Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Ποιοι δικαιούνται το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα»

Παρουσιάζεται την Τρίτη από την κυβέρνηση η εφαρμογή του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος». Σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 13 νομούς και θα επεκταθεί και στους υπόλοιπους έως το 2016.

Ποιοι δικαιούνται το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα»
Τα κριτήρια χορήγησης του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» θα ανακοινώσει την Τρίτη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας. Παρόντες στην εκδήλωση θα είναι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» θα ξεκινά από τα 200 ευρώ για τον άγαμο χωρίς παιδιά και ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση θα αυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος της οικογένειας και κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος.

Αυτό σημαίνει ότι ζευγάρι με δύο ανήλικα παιδιά θα πρέπει να έχει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 400 ευρώ.

Σε πρώτη φάση, η εφαρμογή του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» θα γίνει πιλοτικά σε 13 Δήμους της χώρας.

Πρόκειται για τις πόλεις : Δράμα, Έδεσσα, Γρεβενά, Ιωάννινα, Λευκάδα, Καρδίτσα, Χαλκίδα, Καλλιθέα Αττικής, Μεσολόγγι, Τρίπολη, Σύρος, Σάμος και τον Δήμο Μαλεβιζίου Ηρακλείου Κρήτης.

Ποιοι είναι οι τυχεροί

Δικαιούχοι του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» θα είναι άτομα και οικογένειες που διαμένουν στους παραπάνω Δήμους τουλάχιστον από το 2012.

Οι … τυχεροί μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτυακού τόπου της ΗΔΙΚΑ.

Όσοι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (σ.σ. δείτε παρακάτω) θα δουν τα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Τα κριτήρια είναι τα εξής:

* Μεμονωμένα άτομα ή οικογένειες χωρίς άλλα εισοδήματα θα λαμβάνουν το σύνολο του ποσού.

* Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις λαμβάνεται υπόψη η διαφορά του πραγματικού εισοδήματος από το όριο που έχει τεθεί με την απόφαση (πραγματικό εισόδημα θεωρείται το συνολικό καθαρό εισόδημα των τελευταίων 12 μηνών – μετά την αφαίρεση φόρων, εισφορών ή άλλων επιδομάτων, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από φόρο ή φορολογείται με ειδικό τρόπο».
* Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τα 90.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον προστατευόμενο ενήλικο και κατά 10.000 για κάθε προστατευόμενο ανήλικο, με ανώτατο πλαφόν τα 200.000 ευρώ.
* Η κινητή περιουσία (αυτοκίνητα, δίκυκλα) να μην υπερβαίνει σε αντικειμενική δαπάνη τα 6.000 ευρώ.
* Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις από άτομα που έχουν στην ιδιοκτησία τους σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα και πισίνες.
* Το συνολικό ύψος καταθέσεων στα πιστωτικά ιδρύματα και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολόγων να μην υπερβαίνουν το διπλάσιο του εισοδήματος που αναλογεί με βάση τη ρύθμιση. *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: