Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Στοίχημα με... ρίσκο ο φετινός Γουέιν Ρούνεϊ!!

Δεν βάζει τον εαυτό του πάνω απ' την ομάδα. Τιμά τη φανέλα και το περιβραχιόνιο. Μέχρι πότε όμως ο Γουέιν Ρούνεϊ θα... καταπατά τα «θέλω» και τα «μπορώ» του μπροστά στις οδηγίες του Λουίς Φαν Χάαλ; Ο Κώστας Ζάλιαρης γράφει για τη νέα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις νέες αρμοδιότητες του αρχηγού της.  
Όλο και πιο μακριά από την περιοχή. Όλο και λιγότερες επιθετικές πρωτοβουλίες. Όλο και λιγότερα πράγματα από αυτά που έχει μάθει να κάνει.
Ο Γουέιν Ρούνεϊ αλλάζει... αγωνιστική ταυτότητα στα 29 του χρόνια λόγω των εντολών του Λουίς Φαν Χάαλ. Του προπονητή που από την πρώτη μέρα διαμήνυσε σε παίκτες, διοίκηση και υπαλλήλους ότι η δουλειά θα γίνει... his way. Με τον δικό του τρόπο, χωρίς παρεμβάσεις και μακριά από τα συνηθισμένα κι όσα είχαν μετατραπεί σε... παράδοση στο «Κάρινγκτον».
Από τις διπλές προπονήσεις μέσα στη μέρα, μέχρι το σύστημα και τους νέους ρόλους.
Στην αρχή κατακρίθηκε για το 3-5-2. Η άμυνα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σκορπιζόταν, το σύστημα δεν απέδιδε με τίποτα, όμως ο Φαν Χάαλ συνέχιζε να το στηρίζει και να δίνει χρόνο στους παίκτες να το δοκιμάσουν, να το «ανακαλύψουν», να το υιοθετήσουν και να το παλέψουν.
Δεν βρήκε άκρη...
Άλλαξε σε 4-4-2 που παίρνει αρκετές... παραλλαγές. Στην τελευταία εξ αυτών, ήταν 4-1-2-1-2. «Σκούπα» μπροστά απ' τα στόπερ ο Μπλιντ, δεξιά στον άξονα ο Ρούνεϊ, αριστερά ο Γιανουζάι και στην κορυφή του ρόμβου ο Ντι Μαρία πίσω απ' τους Φαλκάο και Φαν Πέρσι.

Και φτάνουμε στο ζήτημα του Γουέιν Ρούνεϊ. Του πιστού «στρατιώτη» που φέτος βιώνει... κοσμογονικές αλλαγές στον τρόπο που έχει συνηθίσει και στη δουλειά την οποία είχε συνηθίσει να κάνει και να πληρώνεται γι' αυτή.
Βρίσκεται στα μισά της χειρότερης χρονιάς του από άποψη παραγωγικότητας, έπειτα από το 2006, με μόλις ένα γκολ στα τελευταία 11 παιχνίδια. Δεν έχει καταφέρει να σουτάρει ούτε μια φορά στην αντίπαλη περιοχή μέσα στο 2015. Το τελευταίο δεν το ήξερε ούτε ο ίδιος και εξεπλάγην όταν το έμαθε από τους Άγγλους δημοσιογράφους. Δεν είναι πλέον η δουλειά του ν' απειλεί τον γκολκίπερ, ούτε να σκοράρει για να δίνει νίκες στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το δέχεται όμως κι αυτό...
Έχει ακόμα πολλές φιλοδοξίες, θέλει να κάνει πολλά, να πετύχει πολλά, αλλά από έναν επιθετικό δεν είναι εύκολο να δεχθεί ότι θα του στερήσεις τις ευκαιρίες να σκοράρει και να αισθανθεί την «έκσταση» που προκαλείται κάθε φορά που η μπάλα κουνάει τα αντίπαλα δίχτυα και ξεσπάει το πλήθος σε πανηγυρισμούς. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για κρίσιμο γκολ, στα τελευταία λεπτά και καθορίζει αποτέλεσμα. Ο Ρούνεϊ μαθαίνει να ζει χωρίς όλα αυτά φέτος.

Σε 21 ματς στη φετινή Πρέμιερ που έχει αγωνιστεί, έχει κάνει μόλις 13 σουτ στην εστία, σε πλήρη αντίθεση με τις 43 προσπάθειες της περσινής σεζόν σε 29 εμφανίσεις. Βέβαια, στο νέο του ρόλο στο χώρο του κέντρου, λόγω και της ευθύνης στην ανάπτυξη του παιχνιδιού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την προώθηση της μπάλας, έχει αυξήσει κατά πολύ τις μεταβιβάσεις του και έχει ένα ποσοστό του 83,38% επιτυχίας στις πάσες. Παρ' όλα αυτά, δεν απολαμβάνει ούτε το κομμάτι των ασίστ. Έχοντας συνηθίσει εδώ και αρκετά χρόνια να παίζει ακόμα και σαν «δεκάρι», ή να κινείται και στις πτέρυγες της επίθεσης, μοιράζοντας αλλά και τελειώνοντας τις φάσεις, φέτος έχει μόλις 4 πάσες που δημιούργησαν ευκαιρίες, από τις 1.210 μεταβιβάσεις.
Από τα πόδια του, πάντως, έχουν περάσει μπαλιές που έχουν οδηγήσει σε 30 ευκαιρίες στα 21 ματς πρωταθλήματος που έχει αγωνιστεί, ενώ πέρυσι σε 29 ματς είχε γίνει το ίδιο 56 φορές.
Από άποψη ηγεσίας μέσα στον αγωνιστικό χώρο, ενθάρρυνσης των συμπαικτών του και μόχθου, ο Ρούνεϊ είναι ο πρώτος απ' όλους στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Είναι, άλλωστε, τέτοιες οι νέες του αρμοδιότητες που χρειάζεται να είναι πιο ώριμος ποδοσφαιρικά, πιο σοφός και να κάνει δουλειά ακόμα και στο ψυχολογικό κομμάτι. Του αρέσει και το ίδιο θα έκανε και στην επίθεση, μόνο που εκεί θα ήξερε ότι η βοήθεια που προσφέρει στην ομάδα έχει την ουσία του γκολ που δίνει νίκες.
Βλέποντας τη συνεργασία των Φαν Πέρσι και Φαλκάο που δεν... βρίσκονται και αδυνατούν να δώσουν στην ομάδα τα γκολ που χρειάζεται, ο Ρούνεϊ σίγουρα παλεύει με τον εσωτερικό του κόσμο για να μη σκέφτεται ότι θα ήθελε να βρίσκεται αυτός στην αιχμή του δόρατος προκειμένου να δώσει περισσότερες λύσεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που του προκαλείται εκνευρισμός, είτε με αντιπάλους, είτε με τον διαιτητή και οι σκέψεις που κάνει για τα όσα καλείται να μάθει φέτος, δεδομένα έχουν μερίδιο σε αυτό.
Δεν πρόκειται να παραπονεθεί. Δεν πρόκειται για να δείξει ενοχλημένος μπροστά στις κάμερες. Δεν θα κάνει δήλωση «ναι, αλλά αν παίζαμε έτσι κι εγώ ήμουν εκεί θα ήταν καλύτερα τα πράγματα...». Σέβεται τον νέο του προπονητή, τον εκτιμάει, τον ακούει προσεκτικά όπως έκανε με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και ο Φαν Χάαλ έχει καταφέρει να του κερδίσει την εμπιστοσύνη.
Ο Ολλανδός δεν αλλάζει μυαλό και προσπαθεί να κάνει τα δικά του για να βάλει τη σφραγίδα του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το θέμα του Γουέιν Ρούνεϊ, όμως, είναι ένα μεγάλο στοίχημα...


*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: