Ο Σπύρος Καβαλιεράτος και ο Θανάσης Ασπρούλιας σχολιάζουν την κλήρωση των «αιωνίων» στο TOP-16 της Ευρωλίγκας.
ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΒΑΛΙΕΡΑΤΟΣ
Στον πιο δύσκολο όμιλο
Ο Ολυμπιακός έπεσε μακράν στον πιο δύσκολο όμιλο της Ευρωλίγκα και για να προκριθεί χρειάζεται σίγουρα τη βοήθεια του προγράμματος... Σίγουρα θέλει να παίξει με την ΤΣΣΚΑ στο ΣΕΦ προς το τέλος της δεύτερης φάσης και απεύχιεται να μην χρειαστεί η μία τουρική ομάδα τη βοήθεια της άλλης στο καθοριστικό σημείο. Γιατί τότε, ο Ολυμπιακός θα είναι ο... ριγμένος.
Οι ερυθρόλευκοι έχουν ως ταβάνι τη δεύτερη θέση, γιατί η ΤΣΣΚΑ είναι το απόλυτο φαβορί για την πρωτιά. Θα ταξιδέψει δύο φορές στην Τουρκία, απέναντι σε ομάδες που σαφώς έχουν καλύτερο υλικό ως τώρα. Η πρόκριση στους "8" είναι πάρα πολύ δύσκολη, η συνέχεια ακόμα πιο δύσκολη. Αλλά αν περάσει στα προημιτελικά, θα έχει ελπίδες κι αυτό γιατί η Ρεάλ και η Σιένα, δεν είναι ανίκητες. Ο Ολυμπιακός πρέπει να κοιτάξει βήμα, βήμα και πρώτα απ' όλα πρέπει να ενισχυθεί, για να μπορέσει να προκριθεί στα προημιτελικά. Αν τα καταφέρει, όλα γίνονται στα πλέι οφ.
Το σίγουρο είναι ότι ο Ολυμπιακός βοήθησε τον Παναθηναϊκό να έχει καλή κλήρωση. Αν ήταν στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας οι ερυθρόλευκοι, αν είχαν κρατήσει το +7 στην Πόλη, τότε οι πράσινοι θα έπεφταν σε άλλο όμιλο. Ο Παναθηναϊκός στάθηκε τυχερός, έπεσε πάνω στην πιο... αδύναμη του πρώτου γκρουπ και λογικά θα πάρει την πρώτη θέση στον δικό του όμιλο. Αρα θα έχει αβαντάζ έδρας στα προημιτελικά κι εκεί θα έχει θα μια δύσκολη διασταύρωση. Θα παίξει είτε με την Μπαρτσελόνα, είτε με την Μακάμπι.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΣΠΡΟΥΛΙΑΣ
Πρώτα πρόκριση, μετά διασταύρωση
Θα ήθελα να ασχοληθώ περισσότερο με τη αστειότητα των περίφημων κριτηρίων της Ευρωλίγκα, που έγιναν χάλια στη διάρκεια της κλήρωσης, αλλά αυτό είναι δευτερεύον...
Το πιο σημαντικό στην παρούσα στιγμή είναι να μιλήσουμε για το αποτέλεσμα της κλήρωσης, που έφερε τις δύο ομάδες στους συγκεκριμένους ομίλους...
Θεωρητικά, πάντα, ο Παναθηναϊκός έχει πιο εύκολο έργο στο Τοπ 16 από τον Ολυμπιακό και πολύ πιο δύσκολο στους “8” αν τελικά καταφέρουν οι δύο ομάδες να προκριθούν στην επόμενη φάση.Οι πράσινοι, πάντα θεωρητικά (και συγγνώμη αν επαναλαμβάνομαι αλλά έτσι είναι), πήρε από το πρώτο και το τρίτο γκρουπ δυναμικότητας δύο ομάδες που θα έλεγε κανείς ότι ήταν προτιμητέες, Φενέρμπαχτσε και Ούνικς (μόνο η Καντού ήταν καλύτερη επιλογή) αλλά και την χειρότερη δυνατή από το τέταρτο γκρουπ, την Αρμάνι.
Ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε έναν όμιλο, που έτσι κι αλλιώς θα ήταν δύσκολος, όχι γιατί έχει μεγαθήρια, αλλά γιατί οι ίδιοι οι ερυθρόλευκοι δεν έχουν δικαίωμα (όπως και ο Παναθηναϊκός βεβαίως, αλλά ελαφρώς λιγότερο) να θεωρεί ότι υπάρχουν εύκολοι και δύσκολοι αντίπαλοι.
Απέναντι στην ΤΣΣΚΑ, την Εφές και τη Γαλατά, ο Ολυμπιακός θα έχει πιο δύσκολο έργο, καθώς θεωρητικά παίζει για μόνο μία θέση (τη δεύτερη), αφού οι Ρώσοι πολύ δύσκολα θα χάσουν την πρωτιά.
Από την άλλη πλευρά, ο Παναθηναϊκός, έχει και τις δύο θέσεις του ομίλου ανοιχτές, αφού η Φενέρ είναι εξαιρετικά αναξιόπιστη έτσι ακόμα και η πρώτη θέση είναι ανοιχτή
Για τα σταυρώματα είναι νωρίς να αναφερθούμε.... Πρώτος στόχος πρέπει να είναι η πρόκριση στην επόμενη φάση. Κι εκεί ...έχει ο Θεός! Κατά κύριο λόγο ο Παναθηναϊκός (λιγότερο) και ο Ολυμπιακός (περισσότερο) έχουν χρέος να βρουν τον εαυτό τους, να παίξουν καλά και να είναι συγκεντρωμένοι. Για να αντιληφθούμε όλοι ποιες είναι η πραγματικές δυνατότητές τους φέτος... Από εκεί και πέρα όλα τα υπόλοιπα είναι συζητήσιμα...

Oι όμιλοι του TOP-16 της Ευρωλίγκας

5ος Όμιλος
ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Ολυμπιακός
Εφές Αναντολού
Γαλατάσαραϊ
6ος Όμιλος
Ρεάλ
Σιένα
Ουνικάχα Μάλαγα
Μπιλμπάο

7ος Όμιλος
Φενέρ/Ούλκερ
Παναθηναϊκός
Ούνιξ Καζάν
Αρμάνι Τζινς Μιλάνο

8ος Όμιλος
Μπαρτσελόνα
Μακάμπι Τελ Αβίβ
Καντού
Ζαλγκίρις

πηγή: gazzetta.gr