Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Ο Λεωνίδας Βόκολος στη «Μηχανή του Χρόνου»

Ο Λεωνίδας Βόκολος επέστρεψε στον Παναθηναϊκό ως τεχνικός διευθυντής και η «Μηχανή του Χρόνου» κάνει... flash back στην καριέρα του! Γράφει ο Νίκος Μαρούδας.
Γεννημένος στις 31 Αυγούστου του 1970, ο Λεωνίδας Βόκολος έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα στον Πανιώνιο... Εκεί, τον Σεπτέμβριο του 1986 σε ένα παιχνίδι κόντρα στην ΑΕΚ, πραγματοποιεί το ντεμπούτο του και αγωνίζεται για 72 λεπτά στην αναμέτρησης που έληξε 1-1.
ADVERTISEMENT
Ωστόσο, η συνέχεια δεν ήταν το ίδιο καλή, καθώς έπρεπε να περιμένει τέσσερα χρόνια για να αγωνιστεί και πάλι, αλλά μόλις 14 λεπτά σε ένα ματς κόντρα στην Παναχαϊκή. Η καθιέρωση στον Πανιώνιο θα αρχίσει να έρχεται λίγο καιρό μετά... Τον Φεβρουάριο του 1992 αγωνίζεται το πρώτο του 90λεπτο με την ομάδα της Νέας Σμύρνης κόντρα στον ΟΦΗ, γίνεται βασικό μέλος της ομάδας και τον Μάιο του ίδιου έτους σκοράρει το πρώτο τέρμα της καριέρας του κόντρα στον Λεβαδειακό...

Ο τίτλος και η μεταγραφή στον Παναθηναϊκό
Τα επόμενα έξι χρόνια που ακολουθούν στον Πανιώνιο μαζί με τον Τάκη Φύσσα, είναι από τα βασικά μέλη της αμυντικής γραμμής της ομάδας. Με τους «κυανέρυθρους» κατέκτησε κόντρα στην μελλοντική του ομάδα και το Κύπελλο Ελλάδας τη σεζόν 1997-1998 φτάνοντας τις 8 συμμετοχές στη διοργάνωση, ενώ με δικό του γκολ κόντρα στον ΠΑΟΚ στα ημιτελικά, ο Πανιώνιος πήρε το εισιτήριο για τον τελικό τον οποίο και νίκησε στη συνέχεια.

Μετά και τον πρώτο του τίτλο λοιπόν στην καριέρα του, μετακομίζει στην Παιανία και στην ομάδα όπου λίγους μήνες πριν της είχε στερήσει το Κύπελλο. Ο Παναθηναϊκός τον αποκτά ελεύθερο το καλοκαίρι του 1998 και κάνει το ντεμπούτο στο παιχνίδι με την Προοδευτική τον Αύγουστο του 98' στη νίκη του Παναθηναϊκού με 2-1. Οι καλές συμμετοχές στο «τριφύλλι» συνεχίζονται και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους έρχεται η πρώτη κλήση για την Εθνική ομάδα και η πρώτη συμμετοχή σε αγώνα κόντρα στην Αλβανία. Στην πρώτη του σεζόν στο τριφύλλι, με τον Βασίλη Δανιήλ, παίρνει και παιχνίδια στο Champions League.
Το πρώτο ευρωπαϊκό τέρμα
Την πρώτη του χρονιά στον Παναθηναϊκό φτάνει και πάλι σε τελικό Κυπέλλου, αλλά και τότε οι «πράσινοι» χάνουν με τον Βόκολο βασικό, από τον Ολυμπιακό. Το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο γίνεται τον Σεπτέμβριο του 1998 σε ένα παιχνίδι κόντρα στην Ντιναμό Κιέβου, ενώ τον Νοέμβριο του ίδιου έτους πετυχαίνει το πρώτο του τέρμα στην Ευρώπη και χαρίζει τη νίκη στους «πράσινους» κόντρα στη Λανς στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.


Στον Παναθηναϊκό θα μείνει για ακόμα τέσσερα χρόνια με γεμάτες χρονιές, με εξαίρεση τις δύο τελευταίες του σεζόν. Ωστόσο, με το «τριφύλλι» δεν κατάφερε να πανηγυρίσει κάποιον τίτλο, ενώ ήταν μέλος και της ομάδας της Ριζούπολης χωρίς όμως να αγωνιστεί σε αυτό το παιχνίδι. Το 200-01 κάνει τις περισσότερες συμμετοχές του στην Ευρώπη (13), όταν με τον Άγγελο Αναστασιάδη στον πάγκο, φτιάχνει ιδανική τριπλέτα με Ρενέ Χένρικσεν και Γιάννη Γκούμα. Ο Παναθηναϊκός τότε προκρίθηκε στη δεύτερη φάση των ομίλων του Champions League, στηρίζοντας πολλά στην αμυντική του λειτουργία και την εξαιρετική συνεργασία που υπήρχε στα μετόπισθεν. Οι οπαδοί του «τριφυλλιού» τότε συνήθιζαν να φωνάζουν σύνθημα για κάθε παίκτη ξεχωριστά πριν τη σέντρα στα ματς και για ο υψηλόσωμος αμυντικός είχε κερδίσει με την αξία του το «Βόκολος, Βόκολος, Λεωνίδας Βόκολος»!
Νέα σελίδα στον ΠΑΟΚ, στάση στην Καλλιθέα και... τερματικός στην Κύπρο!
Η επόμενη σεζόν βρήκε τον Παναθηναϊκό πρωταθλητή και τον Βόκολο στον ΠΑΟΚ! Το καλοκαίρι του 2003 αποχωρεί από τους «πράσινους» μια χρονιά με αρκετές αλλαγές και αμέσως βρίσκει τον νέο του σταθμό στην Θεσσαλονίκη και στον ΠΑΟΚ. Εκεί έμεινε ενάμιση χρόνο έχοντας 28 συμμετοχές την πρώτη και 11 την δεύτερη στο πρωτάθλημα, χωρίς και πάλι να καταφέρει να κατακτήσει τίτλο, αλλά πέτυχε ακόμα δύο τέρματα στην Ευρώπη τα οποία ήταν και τα τελευταία του. Στο Πρωτάθλημα του Παναθηναϊκού επί Σουμ, βρέθηκε κόντρα στην πρώην ομάδα του σε ένα ματς που πιθανότατα θα έκρινε τον τίτλο. Οι «πράσινοι» τελικά περνούν από την Τούμπα με γκολ του Ολιζαντέμπε στο 90'. Η ταχύτητα του Νιγηριανού με πολωνικό διαβατήριο έκανε τη διαφορά.

Στα 34 του πλέον, τον χειμώνα του 2005 αποχωρεί από τον ΠΑΟΚ για την Καλλιθέα, όπου και πάλι έμεινε για ενάμιση χρόνο με την πορεία του όμως να είναι πτωτική... Έτσι, τελευταίος του σταθμός είναι ο ΑΠΟΠ Κινίρας στην Κύπρο! Εκεί αγωνίστηκε την πρώτη του μισή χρονιά 12 φορές στην πρώτη κατηγορία, με την ομάδα του να υποβιβάζεται και την επόμενη και τελευταία του χρονιά στα γήπεδα, αγωνίζεται 24 φορές σημειώνοντας έξι τέρματα...
Τέλος και μια νέα αρχή...

Το 2007 κρεμάει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και ετοιμάζεται για μια νέα καριέρα. Αυτή της προπονητικής... Ο Παναθηναϊκός του προτείνει θέση στις ακαδημίες της ομάδας και αναλαμβάνει το 2008 προπονητής στα μικρά τμήματα.
Εθνική και ξανά... Παναθηναϊκός!
Εκεί έμεινε μέχρι το 2010 πριν μετακομίσει στην Εθνική ομάδα. Ανέλαβε την Εθνική Παίδων με την οποία πήρε την πρόκριση για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ17 και το 2011 ανέλαβε την Εθνική Νέων την οποία και πάλι προκρίθηκε στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Κ19. Μετά και από αυτή την επιτυχία ο Φερνάντο Σάντος τον ανεβάζει μαζί του στην Εθνική ομάδα...

Βοηθός του Πορτογάλου, θα είναι παρών στο Euro 2012, αλλά και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014. Μετά από το Μουντιάλ της Βραζιλίας, το συμβόλαιο του με την Εθνική δεν ανανεώνεται και μαζί με τον Τάκη Φύσσα αποχωρούν και πάλι, όπως είχε συμβεί τόσο στον Πανιώνιο όσο και στον Παναθηναϊκό!
Η μοίρα λοιπόν, τα έφερε έτσι ώστε Φύσσας και Βόκολος να επιστρέψουν μαζί στο «τριφύλλι» με λίγους μήνες διαφορά! Η καλή σχέση που έχουν οι δύο άντρες από τα κοινά περάσματα από Πανιώνιο, Παναθηναϊκό και Εθνική σίγουρα θα βοηθήσει πολύ και την νέα τους συνεργασία στο «τριφύλλι»...
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: