Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Το μπάσκετ «βροντοφωνάζει» κατά της φυλετικής βίας από τις αρχές (κι όχι μόνο) στις ΗΠΑ. Αστέρες του ΝΒΑ, αλλά και κολεγιόπαιδα στο NCAA στέλνουν το δικό τους μήνυμα με ένα χαρακτηριστικό σύνθημα.

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»
Ο αθλητισμός μπορεί να περάσει ισχυρά μηνύματα, ικανά πολλές φορές να αλλάξουν μια «άρρωστη» κατάσταση ή έστω να νουθετήσουν και να αφυπνίσουν αρκετό κόσμο. Και στις ΗΠΑ που συγκλονίζονται από τη φυλετική βία δεν θα μπορούσαν τα σπορ να μείνουν έξω από το χορό.

Η προ ημερών αθώωση του αστυνομικού που στραγγάλισε μέχρι θανάτου τον αφροαμερικανό Έρικ Γκάρνερ, επειδή… πουλούσε παράνομα τσιγάρα έχει ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων σε όλη τη χώρα, από ανθρώπους που θα μπορούσαν να είναι στη θέση του θύματος, ειδικά τους μαύρους και τις λοιπές μειονότητες.

Ο Ντέρικ Ρόουζ, ο Λεμπρόν Τζέιμς και ο Κόμπι Μπράιαντ έκαναν την αρχή, ακολούθησαν κι άλλοι σταρ του ΝΒΑ, ενώ πλέον η σκυτάλη πέρασε και στο μέλλον της χώρας, τα κολεγιόπαιδα του NCAA, με τους παίκτες του Τζόρτζταουν.

Το σύνθημά τους, όπως αποτυπώνεται μέσα από μπλουζάκια, είναι το «I can’t breathe». Πρόκειται για τα τελευταία λόγια, που κατάφερε να ξεστομίσει ο Έρικ Γκάρνερ, λίγο πριν σβήσει στα χέρια του αστυνομικού τον περασμένο Ιούλιο. «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»…

Όπως ασφυκτιούσε εκείνος στα χέρια της «εξουσίας», έτσι νιώθουν πλέον και άλλα εν δυνάμει θύματα που αποφάσισαν να ορθώσουν ανάστημα και να βάλουν επιτέλους τέλος σε αυτή την τρέλα των φυλετικών διακρίσεων και προκαταλήψεων, που μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια κάθε πολυφυλετικής κοινωνίας του κόσμου.

inner

inner

inner

inner
*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: