Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Αφρικανός αθλητής ζήτησε άσυλο!!

Η πρώτη αίτηση για άσυλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου έγινε ήδη…Πρόκειται για αθλητή που προέρχεται από χώρα της Ανατολικής Αφρικής και το πρωί της Πέμπτης (26/7) εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα του Bridewell και αφού ενημέρωσε για τον τρόπο εισόδου του στην χώρα, έκανε αίτηση ασύλου.
Αφρικανός αθλητής ζήτησε άσυλο
Από την αρμόδια επιτροπή της Μεγάλης Βρετανίας, ο υπεύθυνος αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο, τονίζοντας πως δεν επιτρέπεται να αναφερθεί σε προσωπικό ζήτημα πολίτη. Υπογράμμισε πως «περιμένουμε ότι όταν λήξουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, όλοι οι ξένοι αθλητές θα επιστρέψουν πίσω στις χώρες του, ενώ για τις αιτήσεις ασύλου θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία».
Από την πλευρά της, η Ντόνα Κόβεϊ, πρόεδρος της Επιτροπής Μεταναστών, υπογράμμισε: «Είναι τραγικό το γεγονός ότι πολλοί από τους ανθρώπους που λαμβάνουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, προέρχονται από χώρες όπου καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπάρχει καταπίεση, βία και βασανισμοί.
Το άσυλο είναι ανθρώπινο δικαίωμα και οποιοσδήποτε δικαιούται να κάνει αίτηση σε μια ασφαλή χώρα. Η Μεγάλη Βρετανία έχει υπογράψει την σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, κάτι που σημαίνει ότι θα προσφέρουμε προστασία σε ανθρώπους που θα κριθεί ότι την χρειάζονται.
Ετσι, όπως έχουμε καλωσορίσει ολόκληρο τον κόσμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να τηρήσουμε την περήφανη παράδοσή μας, να προσφέρουμε ασφάλεια στους διωκόμενους».
Στα μεγάλα γεγονότα, θεωρείται συνηθισμένο να αυξάνονται οι αιτήσεις ασύλου από αθλητές και μέλη αποστολών. Όμως, σε χώρες που διατηρούν ακόμη κάποια σχετική, οικονομική ευημερία, το φαινόμενο αποκτά ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.
Θυμίζουμε πως στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ η βίζα έληξε από 145 άτομα, 35 έκαναν αίτηση πολιτικού ασύλου, ενώ 62 εξαφανίστηκαν.
Πηγή: sentra-goal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: