Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Φιλέτα και κατιμάδες!!

Ο Δημ. Καρμοίρης γράφει για τον Ρανιέρι που θα πετύχει, τις ευθύνες της ΕΠΟ στο "μπάτε σκύλοι αλέστε" της Νέων και τα δικαστήρια που δεν γουστάρει ο κόσμος του Ολυμπιακού. Αντιπαρέρχομαι την έκπληξή μου για την έλλειψη στοιχειώδους ευθιξίας από πλευράς Βασίλη Τζαλακώστα, που δεν ...κλείστηκε σπίτι του και δεν έχει βγάλει ακόμα από τα χείλια του τη λέξη "παραίτηση", ύστερα από το ιστορικά ντροπιαστικό 0-10 των Νέων από την Ελβετία και προχωρώ στους πραγματικούς υπαίτιους της γελοίας κατάστασης. Η οποία ήρθε στη δημοσιότητα για να φανερώσει τις τραγελαφικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ανδρώνονται, ποδοσφαιρικά, τα κατώτερα κλιμάκια Εθνικών Ομάδων.

Παίκτες που φαντάζονται "πρώτης γραμμής" κάποτε τους εαυτούς τους, με λαμπρές καριέρες σε μεγάλους συλλόγους, πιθανά και στο εξωτερικό και συμπεριφέρονται, προκαλώντας το λαϊκό αίσθημα σαν "αλητάκια του δρόμου". Μακριά και "ξέ-ταιρα" για αρκετούς από δαύτους, που έχουν ήδη συνάψει επαγγελματικά συμβόλαια και αποδεικνύεται πως ...δεν το έχουν καν αντιληφθεί. Ή καλύτερα βρίσκουν και τα κάνουν (στη Γιουβέντους ή τον ΠΑΟΚ είναι ...Παναγίες).

Σ΄ αυτό τώρα ο Τζαλακώστας, ως ομοσπονδιακός τεχνικός – και δεν έχω τίποτα με τον άνθρωπο, ούτε που τον ξέρω, ει μη μόνο ως έναν παίκτη με μακρά διαδρομή και προσφορά στον Αθηναϊκό του ...Old Trafford – έχει την ελάχιστη ευθύνη.

Φταίνε εκείνοι που τον επέλεξαν για τη θέση, μόλις προ 47 ημερών. Ποια ήταν η προϋπηρεσία, η πείρα, η σχέση του με αυτές τις "ειδικών δεδομένων" ηλικιακές κατηγορίες ποδοσφαιριστών (και δη διεθνών);

Επειδή ο όποιος μάνατζερ -αυτός τη δουλειά του κάνει, το κέρδος του κοιτάζει- θέλει να πουλήσει και τον ...κατιμά μαζί με το φιλέτο (που λένε οι κρεοπώλες) η ΕΠΟ πρέπει να σκεφθεί: "Κομμάτια να γίνει"; Αλίμονο! Για Εθνική Ομάδα και το μέλλον των Ανδρών μιλάμε.

Αυτό οικοδομείται στις μικρότερες ηλικίες κι αυτό πρέπει να ανδρωθεί ποδοσφαιρικά. Αν για την Εθνική Ανδρών είναι υποχρεωτική η "καταλληλότητα" στην πρόσληψη, για τους νεαρούς γίνεται αναγκαία και επιτακτική.

Αυτά τα παιδιά, στην εφηβεία όπως ξέρουμε και ως γονείς, χρειάζονται διαφορετική φροντίδα. Ειδική προσέγγιση, κατεύθυνση, κουμάντο και νουθεσίες. Από "γονείς"-προπονητές. Μέντορες του είδους. Όχι ό,τι να ΄ναι!

Αυτό αν μη τι άλλο υποδηλώνει ασυνειδησία στις κρίσεις και τις επιλογές. Και για τις αποφάσεις βαρύνεται η Ομοσπονδία και κανείς άλλος.
Σώνει και καλά να ...αποτύχει

Βεβαίως, όλος αυτός ο "εθνικός σαματάς" των τελευταίων εβδομάδων, με τον Ρανιέρι στο μάτι του κυκλώνα – τον οποίο ακόμα δεν τον είδαμε ...αποτυχημένο Κλαούντιο τον βαφτίσαμε! – και το παρά-σηκωμένο (είναι αλήθεια) από τον αθλητικό Τύπο "μείζον ζήτημα" της Νέων και του Τζαλακώστα, δεν μου το βγάζει κανείς από το μυαλό ότι είναι ενορχηστρωμένο.

Μου "μυρίζουν" ...οπαδικά και συλλογικά πυρά στην πλάτη των Εθνικών Ομάδων, με καίριο, βασικό στόχο να πληγεί η ΕΠΟ και οι "καρέκλες" της. Αντί να λένε, π.χ. και να "βομβαρδίζουν" τον Σαρρή που ...δεν παίζει μπάλα, κυνηγιέται ο Ρανιέρι, ο Τζαλακώστας (ο οποίος έδωσε χονδρά δικαιώματα), ολόκληρος ο οργανισμός και το "σώμα" της ποδοσφαιρικής εκπροσώπησης της Ελλάδας σε εθνικό επίπεδο.

Επειδή όμως ο Ιταλός δεν είναι κανένας τυχαίος προπονητής, την ξέρει τη δουλειά του και οι περγαμηνές της σταδιοδρομίας που έχει διανύσει αποτελούν τους αδιάψευστους μάρτυρες, η Ελλάδα θα τον βρει το δρόμο της υπό την καθοδήγηση του.

Τα αποτελέσματα θα έρθουν, το νέο αίμα "παράγεται" με υπομονή. Η εικόνα της Εθνικής είναι ήδη πολύ πιο φρέσκια και το ποδόσφαιρο της πρωτοβουλίας και της επιθετικότερης διάθεσης από τη μονότονη στατικότητα του παρελθόντος που ευαγγελίζεται να εμπνεύσει ο Ιταλός ομοσπονδιακός έχει κιόλας απτά σημάδια στο γήπεδο. Όπως τουλάχιστον αποτυπώθηκαν στο Ελσίνκι.
- Περικοπή μισθού Οκτωβρίου; Όλης της σεζόν θα έπρεπε κανονικά και ...με επιπλέον πρόστιμο. Έμφανίζει πάντως μια χρονοκαθυστέρηση η ΚΑΕ στη λήψη δραστικών αποφάσεων. Όσο για την παράτυπη παρουσία του τιμωρημένου Δημήτρη Γιαννακόπουλου στις κερκίδες του ΟΑΚΑ καθώς και για τις αναγραφόμενες στο φ. α. απειλές του προς τους διαιτητές, ο Ολυμπιακός έχει τα δίκια του, αλλά και το δικαίωμά του να κινείται νομικά και να ζητάει την κατακύρωση του αγώνα υπέρ του. Αμφιβάλλουν πολλοί όμως κατά πόσο κάτι τέτοιο αρέσει και το θέλει η πλατιά μάζα των Ερυθρόλευκων οπαδών…
- Τον Ντουρμάζ της Εθνικής Σουηδίας, αυτόν τον σταθερά δραστήριο και αποτελεσματικό μέσο-επιθετικό περιμένει ο Μίτσελ και στον Ολυμπιακό. Στο λίγο διάστημα που τον βλέπουμε στην Ελλάδα ο Τζίμι δεν έχει βρει ακόμα τα πατήματα του.
- Όπως και στον Αφελάι που η επανέκαμψη με κάθε επιτυχία στην Εθνική Ολλανδίας φαίνεται να του "πηγαίνει" ο απολύτως ελεύθερος ρόλος στην κίνηση πίσω από το σέντερ φορ στον επιθετικό άξονα, καθώς και να ανοίγεται και πιο πλάγια, όχι όμως να γίνεται ακραίος κυνηγός. Τον παρακολούθησα με τους "Οράνιε" στην πλάτη του Φαν Πέρσι και ήταν εξαιρετικός!
- Αν και ο Ομάρ είναι βασικότατος στην Εθνική Νορβηγίας κάτι μου λέει ότι ο Μίτσελ κάνει ευχούλες να έχει υγιή για τη Γιουβέντους και τη συνέχεια του Champions League τον Σαλίνο. Ανασταλτικά δεν έχουν σχέση. Και ειδικά αυτή την εποχή που η Μεγάλη Κυρία είναι (ξανά) μεγάλο μέγεθος και δεν χάνει εύκολα (ίδρωσε στο ντέρμπι του ομίλου να την καταβάλει η Ατλέτικο στο "Καλδερόν"), ο Βραζιλιάνος μπακ θα χρειαστεί στο Καραϊσκάκη στις 22 του μήνα. 
*Πηγή: sportdog.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: