Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Μεγαθήρια σε αναζήτηση ταυτότητας!!

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν Γερμανία και Ισπανία στην προσπάθεια τους για αλλαγή σελίδας μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας.
Ολικό ή μερικό restart επιχειρούν σε αυτή την προκριματική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Ισπανία και Γερμανία. Η μεν μετά την παταγώδη αποτυχία στα γήπεδα της Βραζιλίας, η δε μετά την απόλυτη επιτυχία με την κατάκτηση του Μουντιάλ.
ADVERTISEMENT
Για τους «φούριας ρόχας» η αλλαγή σελίδας είναι σχεδόν ολοκληρωτική. Στον αγώνα με το Λουξεμβούργο (που φυσικά δεν προσφέρεται για συμπεράσματα) μόνο οι Ινιέστα, Πικέ και Μπουσκέτς θύμιζαν σε κάτι την ομάδα που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της από το 2008 έως το 2012.
Οι αποχωρήσεις από την εθνική ομάδα των Τσάβι, Τσάμπι Αλόνσο και Νταβίντ Βίγια έχουν αποσυντονίσει την Ισπανία, κάτι που φάνηκε κυρίως στην ήττα από τη Σλοβακία με 2-1. Προς το παρόν, ο Ινιέστα δεν μπορεί να παίξει και για τον Τσάβι και για τον... Ινιέστα, ο Κόκε δεν μπορεί να γίνει από τα 22 του αντι-Τσάμπι Αλόνσο, ενώ ο Ντιέγκο Κόστα όσο παικταράς και να είναι, θέλει πολλά ψωμιά για να φτάσει τη συνεισφορά του Νταβίντ Βιγια στην εθνική ομάδα. Ακόμη και η απουσία του Φερνάντο Τόρες (που δεν είναι ο ίδιος ποδοσφαιριστής πλέον) είναι καθοριστική.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε μπορούσε να... κοιμάται ήσυχος, αφού η καλοκουρδισμένη μηχανή (και το tiki-taka φυσικά) στο κέντρο της ομάδας δεν άφηνε περιθώρια αμφισβήτησης από κανέναν αντίπαλο. Τώρα όμως ο 64χρονος τεχνικός καλείται να κάνει... ομάδα τη νέα φουρνιά του ισπανικού ποδοσφαίρου, με ένα ενδεχομένως διαφορετικό - σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια – στυλ παιχνιδιού.
Αλλαγή σελίδας (όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό) επιχειρεί και η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία. Μίλερ, Γκέτσε, Κροος, Χούμελς, Νόιερ έχουν πολλά να δώσουν ακόμα, όμως παρά την πλειάδα αστέρων τα «πάντσερ» υπολείπονται σε κάτι άλλο μετά τη Βραζιλία. Σε... ψυχή. Για την ακρίβεια απουσιάζουν οι ποδοσφαιριστές που αποτελούσαν την ψυχή της Γερμανίας, οι «σημαίες» της.
Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων Μίροσλαβ Κλόζε, ο μεγάλος αρχηγός Φίλιπ Λαμ, ακόμη και ο Περ Μερτεσάκερ λείπουν τόσο από τον αγωνιστικό χώρο, όσο και από τα αποδυτήρια της νασιοναλμανσάφτ. Οι τρεις τους αποφάσισαν να αποσυρθούν από την εθνική ομάδα της χώρας τους, ενώ αυτή τη στιγμή ο Γιόακιμ Λεβ δεν υπολογίζει στις υπηρεσίες δύο επιπλέον βασικών συντελεστών στο παιχνίδι της Γερμανίας. Των τραυματιών Μεζούτ Οζίλ και Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ. Αυτές οι απουσίες έχουν βγάλει εκτός πορείας τα «πάντσερ», κάτι που φάνηκε αρχικά στο φιλικό με την Αργεντινή και στη συνέχεια στην ήττα από την Πολωνία για τα προκριματικά.
Πλέον, όταν η Γερμανία δυσκολεύεται να βάλει γκολ δεν υπάρχει ο Κλόζε, στα άκρα λείπει η ταχύτητα και το πείσμα του Λαμ, ενώ στις δύσκολες αμυντικές στιγμές απουσιάζουν τα 198 εκατοστά του Μερτεσάκερ. Μίλερ, Γκέτσε, Κροος οφείλουν να βγουν μπροστά και να αποτελέσουν το παράδειγμα στους νεότερους, αφού σε μια βραδιά ο Σεμπάστιαν Ρούντι δεν μπορεί να γίνει αντι-Λαμ, ενώ οι Μπελαραμπί, Κρούζε, Ντουρμ και Γκίντερ χρειάζεται να διανύσουν αρκετά χιλιόμετρα για να φτάσουν τους παλαιότερους.
Ίσως οι δύο απρόσμενες ήττες να φανέρωσαν πολύ περισσότερο τις δυσκολίες στην αλλαγή σελίδας σε Ισπανία και Γερμανία. Αντίστοιχες δυσκολίες αντιμετωπίζουν, επίσης, Ιταλία και Ολλανδία, όμως τις έχουν... κουκουλώσει οι έστω και δύσκολες νίκες τους. Στην ίδια κατηγορία αλλαγής σελίδας και η εθνική μας ομάδα. Κάθε αρχή και δύσκολη για όλους λοιπόν...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: