Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Καλλιεργώντας το ταλέντο στην Αφρική!!

Μπορεί οι παραδοσιακές δυνάμεις του ποδοσφαίρου να προέρχονται από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, ωστόσο ο βασιλιάς των σπορ τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη άνθηση και σε μία άλλη ήπειρο. Στην Αφρική ολοένα και περισσότερα παιδιά στρέφονται στην ενασχόληση με το ποδόσφαιρο, ευελπιστώντας πως κάτι τέτοιο θα τους ανοίξει μία άλλη πόρτα για ένα καλύτερο μέλλον.
Καλλιεργώντας το ταλέντο στην Αφρική
Η παραγωγή ταλέντων στην Αφρική είναι συνεχώς αυξανόμενη και σε ολοένα και περισσότερες χώρες ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της Ευρώπης, καθώς και επαγγελματίες ποδοσφαιριστές ιδρύουν ακαδημίες όπου νεαρά παιδιά συνδυάζουν την εκπαίδευσή τους μαθαίνοντας παράλληλα και τα μυστικά του ποδοσφαίρου.
Στο Μαρόκο η ποδοσφαιρική ακαδημία του Νασέρ Λαργκέ σημειώνει τα τελευταία χρόνια μεγάλη επιτυχία καθώς από το 2009 και μετά «τρέφει» με ταλέντα τις Εθνικές κάτω των 17 και κάτω των 20 ετών της χώρας. Στην παρούσα φάση η ακαδημία του Λαργκέ αποτελεί σπίτι 60 παιδιών, ενώ καθημερινά λαμβάνουν περισσότερες από 30 κλήσεις από οικογένειες οι οποίες επιθυμούν να εντάξουν τα παιδιά τους στην ακαδημία, προσδοκώντας ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.
Σε ανάλογους ρυθμούς κινούνται και άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής όπως η Αλγερία, η Τυνησία και η Αίγυπτος. Μάλιστα οι δύο τελευταίες έχουν ωφεληθεί εξαιρετικά καθώς ποδοσφαιρικοί σύλλογοι των χωρών αυτών όπως η Εσπεράνς και η Αλ-Αχλί τροφοδοτούνται με ταλέντα των ακαδημιών που τους έχουν βοηθήσει τα τελευταία χρόνια να φτάσουν στην κατάκτηση του αφρικανικού Τσάμπιονς Λιγκ.
Νοτιότερα στην αφρικανική ήπειρο, στην Γκάνα, η ανάπτυξη του ποδοσφαίρου και η παραγωγή ταλέντων έχει ενισχύσει σημαντικά την Εθνική της Ομάδα, η οποία δίνει δυναμικά το παρών τα τελευταία χρόνια στις μεγάλες διοργανώσεις. Στην πρωτεύουσα της χώρας, στην Άκρα, η Φέγενορντ διατηρεί τις δικές της ακαδημίες, όπου τα πιτσιρίκια μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους και παράλληλα να καλλιεργούν το πλούσιο ταλέντο τους στοχεύοντας σε μία μεταγραφή στην Ευρώπη.
Ανάλογη ανάπτυξη του ποδοσφαίρου παρουσιάζει και η Ακτή του Ελεφαντοστού, η οποία τα τελευταία χρόνια εξάγει «διαμάντια» που στην πορεία εξελίσσονται σε ποδοσφαιριστές παγκόσμιου βεληνεκούς. Στην πρωτεύουσα της χώρας, το Αμπιτζάν, ο πρώην διεθνής Γάλλος ποδοσφαιριστής Ζαν Μαρκ Ζιλού έχει δημιουργήσει μία από τις πιο γνωστές ακαδημίες ποδοσφαίρου της αφρικανικής ηπείρου, ενώ παράλληλα η επιτυχία του τον ώθησε να ανοίξει παράρτημα και στην εξωτική Μαγαδασκάρη.
Εκτός από τον Ζιλού, κι άλλοι πρώην Γάλλοι διεθνείς έχουν στραφεί σε ανάλογες κινήσεις. Οι Μπερνάρ Λαμά και Πατρίκ Βιεϊρά βοηθούν σημαντικά τη χώρα της Νοτίου Αφρικής, η οποία με τη συμβολή των δύο από τον Ιανουάριο του 2010 διαθέτει κι αυτή με τη σειρά της οργανωμένες ακαδημίες, οι οποίες εκτός από το να αναδεικνύουν ταλέντα, έχουν σαν στόχο και την πνευματική καλλιέργεια παιδιών που προέρχονται από υποβαθμισμένες περιοχές.
Φυσικά η συγκεκριμένη παραγωγή ταλέντων στην Αφρική έχει δώσει πάτημα σε αρκετούς ατζέντηδες στην Ευρώπη, οι οποίοι τρίβουν τα χέρια τους, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν τα παιδιά αποκομίζοντας κέρδη. Τελευταία η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου έχει επιληφθεί του θέματος μέσω ενός συστήματος το οποίο ελέγχει την νομιμότητα των μεταγραφών νεαρών ανήλικων Αφρικανών ποδοσφαιριστών σε ευρωπαϊκούς συλλόγους, όπως περιέγραψε στο σάιτ της FIFA ο Άντονι Μπαφόε, ο πρώτος Αφρικανός ποδοσφαιριστής που είχε πάρει μεταγραφή στην Μπουντεσλίγκα.
«Ο έλεγχος θα βάλει στοπ στους ατζέντηδες οι οποίοι δίνουν λανθασμένες υποσχέσεις σε παιδιά και έπειτα τα παρατάνε σε δρόμους ευρωπαϊκών πόλεων. Υπάρχουν περιπτώσεις ανήλικων ποδοσφαιριστών που μεταφέρονται στην Ευρώπη χωρίς να έχουν διαβάσει τους όρους των συμβολαίων τους, συμβόλαια τα οποία μάλιστα είναι γραμμένα σε γλώσσα την οποία δεν γνωρίζουν καν. Υπάρχουν δυστυχώς πάρα πολλοί άνθρωποι που εκμεταλλεύονται την αφέλεια και τα όνειρα αυτών των νεαρών παικτών», ανέφερε ο Μπαφόε.

πηγή: othersidefootball.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: