Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Οι μεγαλύτερες ανατροπές στο Champions League!!

Μετά το 3-3 της Αντερλεχτ με την Αρσεναλ στο «Emirates» o Γιώργος Κοντογεώργης θυμίζει τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του Champions League.
Αν και είχε μόλις μία ισοπαλία σε 15 επισκέψεις στην Αγγλία και βρέθηκε να χάνει 3-0 στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους, η Αντερλεχτ έκανε ένα απίστευτο fightback και πήρε έναν ανέλπιστο βαθμό στην εκπνοή του αγώνα του «Emirates». Η πρωταθλήτρια Βελγίου πέτυχε κάτι που έχουν έχει γίνει μόλις τέσσερις ακόμα φορές στην ιστορία της κορυφαίας διοργάνωσης από τότε που πήρε τη μορφή του Champions League και πάμε να τις θυμηθούμε. Πρωταγωνίστρια είναι η Λίβερπουλ που έχει και άλλη ανατροπή πέρα από αυτή στον τελικό της Κωνσταντινούπολης...
8 Δεκεμβρίου 1993, φάση ομίλων
Βέρντερ Βρέμης - Αντερλεχτ 5-3

Τη σεζόν 1993-94 η πρωταθλήτρια Γερμανίας, Βέρντερ Βρέμης, έγινε το πρώτο κλαμπ της χώρας που προκρίνεται στους «8« της νεοσύστατης τότε διοργάνωσης. Η ομάδα του Οτο Ρεχάγκελ κάθε άλλο παρά καλά ξεκίνησε τον εντός έδρας αγώνα με την Πόρτο, η οποία με ένα γκολ του Αλμπερτ (16') και δύο του Μποφίν (18', 33') πήγε στα αποδυτήρια με 0-3 υπέρ της. Οι 29.000 θεατές που βρέθηκαν εκείνο το βράδυ στο «Weser Stadion» δεν μετάνιωσαν για την επιλογή τους. Η Βέρντερ δεν πέτυχε γρήγορο γκολ στην επανάληψη, όμως το γκολ του Αυστραλού Ρουφέρ στο 66' ξεκίνησε μία ιστορίκή αντεπίθεση (1-3). Στο 72' ο Μπράτσετ μείωσε σε 2-3 για να ακολουθήσουν τρία γκολ για τους γηπεδούχους στο τελευταίο δεκάλεπτο από τους Χομπς (81'), Μπόντε (83'), Ρουφέρ (89') για να ολοκληρωθεί η εκπληκτική ανατροπή.
7 Μαρτίου 2001, δεύτερη φάση ομίλων
Λα Κορούνια - Παρί Σεν Ζερμέν 4-3

Ενα εκπληκτικό βράδυ έζησαν στο θρυλικό «Ριαθόρ» οι αφισιονάδος της Ντεπορτίβο τον Μάρτιο του 2001. Με ένα γκολ του Οκότσα (29') και δύο του Λοράν Λερουά (43', 55') η Παρί Σεν Ζερμέν είχε πάρει κάτι παραπάνω από προβάδισμα νίκης στον αγώνα για τη δεύτερη φάση των ομίλων και ελπίδες της για πρόκριση στους «8» είχαν αυξηθεί. Ομως οι πρωταθλητές Ισπανίας είχαν ραντεβού με την ιστορία. «Στο ημίχρονο, άφησα τους παίκτες μου να σκεφτούν την απόδοσή τους για 5-6 λεπτά» είπε αργότερα ο τεχνικός των Γαλιθιάνων, Χαβιέρ Ιρουρέτα, ο οποίος έβαλε αλλαγή τους Βάλτερ Παντιάνι και Ντιέγο Τριστάν. Ο Ουρουγουανός έκανε χατ τρικ (57', 76', 84') και ο Ισπανός πέτυχε το άλλο γκολ (60') για να πετύχει η Λα Κορούνια μία νίκη που γράφτηκε στα βιβλία της διοργάνωσης.
12 Νοεμβρίου 2002, φάση ομίλων
Βασιλεία - Λίβερπουλ 3-3

Τον Νοέμβριο του 2002 η Βασιλεία τσέκαρε το εισιτήριό της για τη δεύτερη φάση των ομίλων της κορυφαίας διοργάνωσης, όμως η Λίβερπουλ πέτυχε την πρώτη της μεγάλη ανατροπή μετατρέποντας το 3-0 σε 3-3, αν και δεν της έφτανε για να πετύχει τον στόχο της. Οι Reds ήθελαν νίκη για να αφήσουν από κάτω τους Ελβετούς στο γκρουπ, όμως πριν συμπληρωθεί μία ώρα αγώνα είχαν βρεθεί να χάνουν 3-0 από τα γκολ των Ρόσι (2'), Χιμένες (22') και Ατούμπα (29'). Η ομάδα του Ζεράρ Ουγιέ βρήκε στην επανάληψη τον τρόπο να επιστρέψει και με τους Μέρφι (61'), Σμίτσερ (64') και Οουεν (85') πήρε την ισοπαλία, που όμως δεν ήταν αρκετή για να την κρατήσει στον θεσμό και ως συνέπεια συνέχισε στον τρίτο γύρο του Κυπέλλου UEFA.

25 Μαΐου 2003, τελικός
Μίλαν - Λίβερπουλ 3-3

Σε ένα από τα βράδια που κορυφώνουν το μεγαλείο του αθλητισμού και περνούν στα χρυσά βιβλιά της ιστορίας, η Λίβερπουλ έκανε μυθική ανατροπή κόντρα στην Μίλαν στην Κωνσταντινούπολη και κατέκτησε τον 5ο τίτλο της στον θεσμό. Παρότι είχαν ρόστερ πολύ κατώτερης ποιότητας και παρότι βρέθηκαν να χάνουν 3-0 στο ημίχρονο, οι Reds του Ράφα Μπενίτεθ επέστρεψαν από την κόλαση και έστειλαν εκεί τους Ροσονέρι, που είχαν βάλει από νωρίς βάσεις θριάμβου χάρη στα γκολ των Πάολο Μαλντίνι (1') και Ερνάν Κρέσπο (39', 44'). Αυτό που ακολούθησε στο δεύτερο μέρος ήταν εκπληκτικό αφού μέσα σε 6 λεπτά η Λίβερπουλ κάλυψε τη διαφορά των τριών γκολ με τους Τζέραρντ (54'), Σμίτσερ (56') και Τσάμπι Αλόνσο (60'). Το ματς έμεινε στο 3-3 στην κανονική διάρκεια και την παράταση και αφού ο Ντούντεκ απέκρουσε τα πέναλτι των Πίρλο και Σεβτσένκο, οι Αγγλοι έγραψαν ιστορία...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: