Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Άρης: ακριβά «διαζύγια» και… απρόβλεπτες εκκαθαρίσεις!

Είναι αλήθεια πως οι υπεύθυνοι της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ και ιδιαίτερα όσοι είχαν την ευθύνη του σχεδιασμού της αγωνιστικής χρονιάς που διανύουμε, βρέθηκαν χωρίς να το καταλάβουν στον «αέρα» «προδομένοι» από την υπερβολικά διογκωμένη (επικοινωνιακά… και συναισθηματικά) αισιοδοξία τους και τις ουτοπικές – όπως όλα δείχνουν – φιλοδοξίες για μια υπέρβαση που θα οδηγούσε την ομάδα σε θέσεις κορυφής. Γράφει ο Δημήτρης Μπούζας
Στο ξεκίνημα της περιόδου και από τα πρώτα παιχνίδια, πίστευαν πως ο Άρης… με ενισχυμένη την ψυχολογία του από τις «ξεχωριστές» μεταγραφές που έγιναν (ότι κι αν σημαίνει το ξεχωριστός στην προκειμένη περίπτωση) και με την… «φόρα» που είχε από το εντυπωσιακό φινάλε της προηγούμενης χρονιάς, θα καθιερώνονταν στους διεκδικητές υψηλών διακρίσεων και στόχων, στους δύο εγχώριους θεσμούς (πρωτάθλημα και κύπελλο). Δυστυχώς όμως διαψεύσθηκαν και μάλιστα με τρόπο σκληρό. Η δραματική, όσο και εντυπωσιακή ανατροπή του σκηνικού των αισιόδοξων προβλέψεων, δεν άφησε κανένα περιθώριο για σοβαρές και άμεσες διορθωτικές κινήσεις, προκειμένου να μπει ένα «φρένο» σε μία ξέφρενη παρακμιακή πορεία, η οποία απειλούσε να γίνει ανεξέλεγκτη. Οι «ξεχωριστές»… μεταγραφές, που για κάποιους σώφρονες ήταν «αμφιλεγόμενες» έως ακραία επικίνδυνες (ασφαλώς εξαιρούνται του χαρακτηρισμού οι «Βολιώτες») απεδείχθησαν βραδυφλεγείς εκρηκτικοί μηχανισμοί αποσυντονισμού και αποσταθεροποίησης. Το κλίμα διαταράχθηκε… με συνέπεια να την πληρώσει ο κόουτς που επάνω του είχε στηριχθεί ο φιλόδοξος σχεδιασμός μιας νέας αναμορφωμένης και πανίσχυρης θεωρητικά ομάδας. Με την γνωστή τακτική των ειδωλοποιήσεων και των αποκαθηλώσεων, επιχειρήθηκαν αντικαταστάσεις, δόθηκαν υποσχέσεις και παρατάθηκε ο χρόνος υπομονής και ανοχής για κάποιους «μεγαλόσχημους», ενώ παράλληλα το απίστευτα «πλούσιο» και «ανομοιογενές» ρόστερ… άρχισε να συρρικνώνεται. Ο νέος προπονητής αυτήν την στιγμή δείχνει να δυσκολεύεται να προσαρμοστεί σ’ αυτήν την «ακαταστασία» και την αντίστοιχη «αβεβαιότητα», αλλά και την αγωνιστική ανεπάρκεια που δεν λέει να εγκαταλείψει την ομάδα, όσο κι αν όλοι προσπαθούν γι’ αυτόν τον σκοπό. Ελπίδες ανάκαμψης σαφέστατα υπάρχουν. Το πρόγραμμα, αρχής γενομένης από το σημερινό εύκολο παιχνίδι με τη νεοφώτιστη Δόξα, προσφέρεται για μια βαθμολογική, αλλά και ψυχολογική ανάταση. Αρκεί να μην χάσει και πάλι η ομάδα τον σωστό βηματισμό, τον οποίο δύσκολα βρίσκει και εύκολα χάνει. Στο περιθώριο των εντυπωσιακών αυτών εξελίξεων, όμως, προβάλει σαν κυρίαρχο θέμα (σε διοικητικό επίπεδο), το οριστικό ξεκαθάρισμα με τον αδιόρθωτο Καστίγιο. Οι χειρισμοί που απαιτούνται είναι λεπτοί. Το «διαζύγιο» λέγεται ότι θα βγει δύσκολα και θα είναι πολύ ακριβό. Ακόμη κι αν είναι συναινετικό. Όσο για τις απρόβλεπτες περιθωριοποιήσεις παικτών που μέχρι πρότινος εθεωρούντο βασικοί, δεν αναμένονται να προκύψουν σημαντικά εμπόδια και διαφωνίες. Οι άνθρωποι του Άρη, αυτήν τη στιγμή πιστεύουν ότι οι «διορθωτικές κινήσεις» που έκαναν θα ηρεμήσουν την ομάδα και θ’ αλλάξουν το κλίμα. Το εύχονται όλοι, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι δεν θα πρέπει και οι ίδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την τραγική αποτυχία του αρχικού τους σχεδιασμού.
Οι πικρές αλήθειες του Ρονγκ
και το «πρόσωπο του 2011″
Ο πρόεδρος της Δ.Ο.Ε. σε πρόσφατες δηλώσεις του σε αθηναϊκή εφημερίδα, τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση την πεποίθησή του ότι στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της Ελλάδας… έχει «συμμετοχή» και η «Ολυμπιάδα του 2004″. Χωρίς δυσκολία και με ρεαλισμό, χαρακτήρισε «ακριβούς» τους Ολυμπιακούς αγώνες που αναλάβαμε, αφήνοντας υπονοούμενα για αλόγιστες σπατάλες και διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Με την αφορμή των δηλώσεών του, αντιδημοσιεύουμε μικρό σχόλιο, που αφορά την ανάδειξη του ανώνυμου διαδηλωτή, ως το πρόσωπο της χρονιάς (ΤΙΜΕ): «Από τα καλντερίμια του Καΐρου, στις μεγάλες λεωφόρους του Μανχάταν και από εκεί στις πλατείες της Αθήνας στους δρόμους του Λονδίνου και στους αγανακτισμένους της Βαρκελώνης, αναδείχθηκε κατά το αμερικανικό περιοδικό «ΤΙΜΕ» το πρόσωπο του 2011. Και ήταν αφού έφερε την αραβική άνοιξη, γκρέμισε δικτάτορες και δυναστείες δεκαετιών, αναστάτωσε την Ευρώπη, προβλημάτισε την Γουόλ Στριτ, διεκδίκησε και πήρε ρόλο σ’ έναν κόσμο που αλλάζει βυθισμένος, σε μια πρωτοφανή κρίση και απέδειξε ότι εκατοντάδες τόνοι χημικών και δεκάδες χιλιάδες σφαίρες, δεν μπορούν να καταστείλουν το δίκαιο και την ιερή αγανάκτηση. Απέδειξε επίσης ότι η ατομική δράση, ενταγμένη στην συλλογική προσπάθεια, μπορεί να επιφέρει κοσμογονικές αλλαγές, αδιανόητες, μέχρι πριν από λίγο καιρό.
Σεβασμός
στον «κόνδορα»
Ανεξάρτητα με την «κατάληξη» που θα έχει η υπόθεση του Πάμπλο Κοντρέρας, νομίζω πως όλοι, ακόμη και όσοι κακόβουλα, προκατειλημμένα, ίσως και καθοδηγούμενοι, επιχείρησαν κάποιες στιγμές να «μειώσουν» ή να αμφισβητήσουν την τεράστια προσφορά του, το ήθος του, την ποδοσφαιρική του αξία, την ιδανική σχέση του με την οικογένεια του ΠΑΟΚ, οφείλουν να αναγνωρίσουν σ’ αυτόν τον μεγάλο αθλητή μια εκπληκτική και αψεγαδιαστική συμπεριφορά. Ο «κόνδορας» για τους ΠΑΟΚτσήδες θα παραμείνει μια εμβληματική μορφή. Πολυδιάστατη ποδοσφαιρική προσωπικότητα, με εκρηκτικές (και ηρωικές) στιγμές, δέθηκε με τον ΠΑΟΚ, όσο λίγοι ξένοι, Προσέφερε πολλά. Εισέπραξε αγάπη και θαυμασμό από τον ανεπανάληπτο κόσμο της ομάδας, την οποία τίμησε και από την οποία τιμήθηκε με την αρχηγία του. Μένοντας ή φεύγοντας, δικαιούται τον σεβασμό όλων.

πηγή: metrosport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: