Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Ο τελικός των ρεκόρ (video)

Είναι αναμφισβήτητα από του τελικούς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών που έχουν μείνει στην ιστορία.
Στις 18 Μαΐου του 1960 η «βασίλισσα» της εποχής Ρεάλ Μαδρίτης που είχε κατακτήσει και τα τέσσερα προηγούμενα τρόπαια του θεσμού αντιμετώπιζε την Άιντραχτ Φρανκφούρτης στο Χάμπντεν Παρκ της Γλασκώβης. Φυσικά οι Ισπανοί ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Και οι δύο ομάδες είχαν πραγματοποιήσει πολύ σημαντικές εμφανίσεις στους ημιτελικούς. Οι Μαδριλένοι είχαν αποκλείσει την Μπαρτσελόνα νικώντας τη με σκορ 3-1 και στους δύο αγώνες, ενώ οι Γερμανοί είχαν περάσει το εμπόδιο της Ρέιντζερς βάζοντάς της 12 γκολ (6-1, 6-3). Από εκεί είχε  αρχίσει να φαίνεται η διάθεση των φιναλίστ να πετύχουν πολλά γκολ στον τελικό. Μπροστά σε 127,641  θεατές, που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών στη διοργάνωση οι δύο ομάδες έδωσαν μια μοναδική ποδοσφαιρική παράσταση πετυχαίνοντας 10 γκολ, κάτι που επίσης δεν έχει επαναληφθεί.

Οι Γερμανοί ήταν εκείνοι που επέβαλαν το ρυθμό τους. Ο Κρες άνοιξε το σκορ στο 18΄ για λογαριασμό του γερμανικού συλλόγου και κάποιοι πίστεψαν ότι θα υπάρξει η μεγάλη έκπληξη. Όμως η ανωτερότητα Ισπανών επιβεβαιώθηκε, αφού ο  Ντι Στέφανο στο  27΄ ισοφάρισε και τότε άρχισε μια από τις ωραιότερες ποδοσφαιρικές παραστάσεις.

Το θέαμα που προσέφεραν οι παίκτες του Μιγκέλ Μουνιόθ ήταν εξαιρετικό. Ο «καλπάζων συνταγματάρχης» Φέρνετς Πούσκας  έκανε «καρέ» τερμάτων και ο Ντι Στέφανο χατ τρικ εκτοξεύοντας το σκορ σε 7-1. Το μόνο που κατάφερε η Άιντραχτ  ήταν να μειώσει με δύο γκολ του Στάιν, διαμορφώνοντας το τελικό 7-3.

Οι 127.621 θεατές που βρέθηκαν στη Σκωτία είδαν να μπαίνουν δέκα γκολ σε έναν τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί από τότε. Μετά από αυτό το Κύπελλο Πρωταθλητριών μπήκε τέλος στο σερί της «βασίλισσας», που επανήλθε το 1966 με ακόμα έναν τίτλο.

1960 (Χάμπντεν Παρκ, Γλασκώβη)
Ρεάλ Μαδρίτης -Άιντραχτ Φρανκφούρτης 7-3
Σκόρερς: 4 Πούσκας, 3 Ντι Στέφανο-2 Στάιν, Κρες

Ρεάλ: Ντομίνγκες-Μαρκίτος, Σανταμαρία, Πατσίν-Βιντάλ, Θαράγκα (αρχηγός)-Κανάριο,Ντελ Σολ, Ντι Στέφανο, Πούσκας, Χέντο
Προπονητής: Μιγκέλ Μουνιόθ

Άιντραχτ Φρανκφούρτης: Λόυ-Λους (αρχηγός), Άιγκενμπραντ, Χέφερ-Βαϊλμπάχερ, Στίνκα-Κρες, Λίντνερ, Στάιν, Πφαφ, Μάγιερ
Προπονητής: Πάουλ Όσβαλντ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: