Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Ούτε Πίρλο, ούτε Μπαλοτέλι...!! (vids)

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γράφει για τον Σαλβατόρε Σιρίγκου, ο οποίος άντεξε το βάρος της σκιάς του Τζιανλουίτζι Μπουφόν κάτω από τα δοκάρια της Ιταλίας και του ανήκει μεγάλο μερίδιο στη νίκη επί της Αγγλίας.
Ο τραυματισμός του Μπουφόν πριν την πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου κυριολεκτικά σόκαρε τους Ιταλούς. Βλέπετε, σε κάθε μεγάλη διοργάνωση, μόνο μια θέση ήταν καπαρωμένη από πριν και οι γείτονες μας είχαν το κεφάλι τους ήσυχο. Αυτή του τερματοφύλακα. Κι όμως λίγο πριν το εναρκτήριο ματς, ο μεγάλος αρχηγός, ο εμβληματικός ηγέτης μπήκε... στα πιτς.
Ο Τσέζαρε Πραντέλι αναγκάστηκε να αναπροσαρμόσει τα πλάνα του, δίνοντας φανέλα βασικού στον Σαλβατόρε Σιρίγκου. Σε έναν σπουδαίο τερματοφύλακα, που όμως φαινόταν... παιδάκι μπροστά στον τεράστιο Μπουφόν. Μόνο... μικρός όμως δεν είναι ένας τερματοφύλακας, ο οποίος είναι βασικός και ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΣ στην Παρί Σεν Ζερμέν.
Μπορεί ο Ιμπραήμοβιτς, ο Καβάνι, ο Λαβέτσι και οι υπόλοιποι αστέρες της Παρί να συγκεντρώνουν πάνω τους όλη τη λάμψη, όμως όσοι είναι κοντά στην ομάδα ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει Σαλβατόρε Σιρίγκου. Ο ιταλός έγινε κάτοικος Παρισιού το 2011 με τους φίλους της Παρί Σεν Ζερμέν να αναγνωρίζουν από την πρώτη στιγμή την αξία του νέου τους τερματοφύλακα, ανακηρύσσοντας τον ως τον τρίτο καλύτερο παίκτη του πρώτου μήνα της σεζόν.
Η χρονιά που ακολούθησε, όπως και οι δύο επόμενες φυσικά, ήταν άκρως γεμάτες για τον ιταλό πορτιέρο, ο οποίος μπήκε στο πάνθεον της ιστορίας της Παρί, κρατώντας φέτος την εστία του ανέπαφη για περισσότερο από 697 λεπτά (ξεπέρασε τον Μπερνάρ Λαμά).
Οι 108 συμμετοχές του στο Σαμπιονά και οι 20 στο Τσάμπιονς Λιγκ καταδεικνύουν πως μέσα σε αυτές τις τρεις σεζόν, ο 27χρονος τερματοφύλακας πήρε τη φανέλα βασικού... σπίτι του. Εκεί που βρισκόταν όμως συνεχώς δεύτερος ήταν η εθνική Ιταλίας, ελέω Μπουφόν.
Μόλις 8 συμμετοχές μέτραγε με τη φανέλα της «σκουάτρα ατζούρα» ο Σιρίγκου πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο και φυσικά ούτε ο ίδιος δεν περίμενε πως στην πρεμιέρα απέναντι στην Αγγλία θα υπερασπιζόταν την εστία της ομάδας του. Ο Σιρίγκου όμως δε λύγισε από το βάρος, ούτε από το βλέμμα του μεγάλου αρχηγού από τον πάγκο (παρά τη δημόσια στήριξη), ούτε από την ανασφάλεια που ένιωθαν οι φίλοι της Ιταλίας μετά τον τραυματισμό του Μπουφόν.
Αντίθετα, ο ίδιος ενέπνευσε ασφάλεια και εμπιστοσύνη στους συμπαίκτες του. Καθοδηγούσε μαεστρικά την άμυνα, ενώ καθάρισε κάθε κίνδυνο από την εστία του. Δεν ήταν μόνο οι επεμβάσεις του στα μακρινά σουτ του Χέντερσον, του Στάριτζ και του Μπάρκλεϊ, ούτε η εξαιρετική αντίδρασή του στην εκτέλεση φάουλ του Μπέινς. Κυρίως η σταθερότητα στις μεγάλες μπαλιές των Άγγλων και η σιγουριά σε κάθε έξοδό του έκαναν τους Ιταλούς να ξεχάσουν για 90 λεπτά τον Μπουφόν.
Αν ο μεγάλος αρχηγός αποθεραπευθεί και δηλώσει παρών για υπόλοιπα ματς δεν το γνωρίζω. Όπως δε γνωρίζω ποιον θα επιλέξει σε αυτή την περίπτωση ο Πραντέλι. Αυτό που θεωρείται όμως σίγουρο, είναι πως η Ιταλία διαθέτει έναν σπουδαίο τερματοφύλακα για τη μετα-Μπουφόν εποχή. Και το όνομά του είναι Σαλβατόρε Σιρίγκου.






Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: