Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Τα ελληνικά ...θαύματα!!

''Impossible is nothing'', ήταν το σλόγκαν της εταιρίας που έντυνε την Εθνική Ελλάδας στο Euro 2004!
Τα ελληνικά ...θαύματα
Οι Έλληνες μπορούν να καταφέρουν τα πάντα αν το θελήσουν και αυτό το απέδειξε περίτρανα και ο Ολυμπιακός στην Πόλη.
Το gazzetta.gr με αφορμή την μεγάλη νίκη και ανατροπή των Πειραιωτών παρουσιάζει τις μεγαλύτερες εκπλήξεις σε κορυφαίες διοργανώσεις (όχι απλές νίκες πχ σε ομίλους, αλλά από ημιτελικά και παραπάνω) από ελληνικές ομάδες (είτε συλλόγους, είτε εθνικές)!
Άλλωστε οι Έλληνες γνωρίζουν καλά πως να καταφέρουν το ...ακατόρθωτο!

Οι Έλληνες μπορούν να καταφέρουν τα πάντα αν το θελήσουν και αυτό το απέδειξε περίτρανα και ο Ολυμπιακός στην Πόλη. Το gazzetta.gr με αφορμή την μεγάλη νίκη και ανατροπή των Πειραιωτών παρουσιάζει τις μεγαλύτερες εκπλήξεις σε κορυφαίες διοργανώσεις (όχι απλές νίκες πχ σε ομίλους, αλλά από ημιτελικά και παραπάνω) από ελληνικές ομάδες (είτε συλλόγους, είτε εθνικές)!
Άλλωστε οι Έλληνες γνωρίζουν καλά πως να καταφέρουν το... ακατόρθωτο!
Το θαύμα της Γάνδης
Ας ξεκινήσουν χρονολογικά. Το μακρινό 1987, όλοι έχουν στο μυαλό τους το ελληνικό έπος του μπάσκετ, όμως, εμείς θα γράψουμε αρχικά για το θαύμα της Γάνδης. Στις 4 Οκτωβρίου του 1987 η Εθνική Ελλάδος βόλεϊ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Γάνδη με προπονητή τον Θανάση Μαργαρίτη και έφτασε στην μεγαλύτερη διάκριση της ιστορίας του ελληνικού βόλεϊ μέχρι σήμερα.
Το αντιπροσωπευτικό μας νίκησε στον μικρό τελικό τη Σουηδία με 3-2 μέσα σε 2 ώρες και 46 λεπτά, στο παιχνίδι με τη μεγαλύτερη διάρκεια στη διοργάνωση ( 14-16, 15-9, 6-15, 15-11, 16-14).
Το ρόστερ της γαλανόλευκης απάρτιζαν παίκτες όπως ο Δημήτρης Γόντικας (νυν πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός) και οι Θανάσης Μουστακίδης, Τάσος Τεντζέρης, Στέλιος και Δημήτρης Καζάζης, Μιχάλης Τριανταφυλλίδης, Σωτήρης Αμαργιαννάκης, Γιώργος Ντράγκοβιτς, Κώστας Μαργαρώνης, Γιώργος Λυκούδης, Γιάννης Φάκας και Βαγγέλης Κουτσονίκας.

Το ελληνικό έπος του μπάσκετ
Το 1987, πάντως, όπως αναφέραμε και παραπάνω την μεγαλύτερη διάκριση πέτυχε η Εθνική Ελλάδος στο μπάσκετ. Στις 14 Ιουνίου κατέκτησε το Eurobasket της Αθήνας στο ΣΕΦ με το Final Countdown να γίνεται ύμνος. Η «γαλανόλευκη» με 16.000 φιλάθλους στο πλευρό της νίκησε την πανίσχυρη Σοβιετική Ένωση με 103-101!
Το ματς είχε πάει σε παράταση με το σκορ είναι 101-101 και η μπάλα είναι στα χέρια των Ελλήνων παικτών. Ο Μέμος Ιωάννου είναι εκείνος που θα σουτάρει, όμως δεν θα καταφέρει να ευστοχήσει. Στη συνέχεια ο Αργύρης Καμπούρης πετάγεται και κερδίζει το επιθετικό ριμπάουντ και ταυτόχρονα φάουλ, πηγαίνοντας στις βολές 4’’ πριν το τέλος.
Ο «τίμιος γίγαντας» ευστοχεί και στις δύο βολές και στα ελάχιστα δευτερόλεπτα που απομένουν οι Σοβιετικοί σουτάρουν ένα τρίποντο, όμως ο Γιοβάισα δεν καταφέρνει να ευστοχήσει.
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Πολίτης έγραψε το όνομα του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, όπως και οι Γκάλης, Γιαννάκης, Φασούλας, Καμπούρης, Χριστοδούλου, Ανδρίτσος, Ιωάννου, Ρωμανίδης, Σταυρόπουλος, Λινάρδος, Καρατζάς και Φιλίππου.
Πρώτος σκόρερ με 296 πόντους και πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης αναδείχθηκε ο Νίκος Γκάλης.
14-6-1987: Ελλάδα – Σοβιετική Ένωση 103-101 (Τελικός)
Ελλάδα (Κώστας Πολίτης): Γκάλης 40 (1), Γιαννάκης 10 (2), Καμπούρης 10, Χριστοδούλου 10 (2), Φασούλας 12, Ανδρίτσος 10, Ιωάννου 8 (1), Ρωμανίδης 3, Φιλίππου.
Σοβιετική Ένωση (Αλεξάντερ Γκομέλσκι): Βάλτερς 23 (4), Μαρτσουλιόνις 16, Χομίτσιους 10, Τσατσένκο 14, Γιοβάισα 17 (4), Βολκόφ 4, Ταρακάνοφ 5, Γκομπόροφ 4, Τιχονένκο, Μπαμπένκο, Παγκράσκιν 8.





Μέχρι τη νέα χιλιετία αυτές ήταν οι πιο εντυπωσιακές και... απρόβλεπτες ελληνικές στιγμές του αθλητισμού. Ομως, από το 2000 και μετά η Ελλάδα στα περισσότερα σπορ διέπρεψε και άφησε όλο τον κόσμο με το στόμα ανοιχτό...

Ο Παναθηναϊκός έφαγε Kinder το Πάσχα!
Ο Ολυμπιακός πέτυχε φέτος μια επική ανατροπή στην Πόλη κόντρα στο μεγαθήριο της ΤΣΣΚΑ, αλλά δέκα χρόνια νωρίτερα ο Παναθηναϊκός είχε κάνει κάτι παρόμοιο. Το Final Four του 2002 πραγματοποιήθηκε στην Μπολόνια με την ομάδα της πόλης την Κίντερ να παίζει εντός έδρας και να είναι το ακλόνητο φαβορί για το τρόπαιο, όμως ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε άλλα σχέδια.
Στις 5 Μαΐου του 2002, ανήμερα του Πάσχα στην Ελλάδα, η Κίντερ Μπολόνια του Ετορε Μεσίνα ήταν μπροστά στο σκορ στο ημίχρονο με 43-29, όμως, οι πράσινοι γύρισαν το ματς στην επανάληψη και επικράτησαν με 89-83 ράβοντας το τρίτο αστέρι στην φανέλα τους.
Για το πόσο μεγάλη ήταν η επιτυχία του Παναθηναϊκού φαίνεται από το ρόστερ της ιταλικής ομάδα, αφού τότε την φανέλα της Κίντερ φόραγαν παίκτες παγκοσμίου κλάσης όπως ο Μανού Τζινόμπιλι, ο Αντουάν Ριγκοντό, ο Σμόντις και ο Γιάριτς.
Κίντερ Μπολόνια-Παναθηναϊκός 83-89
Παναθηναϊκός (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 11, Καλαϊτζής, Ρότζερς 7, Μουλαομέροβιτς 6, Μποντιρόγκα 21, Μίντλετον 10, Κουτλουάι 22, Παπαδόπουλος 12, Σάντσεθ.
Κίντερ Μπολόνια (Ετορε Μεσίνα): Τζινόμπιλι 27, Μπετσίροβιτς 4, Γκρέιντζερ 10, Άντερσεν 3, Ριγκοντό 3, Γκρίφιθ 3, Σμόντις 23, Γιάριτς 11.





Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα
Όσες φορές και να γράψουμε αυτόν τον τίτλο δεν θα μπορέσουμε να χωνέψουμε ποτέ πως η Ελλάδα κατέκτησε το Euro 2004. Η κορυφαία στιγμή στην ιστορία της Εθνική Ελλάδος γράφτηκε στην Πορτογαλία.
Η ομάδα του Οτο Ρεχάγκελ ήταν το μεγάλο αουτσάιντερ ακόμα και για πρόκριση στον όμιλο, αφού λίγοι πίστευαν πως θα κάνει έστω και μια νίκη. Η καλή μέρα φάνηκε από το... πρωί. Νίκη κόντρα στην διοργανώτρια Πορτογαλία, ισοπαλία απέναντι στην ισχυρή Ισπανία, όμως, η ήττα με γκολ από τη Ρωσία έδωσε την πρόκριση στην επόμενη φάση με αντίπαλο τη Γαλλία.
Ομως, η κάτοχος του τροπαίου είδε τον Θοδωρή Ζαγοράκη με μια εντυπωσιακή ενέργεια να τροφοδοτεί τον Άγγελο Χαριστέα και αυτός με κεφαλιά στέλνει την Ελλάδα στα ημιτελικά. Επόμενος αντίπαλος η ισχυρή ομάδα της Τσεχίας, όμως, ούτε αυτή μπόρεσε να σταματήσει την Ελλάδα. Το «Silver Goal» του Δέλλα στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης από εκτέλεση κόρνερ του Βασίλη Τσιάρτα έστειλε την Ελλάδα στον τελικό.
Οπως και στην πρεμιέρα, έτσι και στον τελικό αντίπαλος ήταν η διοργανώτρια Πορτογαλία των Κριστιάνο Ρονάλντο και Λουίς Φίγκο να βλέπουν το τρόπαιο να βάφεται γαλανόλευκο χάρη στο γκολ του Αγγελου Χαριστέα.
Κυριακή 4 Ιουλίου 2004, Λισαβόνα
Πορτογαλία-Ελλάδα 0-1: (57’ Χαριστέας)
ΕΛΛΑΔΑ: Νικοπολίδης, Δέλλας, Καψής, Σεϊταρίδης, Κατσουράνης, Φύσσας, Μπασινάς, Ζαγοράκης, Γιαννακόπουλος (76' Βενετίδης), Χαριστέας, Βρύζας (81' Παπαδόπουλος).
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Ρικάρντο, Μιγκέλ (43' λόγω τραυματισμού Π. Φερέιρα), Ζ. Αντράντ, Ρ. Καρβάλιο, Νούνο Βαλέντ, Μανίσε, Κοστίνια (61' Ρούι Κόστα), Ρονάλντο, Ντέκο, Φίγκο, Παουλέτα (72' Νούνο Γκόμες).





 
«Dream Team» ήταν η Ελλάδα!
Δύο χρόνια αργότερα, η «επίσημη αγαπημένη» πέτυχε την μεγαλύτερη νίκη της στο μπάσκετ. Η Εθνική Ελλάδος νίκησε στα ημιτελικά του Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας το 2006 τις ΗΠΑ με 101-95! Την 1η Σεπτεμβρίου στην Ασία, η «γαλανόλευκη» πέρασε στον τελικό νικώντας την «Dream Team»!
Η Ελλάδα νίκησε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε επίσημο παιχνίδι την Αμερική πραγματοποιώντας εξαιρετική μεφάνιση, την «Dream Team» του αγωνίσματος, την ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Ακόμα και αυτή η νίκη ήρθε με ανατροπή. Στις αρχές της δεύτερης περιόδου οι ΗΠΑ εκτόξευσαν τη διαφορά στους δώδεκα πόντους, όμως, το ημίχρονο έληξε υπέρ της Ελλάδας με 45-41. Το τελικό 101-95 έριξε στο καναβάτσο τους Λεμπρόν Τζέιμς, Ντουέιν Γουέιντ, Κρις Πολ, Ντουάιτ Χάουαρντ και Καρμέλο Άντονι!
Η Ελλάδα μπορεί στον τελικό να έχασε από την Ισπανία, αλλά οι Παπαλουκάς, Σχορτσιανίτης, Σπανούλης, Βασιλόπουλος, Φώτσης, Χατζηβρέττας, Ντικούδης, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης, Παπαδόπουλος, Κακιούζης, Ζήσης και ο Παναγιώτης Γιαννάκης θα μείνουν για πάντα στην ιστορία.
Ελλαδα - ΗΠΑ Μπάσκετ 101-95
Τα δεκάλεπτα: 14-20, 31-21 (45-41), 32-24 (77-65), 24-30 (101-95)
Ελλάδα (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς 8, Σχορτσιανίτης 14, Σπανούλης 22, Βασιλόπουλος, Φώτσης 9, Χατζηβρέττας 2, Ντικούδης 8, Τσαρτσαρής 3, Διαμαντίδης 12, Παπαδόπουλος 8, Κακιούζης 15.
ΗΠΑ (Μάικ Σιζέφσκι): Άντονι 27, Τζέιμς 17, Πολ 3, Μπος 3, Χάουαρντ 10, Μπραντ, Ουέιντ 19, Τζάμισον, Τζόνσον 3, Χάινριχ 12, Μπατίερ 1, Μίλερ.






Στην κορυφή του κόσμου τα κορίτσια του πόλο
Η Ελλάδα δεν έχει διαπρέψει μόνο στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ και στο βόλεϊ, αλλά και στο πόλο. Η Εθνική Ελλάδας πόλο των γυναικών κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σανγκάης επικρατώντας στον τελικό της διοργανώτριας Κίνας με 9-8! Τα κορίτσια του Γιώργου Μορφέση στις 29 Ιουλίου του 2011 σε έναν συγκλονιστικό τελικό ανέβηκαν πανάξια την κορυφή του κόσμου και σημειώθηκε για πρώτη φορά ελληνική εθνική ομάδα σε επίπεδο ενηλίκων να κερδίζει ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα!
Η Εθνική πόλο γυναικών είναι η μοναδική ομάδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού που έχει κατακτήσει Ολυμπιακό (αργυρό), ευρωπαϊκό (αργυρό) και παγκόσμιο μετάλλιο (χρυσό)! Τα 13 χρυσά κορίτσια: Κούβδου, Τσουκαλά, Μελιδώνη, Ψούνη, Λιόση, Αβραμίδου, Ασημάκη, Ρουμπέση, Γερόλυμου, Μανωλιουδάκη, Αντωνάκου, Λαρά, Γουλά.
Ελλάδα – Κίνα 9-8
Τα οκτάλεπτα: 2-2, 2-0, 4-4, 1-2
Ελλάδα: Ρουμπέση 3, Ασημάκη 3, Μανωλιουδάκη 1, Μελιδόνη, Λιόση 1
Κίνα: Πινγκ Λιου 2, Γι Γουάνγκ 2, Τζιν Χε 1, Φέι Τενγκ 1, Γιουτζούν Σουν 1, Ντονγκλούν Σονγκ 1






Ο Ολυμπιακός πήρε την... Πόλη!
Δεν ήταν ούτε ο Παναθηναϊκός, ούτε η Μπαρτσελόνα, ούτε η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, είναι ο Ολυμπιακός μετέδωσε ο Ιταλός παρουσιαστής στο νικητήριο καλάθι του Γιώργου Πρίντεζη στον τελικό της Ευρωλίγκα δείχνοντας το μέγεθος του κατορθώματος της νεανικής ομάδας του Ντούσαν Ιβκοβιτς.
Ο Ολυμπιακός στην Πόλη έγραψε ιστορίαγύρισε το ματς με την ΤΣΣΚΑ από τους -19 και με το 62-61 πάτησε στην κορυφή της Ευρώπης! Στέφθηκε Πρωταθλητής μετά από 15 χρόνια και πανηγυρίζει τη μεγαλύτερη επιτυχία της ιστορίας του!
Oι «ερυθρόλευκοι» παρά το γεγονός ότι το 28' ήταν πίσω στο σκορ με 53-34, έδειξαν πως αν και αουτσάιντερ και παρά τα προβλήματα του καλοκαιριού είναι ομάδα με παρόν και μέλλον!
Δεκάλεπτα: 10-7, 34-20, 53-40, 61-62
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Καζλάουσκας): Τ εόντοσιτς 15, Λαβρίνοβιτς 5, Σισκάουσκας 8, Κρστιτς 11, Κιριλένκο 12 , Βορόνοφ, Βοροντσέβιτς, Σβεντ 3, Κάουν 2, Κριάπα 3, Γκόρντον 2.
Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς, Άντιτς 7, Σπανούλης 15, Ντόρσεϊ, Κέσελ 3, Παπαδόπουλος , Πρίντεζης 12, Παπανικολάου 18, Μάντζαρης 3, Σλούκας 4, Λο.





Τώρα για το ποια επιτυχία από όλες ήταν η πιο... ακατόρθωτη αλλά επιτεύχθηκε αυτό θα το αποφασίσετε εσείς, καθώς ο καθένας έχει τη δική του άποψη...

πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: