Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Το απαγορευμένο ποδόσφαιρο του Ιράν!!

Το ποδόσφαιρο αποτελεί ένα άθλημα που δεν γνωρίζει σύνορα και διακρίσεις. Ή μήπως όχι; Οι γυναίκες στο Ιράν έχουν αποκλειστεί από τους αγώνες  των αντρικών ομάδων και βλέπουν την διοργάνωση του Ασιατικού Κυπέλλου κάτω των 16 στη χώρα τους ως μία ιδανική ευκαιρία για να ασκήσουν πιέσεις και να επιστρέψουν στις κερκίδες.
Το απαγορευμένο ποδόσφαιρο του Ιράν

Το θέμα της παρουσίας των γυναικών στις εξέδρες των γηπέδων καθρεφτίζει μία γενικότερη κοινωνική σύγκρουση στη χώρα, ανάμεσα σε όσους εμμένουν στην ισλαμική παράδοση και στους ανανεωτές, που θέλουν να προχωρήσουν την κοινωνία τoυ Ιράν ένα βήμα μπροστά.
Οι περιορισμοί για τις γυναίκες στα ποδοσφαιρικά ματς και η παρουσία τους δίπλα-δίπλα με άνδρες φίλαθλους τέθηκαν για πρώτη φορά μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979. Εκείνοι που εμμένουν στην ισλαμική παράδοση, τονίζουν ότι δεν είναι πρέπον για γυναίκες να βρίσκονται σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και μέχρι τώρα, αντιστέκονται στις όποιες προσπάθειες γίνονται για να αλλάξει αυτή η κατάσταση.
Ωστόσο, οι διεθνείς κανόνες τίθενται ξεκάθαρα κατά των διακρίσεων ανάμεσα στους θεατές και από τη στιγμή που το Ιράν θέλει να διοργανώσει μεγάλο τουρνουά, θα πρέπει να συμβιβαστεί με αυτούς! Η Ασιατική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είναι ενήμερη για την κατάσταση και προτίθεται να βοηθήσει στην αλλαγή.
Ο επικεφαλής της, Σιν Μανγκίλ, τόνισε ότι περιμένει ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα: «Όσον αφορά την Ομοσπονδία, δεν θα πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις σχετικά με την παρουσία ανδρών και γυναικών στο γήπεδο».
Οι ποδοσφαιρικές αρχές της Τεχεράνης, τονίζουν ότι θα συμβιβαστούν με τους κανονισμούς. «Ενεργούμε σύμφωνα με τους κανόνες της Αστιατικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Όλες οι προσπάθειές μας είναι προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο πρόεδρος της Ιρανικής Ομοσπονδίας, Αλί Καφσχιάν. Το θέμα όμως, είναι ότι θα προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια μεγάλου μέρους της κοινωνίας και της θρησκευτικής ηγεσίας.
Η εφημερίδα Sharq, η οποία είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων στην κοινωνία του Ιράν, καλωσορίζει την απόφαση του Καφσχιάν και το BBC μεταφέρει το βασικό της άρθρο, το οποίο αναφέρει: «Το νεανικό πρωτάθλημα θα δημιουργήσει μια σπουδαία αλλαγή στο ιρανικό ποδόσφαιρο. Πρόκειται για τεράστια ευκαιρία».
Παράλληλα, οι υποστηρικτές του εγχειρήματος τονίζουν σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο ότι η παρουσία γυναικών στις κερκίδες των αγώνων θα ελαττώσει την βίαιη συμπεριφορά και θα κάνει καλύτερη την ατμόσφαιρα. Τα φαινόμενα βίας, άλλωστε,  αποτελούν συχνό φαινόμενο και στην Ασία.
Υπάρχουν περιπτώσεις στο παρελθόν όπου οι γυναίκες έδωσαν το παρών στα γήπεδα, αλλά όταν το «βαθύ κράτος» είδε ότι η παρουσία τους πάει να… καθιερωθεί, την έκοψε μαχαίρι! Το 2007, στα προκριματικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου η είσοδός τους στους αθλητικούς χώρους είχε επιτραπεί, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα γυναίκες και παιδιά παρακολούθησαν αγώνα στην πόλη Ισφαχάν.
Όταν ωστόσο το 2006 ο Αχμαντινετζάντ ζήτησε από τον αρμόδιο σε θέματα αθλητισμού να προετοιμάσει τον δρόμο για την παρουσία των γυναικών στα γήπεδα, οι συντηρητικοί αντέδρασαν αμέσως και έσπευσαν να καταδικάσουν την απόφαση του προέδρου. Χαρακτηριστικό το σχόλιο του Αγιατολάχ Χοσεΐν Νούρι-Χαμεντανί, ο οποίος σαρκαστικά τόνισε ότι ο αξιότιμος πρόεδρος οφείλει να παρακολουθήσει ισλαμικά σεμινάρια για τέτοια ευαίσθητα ζητήματα! Τα πνεύματα οξύνθηκαν και χρειάστηκε παρέμβαση του Ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Καμενί, ο οποίος παρενέβη, αλλά στηρίζοντας την άποψη των Ισλαμιστών!
Ο αποκλεισμός δεν έχει καταφέρει να ξεριζώσει την αγάπη για το ποδόσφαιρο από τις γυναίκες στο Ιράν.  Η ταινία του 2006 «Offside» είναι χαρακτηριστική. Ο σκηνοθέτης Τζαφάρ Πανάχι παρουσιάζει την ιστορία ενός κοριτσιού που ντύνεται ως αγόρι για να μπει παράνομα σε γήπεδο. Στην πιο πρόσφατη «Shirin Was A Canary» παρουσιάζεται η ιστορία ενός κοριτσιού που αποβάλλεται από το σχολείο λόγω της αγάπης του για το ποδόσφαιρο. Η πίεση από πολλές πλευρές  για την κατάργηση των διακρίσεων στο χώρο του αθλήματος έχει ενταθεί, αλλά συναντά πολλές αντιστάσεις. Μένει να δούμε ποιος θα αναδειχθεί νικητής.

πηγή: othersidefootball.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: