Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Ενας πανίσχυρος παίκτης για τη χώρα!!

Αθλητικό, πολιτικό, επιχειρηματικό λόγο, τόσο έξυπνα «παντρεμένα» μεταξύ τους, δεν είχαμε ποτέ ακούσει πριν από την εμφάνιση του Ιβάν Σαββίδη στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Γράφει ο Δ. Κανελλάκης.
Ενας πανίσχυρος παίκτης για τη χώρα
Τόσο ξεκάθαρη, ουσιαστική, ειλικρινή τοποθέτηση από μεγαλομέτοχο ελληνικής ΠΑΕ, δεν είχαμε ποτέ ακούσει πριν εμφανιστεί ο ομογενής επιχειρηματίας.
Είναι η πρώτη φορά που ο επενδυτής σε μια ΠΑΕ, εμφανίζεται κατά τρόπο που δεν αφήνει καμία απολύτως αμφιβολία ότι ήρθε μεν για να ρίξει χρήματα, αλλά δεν σκοπεύει να επιτρέψει σε κανέναν να βάλει σε κινδύνους και να οδηγήσει σε αποτυχία την επένδυσή του.
Η δυναμική, η αποφασιστικότητα, οι καθαρές κουβέντες του Ιβάν Σαββίδη, αποτυπώθηκαν, κυρίως, στο κομμάτι των θέσεων που εξέφρασε για ένα μέρος των οπαδών του ΠΑΟΚ και της ζημιάς που αυτοί προκαλούν.
Ποτέ πριν επενδυτής δεν τόλμησε να μιλήσει τόσο ανοιχτά στους σκληροπυρηνικούς οπαδούς. Ποτέ πριν επενδυτής δεν διανοήθηκε να τους χρεώσει απώλεια εσόδων της ΠΑΕ. Ποτέ πριν επενδυτής δεν σκέφτηκε να προτρέψει όσους έχουν νεύρα και δεν μπορούν να τα συγκρατήσουν, καλύτερα να μείνουν σπίτι τους παρά να πάνε στο γήπεδο.
Δεν ξέρω αν πραγματικά είναι αποφασισμένος ο Σαββίδης να συγκρουστεί με τους ανεγκέφαλους του ΠΑΟΚ, αυτούς που με τις βλακείες τους αναγκάζουν κάθε χρόνο την ΠΑΕ να πληρώνει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε πρόστιμα. Θα το διαπιστώσουμε στην πορεία. Το μήνυμα, όμως, που τους έστειλε, ήταν πολύ σκληρό.
Ο διαφορετικός τρόπος σκέψης, η άλλη κουλτούρα του Σαββίδη, φάνηκαν και όταν θεώρησε απολύτως φυσιολογικό να ασκήσει δημόσια κριτική στον πρόεδρο και τον προπονητή.
«Θα μπορούσε να το κάνει σε κατ' ιδίαν συζήτηση, στο πλαίσιο κάποιων στεγανών που για κάθε ομάδα είναι αυτονόητα και αδιαπραγμάτευτα», μου έλεγε ένας φίλος.
Διαφωνώ με τον φίλο και συμφωνώ απόλυτα με το σκεπτικό του Σαββίδη, που νομίζω ότι σωστά το αντιλαμβάνομαι. Ηθελε να δείξει ότι δεν σκοπεύει να ψάχνει άλοθι για κανέναν και για τίποτε.
Δικαιολογίες του στυλ «εκνευρίστηκε από την διαιτησία του Κάκου ο Δώνης και δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί», δεν του λένε τίποτε. Ούτε του αρκεί μια διαπίστωση του στυλ «μας αδικεί η διαιτησία και γι' αυτό έχουμε μια αποβολή παίκτη μας σε κάθε ματς».
Για τον Σαββίδη είναι θέμα η μία αποβολή σε κάθε ματς και την ευθύνη την αναζήτησε στον Βρύζα, βάζοντάς τον κι αυτόν στο κάδρο, αφού θεωρεί ότι δεν φροντίζει ώστε να μην υπάρχουν παρεκκλίσεις από τον ψυχρό επαγγελματισμό που απαιτεί ο μεγαλομέτοχος από όλους να διαθέτουν.
Ο Ιβάν Σαββίδης κόμισε στην ελληνική ποδοσφαιρική, πολιτική, επιχειρηματική πραγματικότητα, πολύ ενδιαφέρουσες σκέψεις, ιδέες, προοπτικές. Είναι προφανές ότι στόχος του είναι να ανοίξει το παιχνίδι σε όλα τα επίπεδα.
Αρχικά, νομίζω πως μετά από όλα αυτά που είπε στην συνέντευξη Τύπου, ουδείς πρέπει να αμφιβάλλει ότι η Superleague αποκτά έναν πανίσχυρο παίκτη, που εμφανίζεται αποφασισμένος να αλλάξει τις ισορροπίες και να αμφισβητήσει την παντοδυναμία του Ολυμπιακού.
Από την στιγμή που είναι αποφασισμένος να απαλλάξει τον ΠΑΟΚ από τα χρέη του, να επενδύσει 50.000.000 ευρώ για την κατασκευή νέου γηπέδου και βοηθητικών εγκαταστάσεων πολλαπλών χρήσεων, να διαθέσει εκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσει το ρόστερ και να αλλάξει τη λογική του συστήματος που, σύμφωνα με τον Σαββίδη, δουλεύει εναντίον της ομάδας του, ουδείς μπορεί να αμφιβάλλει ότι μετά από λίγο καιρό το ενδιαφέρον για τη μάχη της κορυφής στο πρωτάθλημα θα εκτοξευθεί.
Συμπερασματικά, το νέο αφεντικό του ΠΑΟΚ έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη σε όλα τα επίπεδα. Οι απαιτήσεις του από όλους τους συνεργάτες είναι τεράστιες και στο πλαίσιο μιας φιλοσοφίας εντελώς διαφορετικής από αυτή που καθόριζε τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας τους.
Πρόκειται για απαιτήσεις που είναι, ασφαλώς, απόλυτα συνδεδεμένες με την επίτευξη του στόχου να γίνει ο ΠΑΟΚ πρώτος στην Ελλάδα και να είναι σταθερή αξία και παρουσία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Η στόχευση, όμως, του Σαββίδη δεν αφορά μόνο στην ποδοσφαιρική επένδυση.
Απείρως σπουδαιότερος για τον ομογενή επιχειρηματία είναι ο στόχος που έβαλε, παρουσιάζοντας στοιχεία για τα ρωσικά κεφάλαια, τον τρόπο με τον οποίο διακινούνται και για την προσπάθεια που θα κάνει για να έρθουν και να επενδυθούν στην Ελλάδα κάποια από αυτά τα 500.000.000.000 (!) ευρώ για τα οποία μίλησε.
Ο Σαββίδης ήρθε στην Ελλάδα με ένα πλάνο το οποίο σίγουρα είναι πολυδιάστατο, πολυεπίπεδο. Σε καμία περίπτωση δεν αφορά μόνο στο ποδόσφαιρο.
Εμείς δεν έχουμε παρά να τον καλωσορίσουμε και να παρακολουθούμε τον τρόπο με τον οποίο θα προχωράει στην εφαρμογή, στην υλοποίηση όλων αυτών των πραγμάτων που δήλωσε αποφασισμένος να κάνει.
Πηγή: novasports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: