Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Τότε το ξέρανε όλοι, τώρα πόσοι;

Ψάχνουν όλοι να βρούνε γιατί το μπάσκετ έχει καταντήσει αντιτουριστικό. Ο κόσμος δεν το παρακολουθεί πια, ενώ τα μόνα ματς που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι αυτά μεταξύ Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού.

Τότε το ξέρανε όλοι, τώρα πόσοι;
Με τα υπόλοιπα ματς; Ουδείς, εκτός των φανατικών μπασκετόφιλων, ασχολείται…
Δίχως υπερβολή μοιάζει με αγγαρεία για όλους η κανονική σεζόν και αυτό που ενδιαφέρει τους θεατές είναι πότε θα ξεκινήσουν τα playoffs, και ειδικά για τον τελικό στις δυο πρώτες θέσεις.
Τι να κάτσει να δει ο άλλος, λοιπόν; Όπως στο ποδόσφαιρο κυριαρχεί η κόντρα των δυο αιωνίων, έτσι και -ακόμα χειρότερα- στο μπάσκετ. Και μόνο το γεγονός ότι την Τετάρτη παίζουν ΠΑΟΚ - Άρης δίχως να ασχολείται κανένας, τα λέει όλα.
Κάποτε το μπάσκετ ήταν ζωντανό. Όλη η Ελλάδα περίμενε τις ματσάρες Άρη - ΠΑΟΚ. Με παικταράδες όπως ο Γκάλης, ο Γιαννάκης, ο Πρέλεβιτς, ο Φασούλας κλπ. Παράλληλα, όμως, τόσο ο Παναθηναϊκός, όσο ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ακόμα και ο Πανιώνιος, το Περιστέρι, ο Ηρακλής, ο Απόλλων Πατρών ήταν δυνατοί. Μπορούσαν να κάνουν νίκες σημαντικές
Η δεκαετία του ’80 δείχνει το δρόμο της επιστροφής του μπάσκετ εκεί που του αρμόζει. Όλοι θα πρέπει να έχουν διδαχθεί ότι πρωτάθλημα μόνο με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό δεν υφίσταται. Ένα τέτοιο πρωτάθλημα δεν πουλάει. Ούτε γίνεται να περιμένουν όλοι να βγάλουν τα κάστανα της ανταγωνιστικότητας από την φωτιά το Μαρούσι παλιότερα ή τώρα ο Κολοσσός. Εδώ μιλάμε για τις βαριές φανέλες κυρίως.
Δεν γίνεται, δηλαδή, να μην γνωρίζει ο κόσμος ότι αύριο παίζουν ο ΠΑΟΚ με τον Άρη, δυο ομάδες που βρίσκονται σε παρακμή συγκριτικά με το παρελθόν τους. Δεν γίνεται να μην υπάρχουν ΑΕΚ ή Ηρακλής στη βαθμολογία της Α1 ή ακόμα και το Μαρούσι -η πιο ευχάριστη έκπληξη των τελευταίων ετών- να μην μπορεί πια να σταυρώσει νίκη και να είναι ουραγός.
Τότε, λοιπόν, που ο Άρης και ο ΠΑΟΚ κάνανε τα θαύματά τους σε Ελλάδα και Ευρώπη, υπήρχε ένα πρωτάθλημα ζωντανό με τρομερό ενδιαφέρον σε όλα σχεδόν τα ματς. Και οι μεγάλοι χάνανε, ενώ οι πιο αδύναμοι δεν ήταν τόσο εύκολοι αντίπαλοι. Μάχες γίνονταν στο παρκέ.
Τώρα το πρωτάθλημα έχει εξαφανιστεί. Πάνε καλά οι ελληνικές ομάδες μόνο στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα τα περισσότερα ματς δεν βλέπονται. Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός δεν νιώθουν την ανάσα των αντιπάλων τους, δεν αισθάνονται τον κίνδυνο από τις άλλες ομάδες. Και γι’ αυτό το πρωτάθλημα έχει παρουσιάσει τέτοια πτώση σε σχέση με το παρελθόν. Επειδή δεν είναι πια ανταγωνιστικό, όσο ήταν κάποτε...

πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: