Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Ωραίοι ως... Ελληνάρες!!

Σε μια σεμνή τελετή, με την ευκαιρία του All Star Weekend, η EOK και το προξενείο της Νέας Υόρκης τίμησαν την πολυάριθμη ελληνική παρουσία στο ΝΒΑ και ο Βασίλης Σκουντής τονίζει τα αυτονόητα...
Όπου κι αν ταξιδέψω, η Ελλάδα με πληγώνει, έγραψε κάποτε ο Γιώργος Σεφέρης, αλλά (χωρίς το παραμικρό ίχνος σωβινισμού ή -ακόμη χειρότερα- εθνικοφροσύνης) εγώ πριν από λίγες ώρες το παράφρασα διαφορετικά...

Όπου κι αν ταξιδέψω η Ελλάδα με πωρώνει και -όπως συμπλήρωσε ο πάντοτε cool Φώτης Κατσικάρης, «σε τέτοιες συνάξεις μακριά από τη μιζέρια και τις ζηλοφθονίες μας  γινόμαστε Eλληνάρες, νιώθουμε υπερήφανοι και φτάνουμε στα όρια της ανατριχίλας»!

Τον δικαιολογώ και συνάμα τον δικαιώνω σε απόλυτο βαθμό τον προπονητή της εθνικής ομάδας διότι όντως το χθεσινό σουαρέ στο Ελληνικό προξενείο της Νέας Υόρκης ήταν από αυτές τις όντως πολύ σεμνές τελετές, που σε κάνουν να καταλαβαίνεις τη σημασία του να είσαι Έλληνας. Παράλληλα σε κάνουν να καταλαβαίνεις πόσο βαθιά ριζωμένο και δυνατό έχουμε το μπασκετικό dna μας κι αυτό δεν το βγάζω από το μυαλό μου, αλλά το δανείζομαι από την ομιλία του Κατσικάρη, μάλιστα αυτή η αναφορά ενθουσίασε τους παριστάμενους, με πρώτη και καλύτερη τη Γιάννα Νταρίλη, η οποία εργάζεται στο New Greek Television και συμμετείχε ενεργώς στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Δυστυχώς η φιλοδοξία να μαζευτούν σε αυτή τη γιορτή του ελληνικού μπάσκετ και οι τέσσερις πρεσβευτές μας στο ΝΒΑ δεν ευοδώθηκε: παρών ήταν μόνο ο Κώστας Παπανικολάου, που ήλθε τρέχοντας από την προπόνηση των Rising Stars, ενώ ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ο οποίος επίσης επρόκειτο να τον ακολουθήσει υποχρεώθηκε να κάνει διπλοβάρδια για να γνωρίσει το γήπεδο ενόψει  της συμμετοχής του στον διαγωνισμό καρφωμάτων. Όσο για τον Κώστα Κουφό και τον Νικ Καλάθη εκμεταλλεύθηκαν το All-Star Break και πήραν ολιγοήμερη άδεια, με αποτέλεσμα να μην ανταποκριθούν στην πρόκληση....

Με κίνδυνο να θεωρηθώ υπερβολικός, θα έλεγα ότι τους κάλυψε με την απροσδόκητη και πολύ ευχάριστη παρουσία του ο Πέτζα Στογιάκοβιτς, που μάλιστα συνόδευε την Eλληνίδα πρόεδρο των Σακραμέντο Κινγκς Ματίνα Κολοκοτρώνη. Την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης εκπροσώπησαν ο Γενικός  Γραμματέας Τάκης Τσαγκρώνης, ο ομοσπονδιακός προπονητής Φώτης Κατσικάρης, ο νεόκοπος στο ρόλο του υπεύθυνου διεθνών σχέσεων (και κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης) Παναγιώτης Φασούλας και ο Νίκος Φιλίππου.

Την παράσταση έκλεψε απ' όλους, ακόμη και από τον Παπανικολάου και τον Στογιάκοβιτς, ο μπαμπάς, θείος και αδερφός όλων των Ελλήνων οι οποίοι εδώ και πενήντα χρόνια επισκέπτονται τη νέα Υόρκη: ο 78άχρονος, αλλά θαλερός Γιάννης Κωσταλάς, μόνιμος κάτοικος του Μανχάταν από το 1951, βραβεύθηκε από την ΕΟΚ για όλα όσα ανιδιοτελώς και χωρίς ποτέ να επιδιώξει την προβολή, έχει προσφέρει στο μπάσκετ και γενικότερα στον ελληνικό αθλητισμό, χώρια η ανεκτίμητη συμμετοχή του στα καθημερινά δρώμενα του ελληνισμού της Νέας Υόρκης.

Εάν μαζευτούν όσοι έχουν φάει στο εστιατόριο  και όσοι έχουν κοιμηθεί στο σπίτι του του μπάρμπα Γιάννη, η ουρά θα αρχίζει στο Ground Zero, όπου κάποτε ορθώνονταν οι Δίδυμοι Πύργοι και μου φαίνεται πως θα φτάσει μέχρι τη... Βοστώνη!
ADVERTISEMENT

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: