Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

UEFA, παίκτες και κόσμος στριμώχνουν τον Δικέφαλο

Οι διοικούντες την ΠΑΕ καλούνται να πάρουν άμεσα αποφάσεις που πονάνε και θα προκαλέσουν αντιδράσεις, γνωρίζοντας ότι διακυβεύεται η αδειοδότηση της ομάδα. Γράφει ο Σταύρος Κόλκας.

UEFA, παίκτες και κόσμος στριμώχνουν τον Δικέφαλο
Στον ΠΑΟΚ περνάνε μία πολύ κρίσιμη φάση και θα πρέπει σύντομα να ξεκαθαρίσουν το που βαδίζουν ώστε να ηρεμήσουν και οι φίλαθλοι της ομάδας.
Ηδη ένα κομμάτι των οργανωμένων αντιδρά στην αποχώρηση πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών τη στιγμή που στην ΠΑΕ ισχυρίζονται πως κάτι τέτοιο είναι επιβεβλημένο για να αδειοδοτηθεί η ομάδα και να περάσει από την πειθαρχική επιτροπή της UEFA στα τέλη Ιανουαρίου.
H περίπτωση του Πάμπλο Κοντρέρας και το ενδεχόμενο αποχώρησης του Χιλιανού αμυντικού προκαλεί ανησυχία, ακόμη κι αν ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής δεν κρύβει ότι προτιμά να επιστρέψει στη χώρα του. Αυτό όμως που μάλλον τρομάζει περισσότερο τον κόσμο, είναι το ενδεχόμενο πώλησης του Αντρε Βιεϊρίνια, ο οποίος αποτελεί και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του ΠΑΟΚ.
Αυτή τη στιγμή η ΠΑΕ βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Από τη μία πιέζεται από την UEFA για να έχει πληρωμένους τους ποδοσφαιριστές της. Και από την άλλη πιέζεται από τους οπαδούς για να μην αποδυναμωθεί η ομάδα χάνοντας τους σπουδαιότερους παίκτες της. Και το χειρότερο, πιέζεται και από το χρόνο αφού καλείται να πάρει άμεσα αποφάσεις που πονάνε και θα φέρουν αντιδράσεις.
Πιέσεις όμως ασκούνται και μέσα από την ομάδα, αφού οι παίκτες διεκδικούν μεγαλύτερη συνέπεια στις πληρωμές και πιο ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και το τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον. Ουσιαστικά δηλαδή η διοίκηση του ΠΑΟΚ έχει από τη μία την UEFA και τους ποδοσφαιριστές και από την άλλη το κοινό.
Ο ΠΑΟΚ προετοιμάζεται γι’ αυτά που οφείλει να πράξει και γι’ αυτόν το λόγο ο Ζήσης Βρύζας βρέθηκε στο Μιλάνο κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ και υπεύθυνος του αγωνιστικού τμήματος έκανε τέσσερα ραντεβού στην ιταλική πόλη και το βράδυ επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη. Αυτό που ξεκαθαρίζουν όμως στον ΠΑΟΚ είναι πως οι επαφές του Βρύζα ουδεμία σχέση είχαν με μεταγραφές και γενικότερα απόκτηση ποδοσφαιριστή.
Περισσότερο είχαν να κάνουν με ένα «φρεσκάρισμα» της εικόνας που έχει ο Βρύζας για τη διεθνή αγορά, αλλά και με μία παρουσίαση της… πραμάτειας του ΠΑΟΚ. Δηλαδή των παικτών που είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει η ελληνική ομάδα και διερεύνηση των τιμών στις οποίες θα μπορούσε να κινηθεί.
Ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να κάνει μεταγραφές, κυρίως επειδή το αγωνιστικό τμήμα της ομάδας είναι πολύ πίσω στις πληρωμές του. Για την ακρίβεια εκεί είναι και το σημείο στο οποίο η UEFA θέλει να δει βελτίωση. Και όσο δεν υπάρχει ρευστό, τόσο θα υπάρχει ο κίνδυνος για μη αδειοδότηση της ομάδας. Μέχρι λοιπόν να υπάρξει βελτίωση στα οικονομικά, ο ΠΑΟΚ δεν θα μπορεί να ενισχυθεί. Θα πρέπει να βρίσκει λύσεις εκ των έσω.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα μπορεί να προχωρήσει σε μεταγραφές μόνο αν πουλήσει τον Βιεϊρίνια, ο οποίος «πιάνει» ένα σημαντικό ποσό στην αγορά. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως αυτή τη στιγμή υπάρχει κάποια σοβαρή πρόταση για τον Πορτογάλο. Και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα υπάρξει.
Μέχρι τη συνέντευξη Τύπου που θα γίνει στις 30 του μηνός, στον ΠΑΟΚ θα πρέπει να έχουν γίνει οι ζυμώσεις για να απελευθερωθεί η διοίκηση και να μπορέσει να λειτουργήσει όπως νομίζει καλύτερα. Σε αντίθετη περίπτωση, μάλλον θα δυσκολευτεί να πάρει αποφάσεις και μάλλον θα μπει σε μία διαδικασία «μπαλωμάτων». Πρακτική που προτιμήθηκε στο παρελθόν και οδήγησε στα σημερινά αποτελέσματα.
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: