Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

To καλό σεξ είναι θέμα νοημοσύνης;

Αφροδισιακά δείπνα, αισθησιακά εσώρουχα, ερωτικά βοηθήματα. Όσο ευφάνταστα τεχνάσματα κι αν επιστρατεύσουμε, το πιο μεγάλο και ισχυρό σεξουαλικό μας όργανο είναι ο εγκέφαλός μας. Ξέρετε γιατί;
To καλό σεξ είναι θέμα νοημοσύνης;
Ο σεξολόγος Ζήσης Παπαθανασίου μας εξηγεί πώς θα κάνουμε λίγο πιο "έξυπνο" σεξ.
Φανταστείτε τη σκηνή: μια γυναίκα επισκέπτεται έναν σεξολόγο καθώς δυσκολεύεται πολύ να έρθει σε οργασμό. Αν και αγαπά το σύντροφό της, για κάποιο λόγο δεν μπορούν να συντονιστούν σεξουαλικά.
Απλώς ο ένας δεν μπορεί να καταλάβει τις ανάγκες του άλλου και να τις ικανοποιήσει. Στο τέλος της συνεδρίας, ο θεραπευτής αποφαίνεται: "νομίζω ότι αν ήσασταν λίγο πιο έξυπνοι, η σεξουαλική σας ζωή θα ήταν καλύτερη".
 Όσο εξωφρενικό κι αν ακούγεται το παραπάνω σενάριο, η αλήθεια είναι ότι η ερωτική απόλαυση δεν είναι αποκομμένη από τη νοημοσύνη, το αντίθετο. Δεδομένου ότι η «ποιότητα» στο σεξ είναι μια καθαρά υποκειμενική έννοια, το πόσο απολαυστική μπορεί να είναι μια ερωτική εμπειρία είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα αντίληψης. «Η σεξολογία δεν διαθέτει ειδικά όργανα που επιτρέπουν να μετράμε τις επιδόσεις ή να εκτιμάμε την τεχνική. Καλό σεξ είναι αυτό που κάνει κάθε ζευγάρι και του δίνει απόλυτη ευχαρίστηση. Με αυτή τη λογική η έννοια της ποιότητας στο σεξ περιορίζεται κυρίως στο πόσο μπορεί να ικανοποιήσει έναν σύντροφο. Άνθρωποι σχετικά χαμηλής νοημοσύνης είναι συχνά καλοί εραστές. Ένας έξυπνος σύντροφος μπορεί όμως ευκολότερα να αντιληφθεί τα ‘θέλω’ και τις ανάγκες του άλλου και να τις ικανοποιήσει άμεσα».
Σεξ και νοημοσύνη
Η ικανότητα ενός συντρόφου να αντιλαμβάνεται τις ερωτικές επιθυμίες του άλλου είναι απόρροια της υψηλής συναισθηματικής του νοημοσύνης. Δηλαδή της «μήτρας» των γυναικείων οργασμών, όπως έδειξε έρευνα του King’s College του Λονδίνου. Σύμφωνα με αυτή, όσο μεγαλύτερη η συναισθηματική νοημοσύνη μιας γυναίκας, τόσο μεγαλύτερη η ικανότητά της να έρχεται σε οργασμό. «Πράγματι γυναίκες με υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης απολαμβάνουν περισσότερο το σεξ και έχουν συχνότερους ή εντονότερους οργασμούς. Αντίθετα, άνθρωποι χωρίς ψυχολογική σκέψη και επίπεδο συναίσθημα συνήθως οδηγούνται και περιορίζονται σε ένα μηχανικό σεξ και σε μια ευρύτερα μηχανιστική αντίληψη στο σεξ. Ποιοτικά το σεξ αυτό πέρα από το ότι είναι συνήθως φτωχό, δεν δίνει και επαρκή ικανοποίηση. Αντίθετα εκθέτει τους ανθρώπους σε παγίδες, που λειτουργούν ανασταλτικά στη σεξουαλικότητα». Όσο υψηλότερο το ερωτικό IQ, τόσο πιο προσανατολισμένες στην ευχαρίστηση τόσο τη δική μας όσο και του ερωτικού μας παρτενέρ οι επιλογές μας στο κρεβάτι. Μία γυναίκα που έχει μια υψηλά ανεπτυγμένη αίσθηση του εαυτού της, διαθέτει συναισθηματική ευαισθησία και ικανότητα να «διαβάζει» τους άλλους, είναι πιο πιθανό να συγχρονιστεί σωματικά με τον σύντροφό της.
Με την ίδια λογική, οι συναισθηματικά έξυπνες γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να υποκύψουν σε ψεύτικους οργασμούς. Κι αυτό γιατί κατανοούν ότι σπάνια είναι προς μακροπρόθεσμο όφελός τους να αφήνουν έναν άντρα να πιστέψει ότι άναψε μια γυναίκα όταν δεν την έχει πραγματικά ανάψει. «Η προσποίηση στο κρεβάτι όχι μόνο δεν είναι έξυπνη κίνηση, αλλά αντίθετα είναι μάλλον κουτή και επικίνδυνη. Εμπεριέχει το φόβο της γυναίκας να την απορρίψει ο σύντροφος και το φόβο να μην είναι αρεστή». Οι πραγματικά ευφυείς γυναίκες γνωρίζουν ότι αντί να «κουκουλώσουν» το πρόβλημα είναι πολύ καλύτερο να συν-εργαστούν με το σύντροφό τους στο να βρουν τους σωστούς πυροκροτητές ώστε να κάνουν τη σεξουαλική ευχαρίστηση μια αμφίπλευρη διαδικασία.
Όλα είναι στο μυαλό μας, ακόμη και το σεξ
Αντίθετα με το πέος, την κλειτορίδα ή το μαστό, ο εγκέφαλος δεν είναι ερωτογενής ζώνη, δεν ερεθίζεται δηλαδή με την αφή. Όλες όμως οι ερωτογενείς ζώνες που αναφέρθηκαν παραπάνω δίνουν σ' αυτόν ερωτική «αναφορά». «Απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσουμε στο σεξ είναι το να πλημμυρίσει ο εγκέφαλος από ερωτικά μηνύματα, τα οποία είναι απαραίτητα για την αύξηση της ερωτικής διέγερσης και τον οργασμό. Για να πλημμυρίσει ο εγκέφαλος από ερωτικά μηνύματα θα πρέπει να είναι ανοιχτός σε αυτά. Τα μηνύματα μπορεί να είναι οπτικά (κυρίως με αυτά λειτουργεί ο άνδρας), απτικά (κυρίως με αυτά λειτουργεί η γυναίκα), ακουστικά, οσφρητικά, γευστικά ή φαντασιωσικά». Τα τελευταία μάλιστα είναι γέννημα – θρέμμα του εγκεφάλου μας. Αρκεί να τον αφήσουμε ελεύθερο, κι εκείνος θα σκηνοθετήσει αλογόκριτα τα σενάρια που θα φέρουν την κορύφωση, καμιά φορά μάλιστα χωρίς καμία άλλη συνδρομή: πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τουλάχιστον το 1% των γυναικών φτάνουν σε οργασμό αποκλειστικά και μόνο μέσω των φαντασιώσεων. Ένας οργασμός που όπως αποδείχθηκε σε έρευνα του Πανεπιστημίου Ράτγκερς των ΗΠΑ δεν διαφέρει καθόλου από τον «φυσικό». Αν δεχτούμε μάλιστα ότι η φαντασία είναι κι αυτή ένα είδος νοημοσύνης, η ικανότητα του μυαλού να φτιάχνει ερωτικά περιβάλλοντα που μπορούν να μας φτάσουν στον οργασμό, λίμπιντο και εγκέφαλος βρίσκουν ένα ακόμη σημείο επαφής.
Από την άλλη, ένας δραστήριος εγκέφαλος, μπορεί από μόνος του να προκαλέσει ερωτική επιθυμία στο αντίθετο φύλο, κάτι που εμείς οι γυναίκες έχουν συχνά την ευκαιρία να βιώσουμε. Σε όλες μας δεν έχει τύχει να μας γοητεύσει ένας πνευματώδης άνδρας, τα φυσικά προσόντα του οποίου δεν ανταποκρίνονται ιδιαίτερα στα «ερωτικά μας στάνταρ;». «Είναι αλήθεια ότι οι γυναίκες έλκονται γενικά από τους έξυπνους άνδρες που είναι συνήθως και πιο ευκατάστατοι και πετυχημένοι στη ζωή». Μια έλξη που όμως δεν είναι αμοιβαία: «Οι άνδρες συχνά θαυμάζουν αλλά φοβούνται τις έξυπνες γυναίκες, που είναι πιο ανεξάρτητες και πιο απαιτητικές».
Παίρνοντας... Proficiency στη ερωτική απόλαυση
Τα ακαδημαϊκά αμφιθέατρα, οι πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες, τα έργα της παγκόσμιας τέχνης και διανόησης, δεν βρίθουν μόνο από γνώση ωφέλιμη για μια μελλοντική επαγγελματική σταδιοδρομία. Μας φέρνουν σε επαφή με ένα συμπυκνωμένο κόσμο σοφίας που ανοίγει διάπλατα τους πνευματικούς μας ορίζοντες, εξοστρακίζοντας προκαταλήψεις, ταμπού και πολιτισμικά βαρίδια ακόμη και από το κρεβάτι μας. «Οι άνθρωποι με πλατείς πνευματικούς ορίζοντες και λιγότερες αναστολές έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να απολαμβάνουν το σεξ. Θυμάμαι έναν άλλο φίλο μου σεξολόγο στο Παρίσι, που λέει συχνά ‘έχετε πρόβλημα στο σεξ; Διαβάστε ερωτική ποίηση ή γράψτε ένα ποίημα!’». Η παιδεία άλλωστε είναι ένα εφόδιο που μας βοηθά να εξερευνούμε λογικές πέρα από τη δική μας, να ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους από άλλες κουλτούρες και φυσικά να κάνουμε καλύτερη χρήση της γλώσσας, διατυπώνοντας έτσι με μεγαλύτερη σαφήνεια της ανάγκες μας. Και ασφαλώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, πέρα από όλα τα άλλα, στο σεξ υπάρχει και ο μαθησιακός χαρακτήρας. «Σε γενικές γραμμές το σεξ μαθαίνεται όπως μια ξένη γλώσσα. Και στις ξένες γλώσσες υπάρχουν σαφώς καλοί και κακοί μαθητές. Άλλοι παίρνουν Lower σε δύο χρόνια και άλλοι δεν το καταφέρνουν ούτε μετά από δεκαπέντε!».
Όλα αυτά βέβαια δεν συνεπάγονται αυτόματα ότι οι άνθρωποι χαμηλής παιδείας δεν είναι καλοί εραστές ή ότι όσο πιο μορφωμένος είναι κανείς, τόσο αυξάνουν και οι επιδόσεις του στο σεξ: «Είναι καλά γνωστό ότι οι έξυπνοι και μορφωμένοι άνθρωποι έχουν συχνότερα και μεγαλύτερα προβλήματα στο σεξ. Είναι άλλωστε και πιο απαιτητικοί στο σεξ μέσα από τη λογική ότι είναι περισσότερο τελειομανείς και συχνά κουβαλάνε ψυχολογικά χαρακτηριστικά (ψυχαναγκαστικά, τελειοθηρικά, ναρκισσιστικά στοιχεία, κ.ά.), τα οποία μόνο σαν σεξουαλικά προσόντα δεν μπορούν να θεωρηθούν».
Με νου αλλά και φαντασία
Σε μια εποχή όπου η απαίτηση «να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει» είναι καθολική και επιτακτική αφού οποιαδήποτε διανοητική τεμπελιά από τη μεριά μας απειλεί να μας βλάψει επαγγελματικά, οικονομικά, κοινωνικά, το αίτημα να χρησιμοποιήσουμε το μυαλό μας και κατά την ερωτική πράξη, μια πράξη φυσική όσο και ενστικτώδης, μάλλον μας κάνει να δυσανασχετούμε. Άλλωστε είναι αλήθεια, όλοι ξέρουμε γυναίκες, όχι ακριβώς σοφιστικέ, που δεν έχουν καθόλου αναστολές στο κρεβάτι. Και, προφανώς, μπορεί να είσαι συναισθηματικά ευφυής χωρίς να είσαι απαραίτητα μέλος της Mensa. «Η ερωτική πράξη δεν είναι σταυρόλεξο ή πνευματική άσκηση. Για να λειτουργήσουμε στο σεξ αρκεί να πλημμυρίσει ο εγκέφαλος από ερωτικά μηνύματα. Από εκεί και πέρα όλα γίνονται αυτόματα: ερωτική επιθυμία, ερωτική διέγερση, οργασμός. Άρα εκείνο που μετράει είναι απλά το αν ο εγκέφαλος είναι διαθέσιμος να δεχτεί ερωτικά μηνύματα και όχι η ‘χρήση’ του μυαλού». Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορεί, κάποιος λόγος θα υπάρχει που ο εγκέφαλος παραμένει ο «μαέστρος της σεξουαλικής λειτουργίας». Και χωρίς την καθοδήγησή του το αποτέλεσμα θα ήταν απλώς ...παράφωνο.

Συμβουλές για πιο έξυπνο σεξ
1.Ελάτε σε επαφή με τα συναισθήματά σας: προσπαθήστε να ονοματίσετε όσα περισσότερα από τα συναισθήματα που βιώσατε τις τελευταίες 24 ώρες μπορείτε. Κρατήστε ημερολόγιο και φροντίστε να τα καταχωρείτε εκεί όπως τα αισθάνεστε. Ικανοποίηση, θυμός, ζήλια κλπ. Το επόμενο βήμα είναι να επικοινωνήσετε αυτά τα συναισθήματα τη στιγμή που τα βιώνετε στον σύντροφό σας – η μεταφορά ΟΛΩΝ των συναισθημάτων σε λέξεις είναι το κλειδί για να καταλάβει κανείς τις σεξουαλικές ανάγκες και αγωνίες του άλλου.
2.Επιτρέψτε στον εαυτό σας να μιλήσει στο σύντροφό σας για τις δικές σας – και τις δικές του- σεξουαλικές επιθυμίες. Σε πρώτη φάση αναγνωρίστε τι είναι αυτό που νιώθετε όταν κάνετε σεξ με το σύντροφό σας και σε δεύτερη βρείτε το κουράγιο να το εκφράσετε αντί να το κρατάτε κάτω μέσα σας ελπίζοντας απλώς για το καλύτερο.
3.Μάθετε να «βουτάτε» στις φαντασιώσεις σας. Τολμήστε να διαβάσετε ερωτική λογοτεχνία, όπως «Το Δέλτα της Αφροδίτης», της Αναΐς Νιν και την «Ιστορία της Ο» της Πολίν Ρεάζ. Και διαβάστε πολύ – ιστορία, λογοτεχνία, φιλοσοφία. Δεν υπάρχει απορία σχετικά με την ερωτική επαφή που να μην έχει ήδη διατυπώσει και εξερευνήσει κάποιος άλλον πριν από μας.
πηγή: kamarinia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: