπρεπε να τον αντιμετωπίσουν. Το παράδειγμα το έδωσε η Βουλγαρία. Οι Πορτογάλοι που ακολούθησαν, είχαν δει ότι οι κλωτσιές των Βουλγάρων έμειναν ατιμώρητες και έπαιξαν ακόμα πιο σκληρά. Ο Πελέ κατάφερνε όμως μέχρι ένα σημείο να προσπερνάει το σκληρό παιχνίδι, ώσπου ο Ζοάο Μοράις ήταν λες και έριξε πάνω του το αυτοκίνητο του. Το Μαύρο Διαμάντι θα έβγαινε με φορείο, δεν θα έμπαινε ξανά σε αυτό το Μουντιάλ και η Βραζιλία θα αποκλειόταν από τον όμιλο.
Το 1970 όμως θα έπαιρνε με εμφατικό τρόπο την εκδίκηση του. Περιστοιχισμένος από εκπληκτικούς «σωματοφύλακες» θα αναδεικνυόταν κορυφαίος παίκτης και πρώτος σκόρερ στο Μουντιάλ.

Ο Πελέ πούλησε το όνομα και το image του
Κάποτε ένας βιογράφος του είχε σχολιάσει για τον Πελέ: «Αγαπάει τρία πράγματα. Το ποδόσφαιρο, την αποδοχή του κόσμου και τον εαυτό του». Εκτός από σπουδαίος ποδοσφαιριστής, ο Πελέ συνειδητοποίησε το 1970 ότι θα μπορούσε να εξαργυρώσει όλη αυτή τη φήμη που είχε μαζέψει στα Μουντιάλ. Τότε κατάλαβε τι του αρέσουν πολύ τα λεφτά και ότι μπορεί να κάνει το γκελ με την παρουσία του.
Κάπως έτσι λοιπόν ξεκίνησε να κλείνει διαφημιστικές συμφωνίες. Η διαφήμιση βέβαια εκείνα τα χρόνια δεν ήταν τόσο δυνατή όσο Σήμερα. Ο Πελέ έκλεισε την πρώτη δουλειά με την PUMA. «Οσο όμως περισσότερες διαφημίσεις έκλεινε τόσο περισσότερες αναζητούσε. Πλέον οι συμφωνίες είχαν γίνει γι αυτόν τόσο πολύτιμες όσο και τα γκολ», θυμάται ο άλλοτε συμπαίκτης του στην Ενική, Κλοντοάλντο. Η δουλειές έφτασαν στο απόγειο τους το 1982 με το deal που έγινε με την Pepsi.

Τα 1.283 γκολ
Τα 1.283 γκολ που σημείωσε στην καριέρα του συνιστούν ένα εκπληκτικό επίτευγμα. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να τα μετρήσει ακριβώς και πρόκειται για ένα νούμερο που ο ίδιος έχει δώσει στη δημοσιότητα. Οπως συνέβη πρόσφατα και με τον Ρομάριο, ο Πελέ συχνά πρόσθετε στο λογαριασμό του γκολ που δεν θα έπρεπε να καταγραφούν, όπως σε φιλικά προετοιμασίας ή φιλανθρωπικούς αγώνες, ίσως και πετώντας μία κάλτσα στο καλάθι με τα άπλυτα του.
Ο Πελέ είχε θεσπίσει ένα δικό του νόμο που του επέτρεπε να μετράει όπιο γκολ έβαζε, όπου και αν ήταν. Μπορούσε δηλαδή να στήσει ο ίδιος ένα ματς με τους φίλους του και να σκοράρει. Στην πραγματικότητα υπολογίζεται πω κανονικά έχει βρει δίχτυα 750 φορές!

Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: